Search
Close this search box.

70. obletnici smrti Prežihovega Voranca se je v Kotljah poklonil tudi Borut Pahor (FOTO)

Mineva 70 let od smrti pisatelja in politika Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca. Ob okrogli obletnici so v njegovih domačih Kotljah pripravili posebno slovesnost, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik države Borut Pahor.

FOTO: Primož Cafuta, VipFoto

Ker letos mineva 70. let od smrti enega najpomembnejših slovenskih literatov Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca, so njemu v spomin v večnamenski dvorani v Kotljah pripravili prireditev, ki so jo poimenovali … iz nicin k soncu …

Zbrane je nagovoril slavnostni govornik predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je v nagovoru poudaril pomen kulture za našo narodno identiteto in razvoj, zlasti pa pomen jezika in njegovega ohranjanja v pogojih multikulturne globalne družbe. Izpostavil je prispevek kulture in kulturnikov za nastanek naše države.

FOTO: Primož Cafuta, VipFoto

Župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen pa je v nagovoru med drugim dejal, da so Ravne in Kotlje zaznamovane s Prežihovo dediščino ter da je eden najpomembnejših slovenskih pisateljev  pustil “resnično globoke in trajne sledi”.

Prežihu pa so se poklonili tudi številni gostje, med drugim smo v dvorani zasledili poslanca v DZ Janija Prednika, neutrudnega borca za hitro cesto na Koroško in podžupana Raven Aljaža Verhovnika, prevaljskega podžupana Boštjana Gorenška.

Lovro Kuhar se je rodil v Podgori pri Kotljah v revni kmečki družini. V Kotljah je obiskoval osnovno šolo, kasneje je obiskoval tudi zadružno šolo v Ljubljani in na Dunaju. Med prvo svetovno vojno je bil v italijanskem ujetništvu, po vrnitvi domov pa se je zaposlil v tedanji guštanjski jeklarni in se leta 1924 poročil z Marijo Šisernik, s katero je imel dve hčerki. Leta 1925 je izdal svoje prvo knjižno delo Povesti. Več o pisatelju si lahko preberete na povezavi: Mineva 70 let od smrti Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca.

FOTO: Primož Cafuta, VipFoto

Organizatorji so pripravili tudi zanimiv program, v katerem so se predstavili in zapeli, zaplesali ter zaigrali učenci iz domačih osnovnih šol, iz Osnovne šole Prežihovega Voranca in iz Osnovne šole Koroški jeklarji, podružnica Kotlje.

FOTO: Primož Cafuta, VipFoto

Nastopili so še Anej Gorenjak, Ženski pevski zbor Solzice, Ženska vokalna skupina Deteljice, Mešani pevski zbor Rožmarin, bralka Jožica Brežnjak, Harmonikarski orkester KD Prežihov Voranc, Folklorna skupina KD Prežihov Voranc, Koroški oktet, zaključno pesem pa je zaigral Milan Kamnik.

FOTO: Primož Cafuta, VipFoto

Scenarij današnje prireditve sta pripravili ravnateljica Bojana Verdinek in mag. Irena Oder, v vlogi moderatorke pa se je kot vedno dobro odrezala Janja Širnik.

Klavdija KIA Zbičajnik je predstavila knjigo Prežihovi odtisi, Miran Kodrin pa knjigo Prežihov Voranc in venec anagramov. Omenjeni knjigi so obiskovalci domov odnesli brezplačno.

Dogodki