Search
Close this search box.

Predstavitev čebelarskega priročnika za lažje čebelarjenje invalidov

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sta včeraj, 8. 1. 2019, skupaj s partnerji javnosti predstavila novi čebelarski priročnik za invalide. Ta je natisnjen v slovenskem in angleškem jeziku in je po besedah predsednika ČZS Boštjana Noča »edinstveni tovrstni priročnik in s katerim podajamo slovenski čebelarji roko invalidom na invalidskih vozičkih po vsem svetu in se veselimo vključevanja slehernega v svoje čebelarske vrste. Slovenski čebelarji enotno mislimo: Slovensko je biti čebelar!«

Predstavitve, ki je potekala ob 10. uri na sedežu Čebelarske zveze Slovenije v Lukovici, sta se med drugim udeležili ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer ter ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec.

Že lansko leto aprila so na ČZS naredili prvi uspešen korak na področju vključevanja invalidov v čebelarstvo, saj so postavili prvi učni čebelnjak, prilagojen za delo invalidov na invalidskih vozičkih. Čebelnjak se nahaja v Murski Soboti v neposredni bližini društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije. Ob koncu leta 2018 pa so izdali še Čebelarski priročnik za invalide, ki so ga na včerajšnji novinarski konferenci tudi predstavili.

Ministrica dr. Pivec, je v uvodnem govoru med drugim povedala: »Čebelarski priročnik za invalide je nov, pomemben korak na področju razvoja čebelarstva.« Opozorila je tudi na neprecenljivo vlogo čebel in čebelarstva za človeštvo, predvsem pri zagotavljanju prehranske varnosti ter ekosistemskih storitev. Spomnila je še, da je v 20. decembra 2017 Generalna skupščina OZN soglasno potrdila resolucijo in 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. »To je velik uspeh za Slovenijo in vse ostale države članice OZN, ki so nas soglasno podprle, hkrati pa šele začetek zahtevnega procesa in konkretnih skupnih aktivnosti zaščite čebel in drugih opraševalcev. Slovenija si prizadeva, da 20. maj ne bo samo svetovni dan čebel, temveč tudi dan ozaveščanja o pogojih za delo čebelarjev in reševanju problematike preživetja čebel.« 

Povedala je še, da je MKGP maja lani sprejelo Program razvoja odličnosti na področju čebelarstva in ustanovljeno Slovensko čebelarsko akademijo, s katero bodo odgovorili na povpraševanje številnih držav glede prenosa znanja in kompetenc slovenske čebelarske stroke na druge države. »Dolžnost tako posameznika kot tudi skupnosti je, da pomagamo tistim, ki jim je težje. Že iz ustave izhaja, da imajo invalidi enake pravice in obveznosti kakor drugi državljani. Ustanovitev sekcije čebelarjev na invalidskih vozičkih, podpis listine o vključevanju invalidov na invalidskih vozičkih v čebelarstvo, odprtje prvega učnega čebelnjaka, prilagojenega za invalide na vozičku in sedaj tudi izdaja Čebelarskega priročnika za invalide bodo le-tem lahko omogočile doseganje in ohranjanje največje mogoče samostojnosti ter ustvarile možnost za aktivno vključenost invalidov tudi na področju čebelarstva.«

V uvodnem delu priročnika je predsednik ČZS Boštjan Noč obrazložil pomembnost čebelarstva in vključevanja invalidov vanj ter razlog in namen izdaje priročnika. Kar so predstavili tudi na včerajšnji konferenci.

»V Sloveniji pravimo čebelarstvu poezija kmetijstva. V Sloveniji je čebelarstvo del narodne identitete, del slovenske kulture … pa naj bodo to panjska končnica, slovenski čebelnjak, lectova srca, dražgoški kruhki, peneča medica, medeno vino, odlični slovenski medovi in drugi čebelji pridelki … in ne nazadnje naša avtohtona kranjska čebela. Slovenski čebelarji imamo čebele in čebelarstvo preprosto radi, čebele nosimo v svojem srcu, s čebelami in za čebele živimo … V Sloveniji čebelarstvo ni industrijsko pridobivanje čebeljih pridelkov, temveč je čebelarstvo način življenja več kot 10.000 slovenskih čebelarjev in njihovih družin. Slovenski čebelar je v slovenski družbi spoštovana in cenjena oseba. Besede zadnjih dveh predsednikov svetovne čebelarske organizacije Apimondie, g. Gillesa Ratie iz Francije in g. Philipa McCabeja iz Irske, da je srce svetovnega čebelarstva doma v Sloveniji, povedo vse!

Prav zato, ker je za nas čebelarstvo nekaj več in ker nam ne gre zgolj za »biznis«, se v Sloveniji rojevajo številne ideje in številni projekti, ki so širše družbeno koristni, in to ne samo doma v Sloveniji, temveč po vsem svetu. Projekta, kot sta medeni zajtrk (tradicionalni slovenski zajtrk) in svetovni dan čebel, sta in bosta pustila sledi ne samo pri čebelarjih, temveč pri ljudeh nasploh.

Zato ne preseneča, da smo slovenski čebelarji razvili edinstven projekt, in sicer vključevanje ljudi s posebnimi potrebami v čebelarstvo. Imamo kar nekaj odličnih čebelarskih praks na tem področju, začetki so bili predvsem v Črnomlju in na Igu, sedaj je tega že bistveno več. Konec koncev smo čebelarski učbenik »prevedli« v jezik, ki je razumljiv ravno ljudem z motnjami v razvoju, in prevedli ga bomo tudi v angleški jezik, da bo na voljo vsem tovrstnim ljudem po svetu. Ideja o tem projektu se je začela v Beli Krajni, predvsem v čebelarskem društvu Črnomelj (Stanislav Plut, Vlado Auguštin, Dušan Milinkovič, Andrej Sever,…) so bili pobudniki tega projekta, ki ga je Andrej Sever predstavil na Svetovnem čebelarskem kongresu v Ukrajini, kjer je dobil ogromno podpore in odobravanja.

Dolgoletnemu čebelarju Andreju Severju s prijatelji se je porodila tudi ideja, da je treba v čebelarstvo vključiti tudi invalide na invalidskih vozičkih. Tako je na njegov predlog Čebelarska zveza Slovenije ustanovila sekcijo čebelarjev na invalidskih vozičkih. Leta 2017 je bila v Celju podpisana listina o vključevanju invalidov na invalidskih vozičkih v čebelarstvo. Podpisniki so bili poleg pobudnika Andreja Severja še Čebelarska zveza Slovenije, Čebelarsko društvo Semič, Zveza paraplegikov Slovenije in svetovna čebelarska organizacija Apimondia. Plod vsega tega je v letu 2018 postavljeni prvi učni čebelnjak na svetu, prilagojen za čebelarstvo čebelarjev na invalidskih vozičkih, ki je postavljen v Murski Soboti.

Drugi zelo pomemben »projekt« pa je ravno ta priročnik, ki bo v pomoč invalidom na invalidskih vozičkih pri vključevanju v samostojno čebelarstvo. Tudi ta priročnik bomo prevedli v več svetovnih jezikov. Prepričan sem, da bo s tem priročnikom in izvedbo teoretičnih in praktičnih seminarjev s tega področja dana možnost, da se invalidi na invalidskih vozičkih enakopravno pridružijo čebelarstvu in da uspešno samostojno čebelarijo. V svojem imenu se vsem soustvarjalcem tega priročnika iskreno zahvaljujem, predvsem pa velja zahvala Andreju Severju za plemenito pobudo, ki bo pustila trajne sledi. Iskrena hvala tudi Alešu Bozovičarju, ki je prevzel delo urednika in strokovnega sodelavca tega zelo pomembnega priročnika.«

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč pa je v drugem delu novinarske konference predstavil še ključne aktivnosti ČZS v letu 2019 in kaj čebelarji pričakujejo od države.

Priročnik pa si lahko ogledate in preberete na tej povezavi. 

Vir: MKGP, ČZS

 

Dogodki

Več iz istega kraja