Koronavirus zahteval že 1770 življenj, več kot 70.000 okuženih

Novi koronavirus je na Kitajskem zahteval že 1770 življenj, okuženih pa je 70.548 ljudi, so danes sporočile kitajske zdravstvene oblasti. ZDA so medtem z ladje za križarjenje Diamond Princes, ki je zasidrana na Japonskem, evakuirale svoje državljane, med katerimi jih je z virusom okuženih najmanj 40, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dve letali z ameriškimi državljani, ki so jih ZDA evakuirale z ladje za križarjenje, na kateri je zaradi izbruha virusa v karanteni v začetku februarja obtičalo 3700 ljudi, sta po poročanju BBC danes že odleteli z Japonske.

PREBERITE TUDI: Uradna izjava slovenjgraške bolnišnice glede suma okužbe s koronavirusom na Koroškem

Na krovu ladje je bilo približno 400 Američanov, na poti domov pa jih je približno 340. Po prihodu v ZDA bodo morali še približno 14 dni ostati v karanteni. Okužene ameriške državljane pa bodo zdravili na Japonskem.

Japonske oblasti so v nedeljo sporočile, da se je število novih primerov na krovu ladje povečalo na 355. Med potniki na križarki je tudi šest slovenskih državljanov, ki pa po zadnjih podatkih niso okuženi.

V Kambodži medtem iščejo več sto potnikov z luksuzne ladje Westerdam, saj se je izkazalo, da je ena od potnic okužena s virusom. Ladja s 1455 potniki, ki ji na Japonskem, Filipinih, Tajvanu in Tajskem niso dovolili pristati, se je v Kambodži zasidrala minuli četrtek. Potnikom so ob izkrcanju izmerili temperaturo, nato pa se jih je večina z letali odpravila domov.

83-letni Američanki, ki je potovala preko Malezije, so na letališču v Kuala Lumpurju izmerili vročino, kasneje pa potrdili, da ima koronavirus. Američanka je na opazovanju v bolnišnici, njenega 85-letnega moža pa prav tako spremljajo.

137 potnikov z Westerdama, ki so bili na istem letalu kot Američanka, je medtem že poletelo naprej na druge destinacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

PREBERITE TUDI: V kitajski provinci Hubei tretji dan zapored upad novih okužb s koronavirusom

Na Kitajskem so sicer v 24-urnem obdobju zabeležili 2048 novih okužb in 105 smrtnih primerov zaradi virusa covid-19, so sporočile zdravstvene oblasti v Pekingu. Število umrlih je v primerjavi s soboto, ko so zabeležili 142 smrtnih žrtev, sicer upadlo, vendar pa se je rahlo povečalo število na novo okuženih.

V provinci Hubei, kjer je virus izbruhnil, so v nedeljo uvedli še strožje ukrepe za nadzor njegovega širjenja. Ukrepi vključujejo še bolj rigorozno zapiranje stanovanjskih skupnosti in zagotavljanje 24-urnega nadzora gibanja ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zunaj Kitajske je potrjenih več kot 500 primerov, pri čemer gre večinoma za ljudi, ki so pripotovali iz kitajskih mest. Do zdaj je umrlo pet ljudi.

V Pekingu so se medtem začeli začeli pogovori mednarodnih strokovnjakov, ki jih je na Kitajsko poslala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), s kitajskimi kolegi.

Tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za zdravje Mi Geng je dejal, da je Kitajska uspešna pri brzdanju epidemije. “Učinki ukrepov nadzora in preprečevanja epidemije v različnih delih države so že vidni,” je zatrdil.

Kitajske oblasti razmišljajo, da bi preložile letno zasedanje kitajskega ljudskega kongresa, ki bi se moralo začeti 5. marca in naj bi trajalo deset dni. Zadnjih 35 let je kongres vsako leto zasedal marca.

Zaradi virusa odpovedujejo prireditve tudi na Japonskem. Iz cesarske palače so danes sporočili, da so odpovedali javni sprejem na vrtu palače ob rojstnem dnevu cesarja Naruhita 23. februarja.

Več iz istega kraja