Search
Close this search box.

Z naložbo, vredno 3,4 milijona evrov, naj bi Sij Metal Ravne zajezil izpuste rdečega prahu

FOTO. Bralec B. K.

Prebivalce Raven na Koroškem že vrsto let vznemirjajo občasni izpusti oblakov rdečega prahu s kovinskim vonjem iz jeklarne podjetja Sij Metal Ravne. V družbi zagotavljajo, da prah ni strupen. Letos v jeklarni načrtujejo projekt celovite rešitve odpraševanja z naložbo, vredno 3,4 milijona evrov.

Preberite tudi: V letu 2020 konec z nekontroliranimi izpusti iz železarne na Ravnah

“Občani glede izpustov rdečega prahu občino redno opozarjajo,” je za STA povedal župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen in spomnil, da je zato občina junija lani to problematiko tudi uvrstila na dnevni red seje občinskega sveta. “Takrat smo dobili zagotovila, da bo to odpravljeno,” je dodal Rožen, ki pričakuje, da se bodo napovedi uresničile.

V družbi Sij Metal Ravne, ki je del skupine Slovenska industrija jekla (Sij), priznavajo, da prihaja do občasnih izpustov prahu, ki nastajajo v jeklarni na peči UHP. “Gre za občasne razpršene emisije rdečega prahu, za katere so največkrat vzrok izredni dogodki pri proizvodnji jekla ali nepredvidene okvare, ki jih poskušamo takoj odpraviti,” je za STA pojasnil izvršni direktor za proizvodnjo v družbi Sij Metal Ravne Alojz Buhvald.

Zagotovil je, da prah ni strupen in da so v izpustih prahu pretežno železovi oksidi, ki niso škodljivi. Se pa strinja, da je zelo moteča barva prahu, ki daje vtis, da gre za nekaj nevarnega. Pojasnil je, da ob vsakem ugotovljenem nekontroliranem izpustu takoj opravijo analizo in dodatne ukrepe.

Zagotovil je tudi, da v jeklarni redno izvajajo trajne meritve prahu na odpraševalni napravi ter občasne meritve emisij snovi v zrak. “Vsi merjeni parametri so v skladu s predpisanimi mejnimi vrednostmi, kar pomeni, da poslujemo skladno z okoljevarstvenim dovoljenjem IED, prej IPPC,” je pojasnil.

Sij Metal Ravne je v okoljevarstvene rešitve od leta 2012 do leta 2018 vložil približno 1,6 milijona evrov, kar polovico teh sredstev za sanacijo razpršenih emisij. Še večjo naložbo pa v družbi načrtujejo letos. Gre za projekt celovite rešitve odpraševanja v jeklarni.

“V letu 2019 smo pripravili študijo celovite rešitve odpraševanja jeklarne, v kateri je zajeta tudi izgradnja nove odpraševalne naprave. Gre za naložbo v vrednosti 3,4 milijona evrov. Implementacija naložbe bo potekala v več fazah, tudi v času letnega remonta, predvidoma pa bo zaključena do konca leta,” je razkril Buhvald.

Sicer pa sta bila leta 2018 v družbi izvedena inšpekcijska pregleda glede trajnih meritev prahu in občasnih meritev na odpraševalni napravi. V nobenem od pregledov niso zaznali prekoračitev.

V letu 2019 pa smo imeli sedem inšpekcijskih nadzorov z različnih področij. Inšpektorji so v treh mesecih pregledali delovanje Sij Metala Ravne glede na zahteve posameznih zakonskih določil in okoljevarstvenega dovoljenja. Nadzor na področju okolja in prostora ni pokazal nepravilnosti,” je še dodal Buhvald.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
UrosZ
UrosZ
4 let nazaj

Novo hrupno odpraševalno napravo želijo v Metalu izgraditi neposredno pod hišo družine Zavodnik (vir: diplomsko delo diplomanta Jerneja Ranca na Visoki šoli za varstvo okolja Velenje; 2018), z zdravju škodljivim hrupom, hrupnim udarjanjem in tolčenjem pnevmatik filtrskih vrečk, hrupom motorjev ventilatorjev za sesanje prašnih delcev in plinov, hrupnim cevovodom, z emisijami odpadnih smrdečih plinov direktno v življenjsko bivalno okolje in bivalne objekte družine Zavodnik; v Metalu imajo več hektarov veliko zemljišče, da jo lahko izgradijo v notranjosti Metala, ne z emisijami v življenjsko bivalno okolje sočloveka, ljudi, družine Zavodnik:
https://www.youtube.com/watch?v=Lbajr9SzVhs

Dogodki