Search
Close this search box.

Že deseti BioCamp povezuje vrhunske študente, akademske institucije in gospodarstvo

S pozdravnima nagovoroma Roberta Ljolja, predsednika uprave Leka in predsednika Novartisa v Sloveniji, in prof. dr. Igorja Papiča, rektorja Univerze v Ljubljani, se je danes začel že 10. BioCamp. Uveljavljeni projekt, s katerim Novartis v Sloveniji omogoča edinstveno povezovanje akademske in gospodarske sfere ter tako prispeva k razvoju mladih talentov, znanosti in slovenskega gospodarstva, letos zaradi epidemije koronavirusne bolezni poteka virtualno.

Projekt že deset let študentom ponuja vpogled v novosti farmacevtske industrije ter jih povezuje s podjetništvom v obliki strokovnih predavanj, ogledov najsodobnejših razvojnih in proizvodnih procesov ter mreženja. Hkrati udeležencem ponuja priložnost, da aktivno sodelujejo pri pripravi projektne naloge, s katero razvijajo svoj način poslovnega razmišljanja, inovativnost, komunikacijske sposobnosti in sposobnost konstruktivnega sodelovanja v timu. Strokovna komisija je v preteklih letih vsako leto izbrala najboljšo ekipo in najboljše posameznike, ki so se s svojim razmišljanjem, znanjem in prispevkom v skupinskem delu najbolj izkazali.

V desetih letih je BioCamp povezal več kot 300 mladih talentov, od katerih se jih je do danes več kot 40 zaposlilo v Novartisu. Projekt je prinesel tudi tri zmagovalce na globalni ravni, in sicer dr. Ljerko Lah, Ognena Jakasanovskega in dr. Janka Ignjatovića. Dr. Ignjatović, vodja razvojnih projektov v Razvojnem centru Slovenija, je tudi novi predsednik organizacijskega odbora BioCampa, ki ga organizira Novartis v Sloveniji. Ob letošnji izvedbi foruma je povedal: “BioCamp je edinstveni dogodek, ki najboljšim študentom iz regije in zadnjih nekaj let tudi širše odpira vrata v svet farmacije. Mladim daje izjemno priložnost, da se seznanijo z najsodobnejšimi pristopi in trendi na tem področju, predvsem pa jim nudi možnost mreženja z vrhunskimi strokovnjaki iz Slovenije in tujine ter drugimi nadarjenimi študenti iz Evrope. Osebno lahko potrdim, da je forum resnično neprecenljiva izkušnja.” Mnogi nekdanji udeleženci so danes vrhunski znanstveniki in člani raziskovalnih skupin, ki so ustvarile številne prebojne inovacije.

Novi poslovni modeli v farmacevtski industriji

Letošnjega BioCampa se udeležuje 42 študentov iz 14 držav študija. Osrednja tema tokratnega foruma so novi poslovni modeli v farmacevtski industriji, ki jih omogoča četrta industrijska revolucija. “Farmacevtska industrija se je znašla na pomembni prelomnici. Hiter tehnološki razvoj in digitalizacija ponujata izjemno priložnost, da tudi v zdravstvu uvajamo nove modele, podprte z digitalizacijo in podatkovno znanostjo, kar nam bo omogočalo hitrejše razvijanje in lansiranje novih zdravil na trg. Že v bližnji prihodnosti bodo tako za uspeh ključni talenti, ki jih odlikuje tako strokovno znanje naravoslovnih znanosti, kot so farmacija, kemija in biotehnologija, kot tudi znanja podjetništva in informacijske tehnologije,” je o izzivih in priložnostih farmacevtske industrije povedal dr. Ignjatović.

Osrednji govorci letošnjega dogodka bodo vrhunski slovenski in tuji strokovnjaki farmacije, medicine in ekonomije:

  • Subodh Deshmukh, globalni vodja Razvoja izdelkov, Sandoz,
  • Amit Nastik, globalni vodja za strategijo in dejavnosti ter lokalno proizvodnjo v Novartisovih tehničnih dejavnostih,
  • prof. dr. Uroš Urleb, globalni vodja Tehničnega razvoja podobnih bioloških zdravil v Novartisu in član uprave Leka za razvoj,
  • prof. dr. Marko Jakšič, Ekonomska fakulteta, Univerza v Ljubljani,
  • dr. Sonja Praprotnik, Klinični oddelek za revmatologijo, Univerzitetni klinični center Ljubljana,
  • dr. Rihard Knafelj, Klinični oddelek za intenzivno interno medicino, Univerzitetni klinični center Ljubljana.

BioCamp je nagrajena kadrovska praksa

BioCamp je odmeven projekt tudi v slovenski kadrovski stroki, kar potrjujeta dve priznanji za odličnost. Leta 2013 je projekt prejel posebno priznanje zlata praksa, ki jo družba Dnevnik podeljuje v okviru izbora najboljših zaposlovalcev v Sloveniji Zlata nit. Projekt so kot edinstveno kadrovsko prakso prepoznali tudi na letošnji Mednarodni konferenci o razvoju organizacijskih znanosti, ki jo organizira Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru. Člani komisije, ki ocenjujejo najboljše kadrovske prakse v Sloveniji, so BioCampu namenili posebno nagrado najboljša kadrovska praksa 2020 – častna omemba.

“V desetih letih je BioCamp postal prepoznaven znanstveni in poslovni dogodek v Sloveniji, regiji in širše. Je eden od številnih projektov, s katerimi nagovarjamo mlade, perspektivne strokovnjake različnih področij, ki lahko v Novartisovem mednarodnem okolju razvijajo svoje talente ter uresničujejo osebne in karierne ambicije. Če želimo ostati v družbi najboljših, moramo pritegniti najboljše kadre, kar od nas terja inovativne pristope. Ponosna sem, da naše kadrovske prakse izstopajo v slovenskem prostoru in da tudi na tem področju postavljamo zgled. Pomembno je, da ne zaspimo na lovorikah, zato sem vesela, da vajeti projekta prevzema nova generacija, ki bo z zavzetostjo in odgovornostjo nadaljevala odličnost projekta, da bo ta še naprej presegal meje in postavljal nove standarde,” je dejala dr. Darja Ferčej Temeljotov, vodja strateških programov v Novartisu v Sloveniji in dolgoletna predsednica organizacijskega odbora BioCampa.

Besedilo: Novartis

Dogodki