Search
Close this search box.

V Novi KBM med prazniki prenos računov komitentov nekdanje Abanke. Nekatere storitve v tem času ne bodo na voljo

V Novi KBM nadaljujejo z združitvenimi procesi z Abanko, novoletne praznike pa bodo izkoristili za zahteven prenos računov okoli 400.000 komitentov omenjene banke na njihove sisteme. Kot zagotavlja prvi mož Nove KBM John Denhof, je njihov glavni cilj, da bi prenos, ki bo zaključen do 4. januarja, potekal čim bolj enostavno in nemoteno.

Po letošnji največji pravni združitvi v zgodovini slovenskega bančništva je torej na vrsti še prenos računov strank, ki jim bodo po končnem koraku od 4. januarja na voljo največja fizična poslovna mreža z več kot 900 bančnimi točkami, spletna in mobilna banka ter ves nabor bančnih produktov in storitev za prebivalstvo, mala in srednje velika podjetja ter gospodarske družbe.

Kot so včeraj pojasnili v banki, bo prenos po zastavljenih načrtih potekal od četrtka, 31. decembra, popoldne do ponedeljka, 4. januarja, popoldne. Nekatere storitve bodo v tem času motene oz. ne bodo na voljo, zato strankam predlagajo, da morebitne nujne posle opravijo še pred zadnjim letošnjim dnem ali pa po praznikih.

Medtem ko se za obstoječe komitente Nove KBM ne bo spremenilo praktično nič, so dosedanje komitente Abanke že v preteklih mesecih večkrat obveščali o načrtovanih spremembah. Najpomembnejše je, da svoje delodajalce ali druge potencialne nakazovalce denarja na njihov račun obvestijo o novi številki svojih bančnih računov. Kot dodajajo, je vsaj šest mesecev odveč strah, da bi ostali brez denarja, če bi to pozabili storiti, saj se bo ta avtomatično prenakazal na novi račun.

Vsi komitenti nekdanje Abanke so do sredine decembra že dobili nove debetne kartice, hkrati bodo lahko začeli uporabljati spletno in mobilno banko Nove KBM, posodobljena pa bo tudi storitev mobilne denarnice, torej nekdanje Abadenarnice, ki se bo po novem imenovala mDenarnic@. Kreditne kartice bodo za zdaj še veljale, jih pa nameravajo postopoma zamenjati v prvem četrtletju naslednjega leta.

Kot poudarjajo v banki, bodo vsa njihova sredstva in prilivi avtomatsko prenesena na njihove nove račune, zato obisk poslovalnice ni potreben. Zagotavljajo, da bodo storili vse, kar je potrebno, da strankam zagotovijo nemoten prehod. Če bi katera od strank vseeno imela kakšne težave pri svojem bančnem poslovanju, svetujejo, da se najprej obrnejo na kontaktni center, saj vsaka težava ni nujno povezana s postopkom prenosa računov.

Sicer pa bodo komitenti druge največje slovenske banke, ki je na nekaterih področjih po združitvi celo največja, recimo pri posojilih, odslej imeli na voljo več kot 90 poslovalnic, približno 400 bankomatov in več kot 450 pošt po vsej Sloveniji. Dosedanjim strankam Nove KBM bo tako odslej na voljo za desetino več bančnih točk, nekdanjim strankam Abanke pa 85 odstotkov več.

“Operativna združitev je za nas zelo pomemben mejnik in je zahtevala znatna vlaganja in podrobno načrtovanje, ki je trajalo več mesecev. Ker prehod prinaša nekaj sprememb, stranke vabimo, da pozorno spremljajo vse objave in obvestila, ki jim jih pošiljamo,” je še pred začetkom postopka prenosov dejal Denhof.

Sicer pa združitev bank zaradi podvajanja nekaterih dejavnosti pomeni tudi optimizacijo na več področjih. To velja tudi za poslovno mrežo tam, kjer so poslovalnice obeh bank ali bankomati v neposredni bližini ali pa njihovo delovanje ni stroškovno učinkovito. Nekaj manjših poslovalnic so letos že združili, prav tako so s poslovalnicami združili nekatera specializirana bančna okenca in umaknili nekatere bankomate.

Prav tako optimizacija pomeni zmanjševanje števila zaposlenih, ki jih je trenutno skupaj okoli 2000. V Novi KBM so že med leti 2010 in 2015, ko je ta bila še v državni lasti, letno število zaposlenih zmanjševali za okoli 80, zadnjih pet let pa je bilo zaposlenih vsako leto manj za približno sto. Ob tem zatrjujejo, da so v večini primerov uporabili mehke metode ali prerazporeditve, zelo malo pa je bilo odpuščanj.

Glede nadaljnjih načrtov banke oziroma njihovih ameriških lastnikov pravijo, da se bodo zdaj najprej usmerili v nadaljnje pozicioniranje na trgu ter v potrebe komitentov, ne skrivajo pa, da bodo banko ob primerni priložnosti prodali.

Dogodki

V Novi KBM nadaljujejo z združitvenimi procesi z Abanko, novoletne praznike pa bodo izkoristili za zahteven prenos računov okoli 400.000 komitentov omenjene banke na njihove sisteme. Kot zagotavlja prvi mož Nove KBM John Denhof, je njihov glavni cilj, da bi prenos, ki bo zaključen do 4. januarja, potekal čim bolj enostavno in nemoteno.