Search
Close this search box.

Zaradi prometnih nesreč na koroških cestah lani umrle štiri osebe. Na območju PU Celje 21

Varnost v cestnem prometu se je lani na območju Policijske uprave Celje močno poslabšala. V prometnih nesrečah je umrlo 21 ljudi, v letu 2020 pa je v osmih prometnih nesrečah umrlo devet ljudi. Tudi letošnje leto se ni začelo najbolje. Doslej sta v prometnih nesrečah na območju celjske policijske uprave umrli dve osebi.
Fotografija je simbolična

Policijska uprava Celje pokriva veliko geografsko območje, ki sega od meje s Hrvaško do meje z Avstrijo, potem ko je bila leta 2011 k celjski priključena takratna Policijska uprava Slovenj Gradec.

Ločeni podatki za celjsko in koroško območje za lani kažejo, da so na celjskem območju v prometnih nesrečah umrli štirje vozniki osebnih vozil, štirje vozniki tovornih vozil, štirje vozniki motornih koles in pet pešcev. Zaradi prometnih nesreč na koroških cestah pa so lani umrle skupno štiri osebe, in sicer potnica v osebnem vozilu, voznik štirikolesnika, potnik v rešilcu in voznik traktorja.

Leto prej je bilo skupno število žrtev prometnih nesreč na območju celjske policijske uprave več kot pol manjše kot lani. V letu 2020 so namreč na celjskem območju v prometnih nesrečah umrli trije vozniki osebnih vozil in dva potnika v osebnih vozilih. Na koroškem območju pa sta umrla dva voznika osebnih vozil, potnik v osebnem vozilu in voznik motornega kolesa, so za STA podatke povzeli na Policijski upravi Celje.

Letos doslej sta v prometnih nesrečah na območju celjske policijske uprave umrli dve osebi. Na območju Bohorja na Planini pri Sevnici je 18. januarja v nesreči umrl 32-letni voznik tovornega vozila. V prometni nesreči v okolici Slovenskih Konjic pa je 2. februarja umrl 15-letnik, ki je bil sopotnik na skuterju.

Zaradi poslabšanja prometne varnosti v lanskem letu in tudi v začetku letošnjega so celjski in koroški policisti v zadnjem obdobju poleg rednih nadzorov opravili tudi t.i. ad hoc nadzore, 3. februarja pa je potekal tudi maraton hitrosti. Hitrost voznikov so merili na 125 lokacijah in v celodnevnem nadzoru zaznali 246 kršitev.

Da bi bile naše ceste varnejše, moramo poskrbeti predvsem vozniki sami, so ob tem poudarili na celjski policijski upravi. Vozniki morajo dosledno spoštovati cestnoprometne predpise in ohranjati hitrost v dovoljenih mejah.

“Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje tako razmeram na cesti kot tudi lastnim vozniškim izkušnjam in sposobnostim bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo,” so opozorili na Policijski upravi Celje.

Kljub nenehnim opozorilom in preventivnim nasvetom ter dejstvu, da lahko na hitrost vožnje vozniki vplivajo sami že z neznatnim zmanjšanjem pritiska na stopalko za plin, se zaradi neprilagojene hitrosti še vedno zgodijo številne prometne nesreče, mnogokrat tudi najhujše. Udeleženci v vozilih prav tako pogosto še vedno ne uporabljajo varnostnih pasov, čeprav ti bistveno pripomorejo k zmanjšanju posledic prometnih nesreč, so še opozorili.

Dogodki

Varnost v cestnem prometu se je lani na območju Policijske uprave Celje močno poslabšala. V prometnih nesrečah je umrlo 21 ljudi, v letu 2020 pa je v osmih prometnih nesrečah umrlo devet ljudi. Tudi letošnje leto se ni začelo najbolje. Doslej sta v prometnih nesrečah na območju celjske policijske uprave umrli dve osebi.