Search
Close this search box.

UKC Ljubljana poziva zdravnike koncesionarje, da pomagajo

Zaradi vse večjih obremenitev pri oskrbi bolnikov z novim koronavirusom iz ljubljanskega kliničnega centra pozivajo vse zdravnike koncesionarje, ki lahko pomagajo, naj se vključijo v delo.

Slovenija je tik pred izpolnitvijo pogojev za razglasitev epidemije. Zdravniško pomoč je včeraj potrebovalo že 250 bolnikov, od tega 43 intenzivno nego. Ljubljanski UKC prosi za pomoč zasebnike, naj posodijo kader ali prevzamejo programe, ki so jih morali zaradi širjenja virusa kapacitet krčiti oziroma odpovedovati. 

V prošnji, ki je med drugim objavljena tudi na Facebook strani UKC Ljubljana, je zapisano, da je klinični center kot osrednja bolnišnica za zdravljenje bolnikov s covid-19, zaradi potreb po ustreznih prostorskih in kadrovskih kapacitet, že moral prilagoditi svoje prostore za izvajanje zdravstvene dejavnosti ter prerazporediti zaposlene iz drugih organizacijskih enot. To pa je razlog, da onemogočeno običajno izvajanje rednega delovnega programa. V ta namen prosijo zdravnike koncesionarje, da se v okviru svojih dejavnosti vključijo v delo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Prošnja vsem koncesionarjem za opravljanje javne zdravstvene službe na območju ljubljanske regije, da se SOLIDARNO vključijo s svojimi zmogljivostmi v delo Univerzitetnega kliničnega centra.

Objavil/a UKC Ljubljana dne Petek, 16. oktober 2020
Prošnja vsem koncesionarjem za opravljanje javne zdravstvene službe na območju ljubljanske regije, da se SOLIDARNO vključijo s svojimi zmogljivostmi v delo Univerzitetnega kliničnega centra.

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar pa je vsem zaposlenim in celotni populaciji Slovenije namenil pismo, ki ga objavljamo v celoti.

Drage sodelavke in sodelavci, spoštovane prebivalke in prebivalci Slovenije,
v naslednjih tednih bomo šli skozi naši generaciji nikoli videno in skozi nekaj, na kar nas ni mogel nihče pripraviti. Čez dva do tri tedne bomo živeli obdobje, ki bo polno nemogočih preprek. Čeprav si želim, da se motim, je statistika v primeru epidemije žal navadno nezmotljiva.


Virus vidim kot parazit človeštva, ki se ne ozira na razlike med nami. Širi se ne glede na meje držav ali občin. Ne zanim ga, ali smo v jeseni življenja, podjetniške zvezde na vrhuncu moči ali mladi v največjem razcvetu. Ne zanima ga številka, ki smo jo ali nismo obkrožili zadnjo volilno nedeljo. Ne zanima ga, ali vanj verjamemo ali ne. Solidarno napada vse, najstarejši bodo le prvi med žrtvami. Še danes samoumevni posegi bodo lahko postali stežka dosegljivi, saj bo vse osebje osredotočeno na reševanje življenj v epidemiji.

Človeštvo je premagalo največje izzive preteklosti – črne koze, špansko gripo in nacizem. Enotno smo nastopili prvi dan naše državnosti, kar nas je ne glede na razlike pognalo naprej. Kot ljudje smo zmagali, ker smo znali zaščiti najšibkejšega človeka. Boj bomo tudi tokrat končali kot zmagovalci, ker bomo odgovorili solidarno.

Nekega dne bomo lahko ponovno množično spodbujali naše orle v Planici, dočakali novo leto v gneči mestnih ulic ter skupinsko vrtičkali za domom. Smučanje, izleti na morje ali obiski koncerta in gledališča bodo ponovno samoumevni. Maske bodo spet postale le šega pustnih karnevalov.

Do tam nas ne bodo pripeljala velika dejanja velikih posameznikov, temveč ravno nasprotno – mala odrekanja vsakega od nas. Solidarni v borbi, odločnosti in upanju bomo uspeli. Tudi v teh težkih pogojih se rojeva novo življenje – prvi nasmeh, ki ga novorojenček vidi skozi skfander, ni nič manj iskren.

Zahvaljujem se vam za vso pomoč, spodbudo in podporo, ki smo jo in jo bomo deležni. Zdravstveni delavci lahko pomagamo samo toliko, kot nam pomaga skupnost, ki stoji za nami.

Pazite nase, svoje bližnje in svojo okolico.

S spoštovanjem,
Janez Poklukar
Generalni direktor UKC Ljubljana

VIR: UKC Ljubljana, Covid sledilnik