Search
Close this search box.

Bi radi začeli s turnim smučanjem, pa ne veste kako?

Turno smučanje velja za priljubljen zimski šport, ki združuje elemente nordijskega in alpskega smučanja, razvijati pa se je pričel, ker so se avanturisti, pretežno smučarji ter alpinisti, želeli izogniti visokim stroškom, povezanim z obiskom urejenih smučišč, in, še pomembnejše, izkusiti svežino novozapadlega snega.

Zgodovina turne smuke sega v leto 1855, ko je smučarski alpinist in popotnik John Snowshoe svoje čevlje prvič vpel v smuči ter se podal na 140 kilometrov dolgo pot proti strmim območjem vzhodne Sierre Nevade v Kaliforniji.

Tamkajšnjim rudarjem je namreč dvakrat mesečno dostavljal pošto, in to kar dve desetletji.

Kljub temu pa za začetnika turnega smučarja velja Cecil Slingsby, ki je malce kasneje, leta 1880, kot prvi na smučeh prešel norveški Keizerjev prelaz.

Turna smuka za začetnike

Oprtati si na hrbet smuči in se peš povzpeti na vrh neokrnjenega, praviloma težje dostopnega, zagotovo pa odmaknjenega območja zna biti pogumno dejanje.

Žal nemalokrat tudi nespametno, saj tovrsten šport zahteva dobro kondicijsko pripravljenost in obvladovanje raznolikih smučarskih veščin. Če se torej sprašujete, ali ste pripravljeni na tovrstno svobodo, naj vam pomagamo najti odgovor.

√ Ste fizično in psihično zmožni odsmučati v dolino, čeprav ste se pred tem peš povzpeli na vrh izbranega hriba?

√ Ste suvereni smučanja na različnih snežnih podlagah, vključno s pršičem in ledenimi ploščami ter skorjo?

√ Obvladate tehniko gibanja v zimskih razmerah ali ste se na temo varnega gibanja v gorah pozimi celo udeležili tečaja?

√ Poznate zakonitosti snežnih plazov, osnove vremena (snežne razmere, temperatura, smer in intenziteta vetra itn.) in imate znanje prve pomoči?

V kolikor ste na vsa vprašanja odgovorili pritrdilno in se zavedate, da se je na turno smučanje nujno podati vsaj v paru, ste na rekreacijo, ki zahteva izjemno tako fizično ter psihično kot tehnično zbranost, pripravljeni.

Seveda pa pred tem potrebujete nekaj izkušenj s turno smuko, ki se jih lahko priučite kar na urejenih smučiščih, in ustrezno opremo, s katero je treba znati pravilno rokovati.

Turna smuka: palice, smuči, čevlji, vezi, čelada …

Vso opremo, potrebno za varno turno smuko, ponuja Vita Proshop, trgovina, ki na slovenskem tržišču že več kakor tri desetletja zastopa športne izdelke svetovnih znamk, kakršne so Fischer, Deuter, One Way, Smith, Polaroid in druge.

V nadaljevanju se bomo zato posvetili izbranim pripomočkom (smučarske palice, smuči, vezi, čevlji, čelada), čeprav polna opremljenost zajema tudi kože, očala, dereze, cepin, komplet prve pomoči, lavinski trojček in navsezadnje (napolnjen) telefon. Ter oblačila, najbolje v več plasteh.

Smuči

Smuči so znane po izjemno hitrem napredovanju tehnologije, med drugim pa se razlikujejo glede na to, ali smučate rekreativno, tekmovalno ali pa se podajate na območja z ekstremnimi razmerami.

Smuči za turno smučanje so lažje in pod čevljem širše, s tem pa veliko bolj plovne. Ker je njihova sprednja krivina podaljšana, je efektivni radij smuči zmanjšan, kar olajša (in pohitri) zavoje.

Smučarske palice

Izbira smučarskih palic je v prvi vrsti odvisna od namena, torej načina smučanja. Trgovina Vita Proshop denimo ponuja palice One Way, specializiranega izključno za izdelavo palic, pri čemer je za turno smuko značilna zahteva po izjemno lahkih, teleskopskih palicah.

Hoja v hrib namreč terja daljše palice kakor smučanje v dolino.

Smučarski čevlji

V trgovini Vita Proshop je turni smuki namenjena kolekcija čevljev Tour, katere modeli se razlikujejo po spolu, velikosti in namenu.

Poleg naštetih dejavnikov pa je treba pozornost nameniti še materialu, trdoti, širini, prostornini in podlagi čevlja, saj smučarski čevlji med zavoji vplivajo na prenos smuči na smučko.

Smučarske vezi

Turne smuči niso na voljo v kompletu z vezmi, zato je te treba kupiti posebej. Kar je prednost, saj lahko izbirate med vezmi, ki v kar največji meri podpirajo vašo izkušenost.

Bistvo turnih vezi je namreč v tem, da se peta dviga in s tem omogoča hojo navkreber. V sprednjem delu se čevelj v turno vez vpenja na dva načina:

  • prvi in čedalje bolj pogost način je vpenjanje s pini,
  • drugi način pa je alpski način vpenjanja.

Razlika med prvimi in drugimi vezmi je predvsem v teži.

Smučarska čelada

Smučarska čelada prav gotovo absorbira udarec padca ali trka, zato jo je treba nemudoma po tem zamenjati. Pri izbiri se velja osredotočiti predvsem na velikost in varnostni sistem (praviloma certificiran), pa tudi spol, saj ženske čelade zadržujejo toploto.

Ker je razvoj smuči in napredek tehnike povečal hitrosti ter sile, s tem pa tudi možnosti za poškodbe, so smučarske čelade, čeprav zakonsko obvezne le za otroke, nujne za vse, posebej pa za turne smučarje. Delimo jih na full shell (pokrijejo celotno glavo, vključno z ušesi) in half shell čelade (pokrijejo celo glavo, a imajo ob straneh blazinice za ušesa), pri čemer se prve priporočajo začetnikom, tekmovalcem, otrokom ter turnim smučarjem.

Turna smuka: previdnost ni nikoli odveč

Treba se je zavedati, da gore svojevrsten izziv predstavljajo že v poletnih mesecih, zimski čas pa od vsakega obiskovalca zahteva toliko bolj poglobljen premislek in temeljito pripravo, še posebej, če gre za turno smuko. Kajti vsaka napaka, četudi majhna, lahko še kako hitro postane usodna.

Med najpogostejše vzroke za nesrečo v gorah sodijo neustrezna oprema (smuči, palice in čevlji še zdaleč ne zadostujejo) in neznanje o uporabi te, zdrsi ter nepoznavanje terena ali vremenskih razmer.

Pred odhodom na turno smuko je zato nujno preveriti plazovni bilten (ARSO), še bolje pa je, če se kot začetnik odpravite na urejena smučišča, kjer je dovoljena tudi turna smuka (in šele nato v naravo).

Dostopnost terena delimo na:

frontcountry, teren izven urejenih prog, a znotraj meje smučišča, kjer se nahajajo vlečnice in reševalna služba,

slackcountry, teren zunaj označenih smučišč, a znotraj meja smučanju namenjenega območja, ki mu je mogoče pristopati z vlečnicami,

sidecountry, teren zunaj meja smučišč, a vendar blizu vlečnic, in

backcountry, teren zunaj smučanju namenjenega območja, brez možnosti dostopa z vlečnicami, ki je od teh pogosto precej oddaljen.

V vsakem primeru so za varno smučanje poleg nakupa ustrezne opreme (smuči, palice, čevlji, vezi, čelada, kože itn.) bistveni načrtovanje poti, priprava na to, psihofizični trening in ugodne vremenske razmere. Ob upoštevanju vsega naštetega ne dvomimo, da bo turna smuka postala eden najlepših načinov preživljanja vašega prostega časa v naravi in miru. Srečno!

Dogodki

Turno smučanje velja za priljubljen zimski šport, ki združuje elemente nordijskega in alpskega smučanja, razvijati pa se je pričel, ker so se avanturisti, pretežno smučarji ter alpinisti, želeli izogniti visokim stroškom, povezanim z obiskom urejenih smučišč, in, še pomembnejše, izkusiti svežino novozapadlega snega.