Search
Close this search box.

Na ravenski OŠ razred v karanteni, na POŠ Sele-Vrhe brez okužb med učenci

Epidemiološke razmere še vedno ostajajo najboljše na Koroškem, je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19 povedala Maja Bratuša. Iz Občine Ravne na Koroškem so sporočili, da je na eni od osnovnih šol v njihovi občini en razred v karanteni. Na I. OŠ Slovenj Gradec pa so pojasnili, da trenutno med učenci na podružnični šoli Sele-vrhe ni novih okužb.

V nedeljo so v Sloveniji ob 4684 PCR in hitrih testih potrdili 353 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 19 covidnih bolnikov.

Kar se tiče trendov je glede na podatke čez vikend boljši trend viden v JV Sloveniji, v primorsko-notranjski, osrednjeslovenski in nekoliko tudi v goriški regiji. Slabši pa je trend v podravski in savinjski regiji, je na današnji novinarski konferenci uvodoma dejala Maja Bratuša.

Kot je pojasnila Bratuša, je bilo doslej glede na v nedeljo objavljene podatke v Sloveniji s PCR testi testiranih že več kot 800.000 oseb, s hitrimi testi pa več kot 250.000. Od pojava prvega primera smo v Sloveniji potrdili že 166.473 primerov. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je aktivnih primerov sicer v državi 17.167.

Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 1.458 PCR testiranj. Z njimi je bilo potrjenih 268 novih okužb, delež pozitivnih testov je znašal 18,4 %. Opravljenih je bilo 3.226 hitrih antigenskih testov. Z njimi je bilo potrjenih 85 novih okužb. Delež pozitivnih HAT je znašal 2,6 %.

Grafa 14 in 7-dnevne incidence kažeta, da je število odkritih primerov na 100.000 še vedno največje v regijah Posavska, Goriška in Jugovzhodna Slovenija.

V skladu z odločitvijo Vlade je trenutno 5 regij črnih (goriška, jugovzhodna Slovenija, obalno-kraška, posavska in zasavska regija). Ostalih 7 je rdečih.

Še vedno ostajajo razmere najboljše v koroški regiji. Današnji podatki sicer kažejo nekoliko boljšo sliko za obalno-kraško regijo – danes povprečje 76, kar je meja za rdečo fazo. V zasavski regiji, po podatkih sodeč, razmere ostajajo boljše kot so bile prejšnjo sredo, je pojasnila Bratuša.

Skupaj bolnišnično oskrbo potrebuje 1066 covidnih pacientov. Na intenzivni negi se trenutno zdravi 169 pacientov oziroma štirje več kot včeraj. “Spodbudno pa je, da število pacientov, ki potrebujejo intenzivno nego, pada že ves teden,” je dodala Bratuša.

Sicer pa je bilo čez vikend v bolnišnice skupaj sprejetih 118 pacientov – 57 včeraj in 61 v soboto. Skupaj je bilo čez vikend iz bolnišnic odpuščenih 73 oseb – 30 včeraj in 43 v soboto, je pojasnila Bratuša. Včeraj je v bolnišnicah umrlo 14 oseb, še 5 v domovih za starejše, skupaj torej 19 smrti.

Glede na današnje podatke je Slovenija še vedno v rdeči fazi. O nadaljnjih ukrepih pa bo vlada ponovno odločala v sredo.

Danes se v rdečih regijah (tistih, ki so bile rdeče minulo sredo) nadaljujejo pouk na daljavo, vzporedno pa v večini šol poteka tudi testiranje učiteljev, o rezultatih koroških šol in vrtcev vas bomo obvestili tudi na naši spletni strani, je pa po podatkih trenutno znano, da je na eni od koroških osnovnih šol v karanteni en razred.

“Na Osnovni šoli Prežihov Voranc je moral en razred v karanteno (1 teden), zaradi 1 okužbe med zaposlenimi. Na Osnovni šoli Koroški Jeklarji in Osnovni šoli Juričev Drejček pa pouk poteka v prvi triletki prilagojeno razmeram z vsemi razredi. Pazite nase in na ljudi okoli sebe ter ostanite zdravi,” je navedeno na Facebook strani Občine Ravne na Koroškem.

Po naših neuradnih podatkih pa naj bi bile v tem tednu okužbe prisotne tudi na POŠ Sele-Vrhe, kar smo preverili tudi na šoli. Kot je za naš medij pojasnila ravnateljica Lidija Konečnik Mravljak, v dogovoru s starši, v šolo prihajajo samo zdravi učenci, tako da učenci, ki kažejo znake prehlada, ostanejo doma. Starši pokličejo otrokovega zdravnika in se z njim dogovorijo o nadaljnjih postopkih zdravljenja. Nekaj učencev je prehlajenih in so ostali doma.

Na današnji dan je pa podatek takšen, da je v karanteni učenka 3. razreda. Deklice po pouku na daljavo še ni bilo v šolo. Karanteno ima do 5. 2. 2021, je pojasnila ravnateljica.

Dogodki

Epidemiološke razmere še vedno ostajajo najboljše na Koroškem, je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19 povedala Maja Bratuša. Iz Občine Ravne na Koroškem so sporočili, da je na eni od osnovnih šol v njihovi občini en razred v karanteni. Na I. OŠ Slovenj Gradec pa so pojasnili, da trenutno med učenci na podružnični šoli Sele-vrhe ni novih okužb.