Search
Close this search box.

Košarica osnovnih živil dražja za odstotek

Na spletnem mestu Primerjaj-cene.si so na voljo rezultati zadnjega popisa osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil ter razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil z dne 11. novembra 2023.
Fotografija je simbolična

Glede na rezultate predzadnjega popisa se je povprečna vrednost najcenejše osnovne košarice tokrat zanemarljivo zvišala za manj kot odstotek, povprečna vrednost najcenejše razširjene košarice pa se je znižala za štiri odstotke.

Popis najcenejše osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil je pokazal, da se je njena povprečna vrednost tokrat zvišala in znaša 25,53 evra, kar je za manj kot odstotek (0,03 evra) višja vrednost v primerjavi s prejšnjim popisom 24. oktobra 2023, ko je njena vrednost znašala 25,5 evra. Najvišja vrednost najcenejše košarice znaša tokrat 39,57 evra, med tem ko najnižja znaša 16,6 evra.

Najcenejša osnovna košarica 15 osnovnih skupin živil je na voljo pri trgovcu Lidl (16,6 evra), sledijo košarice trgovcev Mercator (17,64 evra), Spar (22,10 evra) in Eurospin (22,20 evra). Med dražjimi sta bili košarici Tuša (35,07 evra) in Hoferja (39,57 evra). Hofer v ponudbi ni imel govejega mesa in jogurta, zato je bila izračunana alternativa (upošteva se povprečna cena vseh popisanih izdelkov pri vseh trgovcih znotraj te kategorije na dan popisa), prav tako je imel na voljo dražje piščančje in svinjsko meso.

Trgovec Tuš v najcenejši osnovni košarici ponuja 10 izdelkov slovenskega porekla, Hofer devet izdelkov, Lidl osem izdelkov, trgovci Eurospin, Spar in Mercator pa vsi po sedem izdelkov. Največ izdelkov porekla EU ima trgovec Spar – osem izdelkov, sledijo Lidl s sedmimi izdelki, Mercator s šestimi, Eurospin s petimi ter Hofer in Tuš s po tremi. Edina trgovca, ki v najcenejšo košarico 15 osnovnih živil nimata vključenega nobenega izdelka, ki je porekla izven EU, sta Lidl in Spar, ostali imajo od enega to tri izdelke.

Vrednost razširjene košarice

Vrednosti najcenejše razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil so se pri vseh trgovcih, z izjemo Tuša, v primerjavi s popisom 24. oktobra 2023 ponovno znižale in dosegle najnižjo vrednost. Tokrat znaša 38,33 evra, kar je za štiri odstotke (1,62 evra) manj kot na predzadnjem popisu razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil. Znižala se je tudi najnižja vrednost najcenejše razširjene košarice, ki tokrat znaša 29,29 evra.

Najcenejša razširjena košarica 28 osnovnih skupin živil je tokrat na voljo pri trgovcu Lidl v vrednosti 29,29 evra, sledijo košarice trgovcev Mercator (30,65 evra), Spar (36,85 evra) in Eurospin (38,98 evra). Košarici pri trgovcema Hofer (47,04 evra) in Tuš (47,17 evra) sta najdražji. Hofer ni imel na voljo govejega mesa, za kar je bila izračunana alternativa, oba trgovca pa sta imela na voljo dražje piščančje meso. Razlika med najnižjo in najvišjo vrednostjo najcenejše košarice se je tokrat povečala in znaša 17,88 evra.

V najcenejši košarici 28 osnovnih živil po posameznem trgovcu je največ izdelkov slovenskega porekla vključenih v košarici trgovca Tuš, kar 19 izdelkov, najmanj pa pri trgovcu Eurospin, zgolj devet izdelkov. Trgovec Hofer v najcenejši košarici ponuja 17 izdelkov slovenskega porekla, Lidl 15 izdelkov, Mercator 13 izdelkov in Spar 12 izdelkov. Največ izdelkov porekla EU ponuja trgovec Spar, kar 15 izdelkov, najmanj pa trgovec Tuš  – štiri izdelke. Najmanj izdelkov s poreklom držav izven EU, vključenih v najcenejšo košarico, ponuja Spar, zgolj en izdelek, v ostalih pa lahko najdemo okoli pet izdelkov, z izjemo Eurospina, ki ponuja 10 izdelkov.

Vir: GOV.si

Na spletnem mestu Primerjaj-cene.si so na voljo rezultati zadnjega popisa osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil ter razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil z dne 11. novembra 2023.