Search
Close this search box.

Slovenjgraška bolnišnica za izplačilo kriznega dodatka čaka na sredstva ministrstva

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec doslej zaposlenim še niso izplačali dodatkov za delo v rizičnih razmerah in dodatkov za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije novega koronavirusa. Bolnišnica je za marec in april že vložila zahtevek za povračilo sredstev na ministrstvo za zdravje, a sredstev še ni prejela.

Znesek omenjenih dodatkov za marec znaša slabih 550.000 evrov, za mesec april pa okoli 850.000 evrov, je za STA pojasnila v. d. direktorja bolnišnice Alenka Jezernik Skudnik.

Dodatek za delo v rizičnih razmerah bo izplačan vsem zaposlenim, ki so v času epidemije prihajali na delo. Medtem ko bo dodatek za nevarnost in posebne obremenitve izplačan le zaposlenim, ki so bili pri svojem delu v času epidemije posebej izpostavljeni, je pojasnila Jezernik Skudnikova. V koroški bolnišnici so imeli konec aprila 929 zaposlenih, od tega 246 nezdravstvenih delavcev.

Trenutno se koroška bolnišnica po pojasnilih v. d. direktorja srečuje tudi s težavami pri zagotavljanju likvidnih sredstev. K temu so prispevali izpad prilivov s strani zdravstvenih zavarovalnic zaradi neizvedenega programa ter višji izdatki, povezani z obvladovanjem epidemije. Obveznosti do dobaviteljev bolnišnica poravnava z nekajdnevno zamudo.

Medtem se ob umirjanju epidemioloških razmer širi nabor dejavnosti, ki jih izvaja bolnišnica. Kot je pojasnila v. d. direktorja, dejavnosti vključujejo postopoma, tako da lahko zadostijo vsem zahtevam glede vzdrževanja higiene v ambulantah in ostalih prostorih, da vzdržujejo ustrezno razdaljo med bolniki v čakalnicah in da zagotavljajo pretočnost skozi glavno avlo, kjer izvajajo kontrolo zdravstvenega stanja v povezavi s covidom-19.

Zelo pomemben del obravnave je po novem anketni vprašalnik, s katerim poskušajo v bolnišnici pridobiti podatke o simptomih oz. znakih ter epidemiološki anamnezi v povezavi s covidom-19.

Sicer pa v času izbruha epidemije ni bila v celoti ustavljena nobena dejavnost, saj so ves čas izvajali nujne storitve in tiste z napotnico pod stopnjo nujnosti zelo hitro. Hkrati so posamezni oddelki pregledovali napotnice in tako iskali bolnike, ki bi se jim zaradi čakanja lahko poslabšalo zdravstveno stanje. Tako da je bolnišnica del nenujnih dejavnosti po strokovni presoji izvajala ves čas.

Trenutno je v teku razpis za mesto direktorja slovenjgraške bolnišnice. Svet zavoda je razpis objavil 8. maja, kandidati pa imajo do 23. maja čas za prijavo. Po odstopu Janeza Lavreta bolnišnico od 22. aprila letos kot v. d. direktorice vodi Alenka Jezernik Skudnik, ki je bila imenovana za tri mesece.

Slovenjgraška bolnišnica je lani po podatkih iz konca februarja letos ustvarila 48,9 milijona evrov celotnih prihodkov, kar je dobrih pet odstotkov več kot leta 2018. Lanska izguba je znašala 746.435 evrov, leto 2018 pa je bolnišnica sklenila s 514.000 evrov izgube oz. primanjkljaja.

Dogodki