Search
Close this search box.

Zima še ni rekla zadnje, vremenoslovci napovedujejo mraz in sneg

Nizkim temperaturam in mrzlemu vetru severovzhodne smeri se bodo pridružile tudi snežinke. Na skrajnem vzhodu Slovenije se boste že jutri zjutraj zbudili v belo jutro. Količina padavin bo zelo majhna. Več sneženja lahko pričakujete v sredo in četrtek.

Sadno drevje in druge občutljive rastline, ki so se že prebudile, so danes zjutraj doživele temperaturni šok. Zaradi zgodnjega fenološkega razvoja rastlin je večji del Slovenije udarila pozeba. Češenj npr. marsikje letos ne bo.

V večjem delu Slovenije je danes prevladovalo delno jasno vreme, a je mrzel arktični zrak, ki se zadržuje nad nami, poskrbel za nizke temperature tudi čez dan. Okrepljen veter severovzhodne smeri je še povečeval občutek mraza. Najvišje dnevne temperature so se večinoma gibale med 2 in 5 °C, na Primorskem, ob močni burji, okoli 9 °C. 

Burja se bo v noči na torek okrepila. Do srede zvečer bodo sunki burje na izpostavljenih mestih presegli 100 km/h. Tudi drugod bo vetrovno. Od ponedeljka zvečer do srede zvečer bodo sunki vetra na severovzhodu dosegli 70 km/h.

Sneg je že v nedeljo pobelil nekatere hribe na Koroškem. Fotografija je bila posneta v Koprivni. Avtor: Blaž Kupec

Po podatkih spletnega portala Neurje.si, se bo ponoči od vzhoda oblačnost zgostila. Ponekod na Štajerskem, Dolenjskem in v Prekmurju bo občasno rahlo snežilo, zato se boste lahko tam ponekod prebudili v belo jutro. Količina padavin bo majhna, zato debelejše snežne odeje ni pričakovati nikjer. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do -5, v alpskih dolinah, kamor oblačnost ne bo segla, okoli -10 °C, na Primorskem okoli 3 °C. 

V torek čez dan bo na skrajnem zahodu Slovenije delno jasno, proti vzhodu pa bo oblačnost vse gostejša. Na skrajnem vzhodu Slovenije bo občasno naletaval sneg. Pihal bo okrepljen severovzhodnik, na Primorskem močna burja. Najvišje dnevne temperature bodo med 2 in 5, na Primorskem okoli 10 °C. 

V noči na sredo se bo oblačnost še nekoliko zgostila

V sredo bo v večjem delu Slovenije pretežno oblačno. Izjema bo le Primorska. Oblačnost bo najgostejša na vzhodu Slovenije. Ponekod v notranjosti Slovenije bo občasno rahlo snežilo, pogosteje v vzhodni Sloveniji. Še naprej bo pihal severovzhodnik. Jutranje temperature bodo med -1 in -4 °C, na Primorskem med 0 in 4 °C, najvišje dnevne pa se bodo gibale okoli 0 °C, v Ljubljanski kotlini okoli 3 °C, na skrajnem zahodu Slovenije, kjer bo tudi nekaj sonca, pa med 6 in 9 °C. 

V noči na četrtek se bodo padavine od jugovzhoda nekoliko okrepile. V četrtek zjutraj bo oblačno s sneženjem. Jutranje temperature bodo med 0 in -3 °C. Še bo pihal severovzhodnik. Čez dan bo nad naše kraje začel dotekati nekoliko toplejši zrak. Čez dan se bo meja sneženja postopno začela dvigovati. Sneg bo ponekod po nižinah prehajal v dež. Padavine bodo tekom dneva oslabele. Najvišje dnevne temperature bodo med 1 in 5 °C, na Primorskem okoli 10 °C. 

petek bo večinoma oblačno. Občasno lahko ponekod pade kakšna kaplja dežja. Nekoliko topleje bo. 

Vir: Neurje.si ARSO

Dogodki