Vas muči seneni nahod?

V spomladanskih mesecih, ko se narava prebuja in v obdobju, ko je cvetenje na vrhuncu, mnogim povzroča precej težav ravno seneni nahod. Več o tej spomladanski nadlogi, vzrokih zanjo, njegovi prepoznavnosti in kako se z njim spopasti pa si lahko preberete v prispevku, ki ga je pripravila študentka farmacije, Barbara Lužnik.

V spomladanskih mesecih, ko se narava prebuja in v obdobju, ko je cvetenje na vrhuncu, mnogim povzroča precej težav ravno seneni nahod. Več o tej spomladanski nadlogi, vzrokih zanjo, njegovi prepoznavnosti in kako se z njim spopasti pa si lahko preberete v prispevku, ki ga je pripravila študentka farmacije, Barbara Lužnik.

Zopet se bliža čas, v katerem se mnogo ljudi spopada z alergijskim rinitisom oz. senenim nahodom, ki je drugo ime za alergijsko vnetje nosne sluznice. Znaki se pojavijo po izpostavitvi snovi, ki povzroča preobčutljivost – alergenu.

O celoletnem alergijskem rinitisu govorimo, ko se simptomi pojavljajo skozi vse leto in so povezani z alergeni doma ali v službi. Če pa se težave pojavljajo nekaj tednov ali mesecev v letu, so najpogosteje povezane s cvetnim prahom in govorimo o sezonskem alergijskem rinitisu. Povzročajo ga pelodi različnih zelišč, trajnic, trav, žit, dreves in grmovnic. Ti spadajo v skupino alergenov, ki pridejo v telo skozi dihala.

Znaki senenega nahoda so kihanje, voden izcedek iz nosu, zamašen in srbeč nos, pekoče ter srbeče oči in povečano solzenje, včasih pa celo kašelj. Simptomi se pri posameznikih razlikujejo, lahko so prisotni vsi ali le nekateri izmed naštetih, lahko pa jih spremlja tudi glavobol, slabše počutje, razdražljivost in motnje pozornosti.

Kako ločiti med navadnim prehladom in senenim nahodom?

Ljudje največkrat znake alergijskega rinitisa zamenjujejo za navaden prehlad. Razliko najlažje prepoznamo po vnetih očeh in srbečem nosu, ki nista značilna simptoma pri prehladu. Izcedek iz nosu je pri senenem nahodu ves čas voden, čist in redek, medtem ko je pri prehladu gost, sluzast in rumenkast. Simptomi in znaki alergijskega rinitisa trajajo ves čas izpostavitve snovi, ki povzroča preobčutljivost, prehlad pa navadno mine v enem tednu.

Kako lahko ukrepate sami?

Najpomembnejši in najbolj zanesljiv ukrep je, da se izogibate snovem, ki povzročajo preobčutljivost, kadar je le to mogoče. Prav tako je pomembno, da si redno izpirate nos s fiziološko raztopino. Pri preobčutljivosti na cvetni prah se izogibajte preživljanju časa na prostem, predvsem v lepem in vetrovnem vremenu oz. te aktivnosti načrtujte za čas po dežju. Ko pridete domov se preoblecite in oprhajte. Ker je koncentracija cvetnega prahu največja zjutraj, se zračenje stanovanja v tem času odsvetuje.

Pri sezonskem rinitisu je priporočljivo spremljati koledar cvetenja in dnevno napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom. Do tega lahko dostopate na spletni strani Agencije Republike Slovenije za okolje TUKAJ ali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer lahko v Dnevnik cvetnega prahu tudi beležite svoje simptome povezane z senenim nahodom. Za vsa ostala vprašanja glede alergogenega cvetnega prahu v zraku pa se lahko obrnete napelodinfo@nlzoh.si.

Zdravljenje senenega nahoda

Marsikdaj je preventivne ukrepe težko upoštevati ali pa ne zadostujejo za preprečitev težav povezanih s senenim nahodom. Pri blažjih oblikah simptomov si lahko pomagate sami, z zdravili, ki jih dobite v lekarni brez recepta. Na voljo imate zdravila, ki zmanjšajo alergijski odziv in se imenujejo antihistaminiki. Lahko pa uporabite tudi zdravila za lokalno zdravljenje otekle nosne sluznice v obliki pršil, kapljic ali tablet ter zdravila za lokalno zdravljenje alergijskega vnetja oči v obliki kapljic za oči.

Za pomoč pri izbiri ustreznega zdravila za vas, se obrnite na farmacevta v lekarni.

Seneni nahod lahko sami zdravite največ 7 dni. Če v tem času ne pride do izboljšanja simptomov ali se le-ti ponovijo v nekaj dneh po končanem zdravljenju, se posvetujte z zdravnikom, še svetuje Lužnikova.

Besedilo: Barbara Lužnik (Koroška lekarna)

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije