Search
Close this search box.

Sledijo novi ukrepi: Zaprtje vrtcev, trgovskih centrov, gostinskih obratov, hotelov, okrnitev potniškega prometa

Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID19 sodelovali predsednik vlade Janez Janša, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec in vladni govorec Jelko Kacin.

Vlada s soboto za teden dni ugaša večino dejavnosti v državi v želji, da bi ustavili širjenje novega koronavirusa, je napovedal premier Janez Janša. Poleg gostinskih lokalov, ki bodo povsod zaprti že od petka, bodo ob izjemah zaprti še hoteli in trgovski centri, vrtci, dijaški in študentski domovi. Preverjajo tudi možnost množičnega testiranja.

V današnjem uradnem listu je Nacionalni inštitut za javno zdravje objavil nove podatke o pojavnosti aktivno okuženih na 100.000 prebivalcev, ki tudi zadnjo, Obalno-kraško statistično regijo uvršča na rdeči seznam. To pomeni, da bodo že od petka tudi tam zaprti lokali in obvezne maske na prostem.

Z danes objavljenimi spremembami dveh odlokov pa bosta od petka dovoljeni dostava hrane, pijač, zdravil in osnovnih življenjskih potrebščin ter sobna strežba tudi v času nočne omejitve gibanja med 21. in 6. uro. Prav tako nočna omejitev gibanja ne velja za potovanja oseb, ki so vstopile v državo z namenom tranzita čez njeno ozemlje v sosednjo državo ali do svojega prebivališča v Sloveniji.

Vladni govorec Jelko Kacin pa je uvodoma dejal, da v Sloveniji nobena regija ni več oranžna ter predstavil zadnje številke, med katerimi je omenil, da Gorenjski po številu okužb sledi Koroška s 630 okužbami. Stanje pa se po Kacinovih besedah slabša tudi v domovih za starejše, Koroški dom PE Slovenj Gradec ima veliko novih okužb, okuženih je 38 oskrbovancev in 4 zaposlene.

“Naša ocena je, da zmoremo, in to predvsem, ker virus sedaj obravnavamo takega kot je. Torej kot nevarnost, ki je simetrična in ne izbira po nobenih drugih kriterijih kot kriterijih virusa, pa je uvodoma dejal predsednik vlade.

VIDEO: Novinarska konferenca

Janez Janša o dodatnih ukrepih:

  • V soboto pa bodo poleg gostinskih obratov z izjemo dostave in osebnega prevzema vrata zaprli še hoteli – z izjemo za poslovne delegacije, diplomate in profesionalne športnike. Zaprti bodo tudi trgovski centri, izjema bodo živilske trgovine, trgovine z gradbenim in tehničnim materialom ter trgovine za male živali.
  • Ker se je povečalo število okužb med vzgojiteljicami, bodo zaprti tudi vrtci. “Naslednji teden bodo zaprti tudi vrtci, ker se je število okužb med vzgojiteljskim osebjem drastično povečalo, bodo pa izjeme tam, kjer starši delajo in ne morejo sami zagotoviti varstva. Na tem mestu poziv vsem vzgojiteljicam v vrtcu, da nosijo maske in prošnja županom, da glede na situacijo v posamičnih občinah in krajih organizirajo varstvo v vrtcih, kjer je to potrebno zato, ker starši tega sami ne morejo zagotoviti, je poudaril predsednik vlade in podal tudi apel na župane in županje, ki so se v pomladanskem valu epidemije zelo izkazali, da tudi sedaj, ko je razglašena epidemija in aktiviran načrt za delovanje Civilne zaščite, sami v okviru svojih pristojnosti sprejemajo ukrepe, za katere menijo, da so potrebni in da so v lokalnih okoljih targetirani in s preciznim pristopom omogočajo zajezitev širjenja virusa.
  • “Zaprti bodo tudi dijaški in študentski domovi, razen izjem, kjer dijaki in študentje nimajo drugih možnosti. Tudi javni potniški promet bo prešel na načrt B, ki je predviden za primer, ko ni šol  to pomeni, da je na razpolago tretjina kapacitet,” je povedal predsednik vlade Janez Janša.
  • prav tako bodo zaprti frizerski in kozmetični saloni
  • cvetličarne bodo zaprte oziroma bodo delale na prilagojen način, možna bo dostava ali prevzem po predhodnem naročilu.
  • Možnost omejitve gibanja na občine, kot spomladi, obstaja, odločitev o tem bo znana v prihodnjih dneh.Nismo še sprejeli dokončne odločitve glede ukrepa, ki je bil uveljavljen spomladi, to je  možnost omejitve gibanja na občine, z enakim režimom in izjemami kot spomladi,” je poudaril premier Janša in nadaljeval, da bo v zvezi z aktiviranjem tega ukrepa odločeno v naslednjih dneh, “ko bomo imeli dodatne številke in bomo videli, ali je ukrep nujen v tej fazi.”
  • Že nekaj dni strokovna skupina pripravlja smernice za šesti protikoronski paket, namenjen blaženju posledic epidemije. “Ko bodo smernice na voljo, bo pripravljen zakonski paket za čimprejšnjo obravnavo v državnem zboru,” je še povedal premier Janez Janša.

Kot je odločitev vlade pojasnil Janša, številke o okuženih rasejo in bodo še nekaj časa. Zato je v tem trenutku bistveno prezgodaj za oceno, ali so že sprejeti ukrepi, kot je obvezno nošenje mask in omejitev gibanja ponoči, v zadostni meri prispevali k omejitvi širjenja okužbe med prebivalstvom.

Janša je še dejal, da preverjajo možnost množičnega testiranja na koronavirus, najprej za rizične skupine, kasneje za celotno prebivalstvo.

“Preverjamo tudi možnosti masovnega testiranja oziroma nabave hitrih testov za vse rizične skupine in v roku prihodnjih tednov tudi za celotno prebivalstvo. To je eden od ukrepov, ki ga predvidevajo v nekaterih drugih državah,” je povedal premier Janša in dodal, da ko se pogovarjajo s kolegi po Evropi glede učinkovitosti tega ukrepa, je tudi po današnji razpravi na seji vlade, jasno, da “bomo te možnosti preučili.”

“V zvezi s testiranjem je velik problem čakalna doba,” je poudaril premier Janša in dodal, da se mora zdravstveni sistem dodatno reorganizirati, da bo ta doba krajša in da bodo prioritetno prihajali na vrsto tisti, ki imajo simptome in tisti, ki jih v tem času na delovnih mestih nujno potrebujemo.

Delodajalce pa je pozval, da tam, kjer je možno, uvedejo delo od doma. Kjer to ni možno, pa naj dosledno upoštevajo vse preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa.

Naslednji teden, ko imajo sicer šolarji jesenske počitnice, bo po Janševih besedah “teden boja za zaustavitev širjenja virusa med nami. Ta teden bo izjemnega pomena, da širjenje epidemije zajezimo,” je poudaril.

Odloki, ki bodo začeli veljati v soboto, bodo sprejeti za teden dni, nato sledi presoja, kako naprej. Glede ukrepov, ki bodo sledili po jesenskih počitnicah bo vlada odločala naslednji četrtek, ko bo opravila oceno sedanjih ukrepov in na njenih osnovah sprejela nadaljnje odločitve, je dodal Janša ter izrazil upanje, da novi omejitveni ukrepi ne bodo potrebni, “vse pa je odvisno od nas”.

Predsednik vlade je pozval tudi k naložitvi aplikacije Ostani zdrav in spomnil, da bi, če bi imeli vsi s pametnimi telefoni naloženo aplikacijo, lahko sprejemali milejše ukrepe. Je pa še izpostavil, da je vlada danes ponovno poudarila, da smo v zahtevni situaciji, “a v tej situaciji delamo vse, da nihče ne ostane brez nujne zdravniške pomoči, ne samo zaradi COVIDa, ampak tudi drugih razlogov.”

“Smo tudi v dogovoru z nekaterimi drugimi članicami EU za medsebojno pomoč, če bi jo potrebovali, zaenkrat zmoremo, a nobena rezerva ni odveč,” je povedal premier in dodal, da je danes v enournem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel, kjer sta zelo natančno ocenjevala ukrepe v obeh državah glede zajezitve COVIDa, z nemške strani bila ponujena pomoč v kritični medicinski opremi, če bi jo potrebovali.

“Hvala zdravnikom in medicinskim sestram in vsemu zdravstvenemu osebju. Na tem mestu smo vsi dolžni prav vsem, ki se spopadajo z virusom nuditi izjemno podporo in zahvalo. Največjo podporo lahko izrazimo tako, da spoštujemo ukrepe in naredimo vse, da bo njihovo delo znosno in čim lažje,” je povedal premier.

Vir: STA, www.gov.si

Dogodki

Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID19 sodelovali predsednik vlade Janez Janša, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec in vladni govorec Jelko Kacin.