Search
Close this search box.

Tab Mežica po spomladanskem izpadu proizvodnje izboljšuje poslovanje in posluje z dobičkom

V Tovarni akumulatorskih baterij (Tab) se po spomladanskem izpadu proizvodnje zaradi posledic epidemije poslovanje zdaj izboljšuje. V prvem polletju je družba ustvarila 109 milijonov evrov prihodkov in devet milijonov evrov dobička. Delničarji letos tudi zato, ker je Tab koristil pomoč države ob epidemiji, prvič po več letih ostajajo brez dividend.

Danes so se namreč na redni letni skupščini sestali delničarji ene najuspešnejših koroških družb Tab Mežica, ki so potrdili vse predlagane sklepe. Med drugim so celotni lanski bilančni dobiček v skupni višini 21,4 milijona evrov namenili v druge rezerve iz dobička in tako prvič po več letih med delničarje niso delili dividend.

Razlog za to je med drugim tudi koriščenje pomoči, ki jo je država namenila podjetjem za soočanje s koronsko krizo. Celotna skupina Tab je od države iz tega naslova prejela okoli 1,8 milijona evrov, je na novinarski konferenci po skupščini povedal direktor Taba Bogomir Auprih, ki je predstavil tudi poslovanje družbe in skupine ter načrte za naprej.

Če je bilo leto 2018 za Tab zelo dobro oz. rekordno, je bilo lansko leto, ki ga je Tab sklenil z 21,1 milijona evri dobička in 278 milijoni evra realizacije, dobro, je ocenil Auprih. Lanski upad dobička v primerjavi z letom prej, ko je ta dosegel 26,4 milijona evrov, je po Auprihovih besedah posledica agresivne konkurence v lanskem letu in nihanja tečajev.

Lani je Tab prodal 1,5 milijona industrijskih celic, kar je nekaj manj kot leto prej, in 3,1 milijona startnih baterij, kar je nekoliko več kot leto prej. Podjetje je lani postalo uradni dobavitelj startnih baterij za prvo vgradnjo v skupini Volkswagen, kar spada med večje lanske preboje podjetja. Prodaja startnih baterij skupini Volkswagen zdaj predstavlja okoli sedem odstotkov skupne prodaje startnih baterij.

Celotna skupina Tab pa je lani ustvarila 337,9 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za 0,4 odstotka več kot leto prej, čisti dobiček skupine pa je lani dosegel 25,9 milijona evrov, leto prej pa 31,2 milijona evrov.

Potem ko je skupina lansko leto v Sloveniji in Makedoniji za naložbe namenila skupno okoli 31,4 milijona evrov, so naložbe letos skoraj povsem zastale. Vlagali so le najnujnejše, je pa Auprih napovedal, da bodo v drugi polovici leta predvidoma nadaljevali in tudi končali z večjo naložbo v obratu v Črni.

Glede pričakovanj do konca leta je dejal, da pričakuje nadaljnje izboljšanje poslovanja in da bi konec leta imeli skupno v Tabu za od 15 do 20 odstotkov nižjo realizacijo kot lani. Skupno pričakuje od 220 do 230 milijonov evrov prihodkov in še nekoliko boljši dobiček kot v prvem polletju. Tudi za naprej v podjetju načrtujejo zmerno rast.

Novih informacij glede načrtovane vzpostavitve po ocenah okoli 50 milijonov evrov vredne naložbe v tovarno za proizvodnjo litij-ionskih baterij v Sloveniji Auprih danes ni imel. Nekoliko je po njegovih besedah pogajanja z azijskim partnerjem ustavila epidemije novega koronavirusa, razlog zamikov pa so tudi še nerešena pravna vprašanja.

Auprih pričakuje, da bi lahko dokončno odločitev sprejeli v septembru. Če se bodo odločili za vzpostavitev proizvodnje v Sloveniji, potem bi to lahko bilo ali v novi Lekovi hali na Prevaljah ali kje drugje. Da z Lekom pogovori za nakup hale še potekajo, so danes za STA potrdili tudi v Leku, kjer pa, kot so navedli, proučujejo tudi druge možnosti za prihodnost nove zgradbe.

Dogodki

V Tovarni akumulatorskih baterij (Tab) se po spomladanskem izpadu proizvodnje zaradi posledic epidemije poslovanje zdaj izboljšuje. V prvem polletju je družba ustvarila 109 milijonov evrov prihodkov in devet milijonov evrov dobička. Delničarji letos tudi zato, ker je Tab koristil pomoč države ob epidemiji, prvič po več letih ostajajo brez dividend.