Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu s slovesnostjo počastili 150-letnico rojstva Mahatme Gandhija (VIDEO in FOTO)

Mestna občina Slovenj Gradec je danes ob 13. uri v sodelovanju z Veleposlaništvom Indije v Sloveniji, Koroškim filatelističnim društvom in Pošto Slovenije pripravila posebno srečanje ob obeležitvi 150. obletnice rojstva znamenitega indijskega človekoljuba Mahatme Gandhija.

VIDEO: Slovesnost ob 150-letnici rojstva Mahatme Gandhija

[aiovg_video id=100860]

Prireditev je zaradi vremenskih nevšečnosti namesto zgolj pri Gandhijevem spomeniku, kot sprva predvideno, v drugem, predvsem govorniško obarvanem delu, potekala v Kulturnem domu Slovenj Gradec.

Gandhijev spomenik v Slovenj Gradcu.

Nekdanji politik, odvetnik in aktivist Mahatma Gandhi slovi kot eden glavnih tvorcev sodobne Indije, njegove ideje pa so marsikje po svetu še kako žive in aktualne še danes. Tako kot na primer le ena iz množice njegovih (naj)bolj znanih modrih misli: »Kjer je ljubezen, tam je življenje.«

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler in veleposlanik Indije v Republiki Sloveniji Nj. Eksc. Param Jit Mann sta s cvetličnim aranžmajem počastila Gandhijev spomenik.

Da je šlo za pomemben dogodek, priča že samo dejstvo, da je Slovenj Gradcu kot tedaj edinemu slovenskemu mestu, ki se lahko pohvali z nazivom mesto – glasnik miru, vlada Indije 2.10. 2010 preko tedanjega veleposlanika podarila Gandhijev spomenik.

Na današnji slovesnosti sta kot slavnostna govornika nastopila Nj. Eksc. Param Jit Mann, veleposlanik Indije v Republiki Sloveniji in župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler, kot poseben gost pa je spregovoril tudi predsednik Koroškega filatelističnega društva Jože Keber.

Z leve proti desni: Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler, veleposlanik Indije v Republiki Sloveniji Nj. Eksc. Param Jit Mann in predsednik Koroškega filatelističnega društva Jože Keber.

VIDEO: Govor župana Mestne občine Slovenj Gradec Tilna Kluglerja

[aiovg_video id=100858]

“Danes, 2. oktobra, na dan Gandhijevega rojstva, ko praznujemo mednarodni dan nenasilja, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila leta 2007, je prav, da [poštno] znamko na pot po svetu pospremimo še v Slovenj Gradcu, ‘mestu – glasnik miru’,” je v svojem slavnostnem nagovoru zbranim s ponosom povedal predsednik Koroškega filatelističnega društva Jože Keber.

VIDEO: Govor – veleposlanik Indije v Republiki Sloveniji Nj. Eksc. Param Jit Mann

[aiovg_video id=100855]

Ob tej priložnosti je Pošta Slovenije namreč predstavila tudi unikatno poštno znamko, ki jo je izdala prav v čast 150-letnice rojstva Mahatma Gandhija. Prav tako je v prostorih avle graščine Rotenturn na Šolski ulici 5 vse do srede, 23. oktobra 2019, na ogled priložnostna filatelistična razstava sklopa, ki ga je oblikoval arh. Borut Bončina.

Dogodki

Mestna občina Slovenj Gradec je danes ob 13. uri v sodelovanju z Veleposlaništvom Indije v Sloveniji, Koroškim filatelističnim društvom in Pošto Slovenije pripravila posebno srečanje ob obeležitvi 150. obletnice rojstva znamenitega indijskega človekoljuba Mahatme Gandhija.