Search
Close this search box.

Do 14. ure na okužbo s koronavirusom pozitivnih 141 oseb

V Sloveniji so do 14. ure potrdili 141 okužb z novim koronavirusom, kar je 45 primerov več kot v četrtek zvečer. Kot kaže, je največje povečevanje števila okužb v ljubljanski regiji, je sporočila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat. Do zdaj so opravili 4346 testiranj.

VIDEO:

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Simone Repar Bornšek panika ni na mestu, saj da med drugim ta slabo vpliva na imunski sistem. Ponovno je pozvala, da se je treba držati navodil, da bi čim bolj zajezili širjenje okužbe.

Zobozdravstveno oskrbo bodo od ponedeljka nudili samo na sedmih točkah

Pristojne službe zato nadaljujejo ukrepe za zaustavitev javnega življenja. S ponedeljkom tako vse bolnišnice ukinjajo storitve in posege, ki niso stopnje zelo hitro ali nujno z izjemo onkologije in obravnave nosečnic. Zobozdravstveno oskrbo pa bodo z novim tednom izvajali samo na sedmih točkah in sicer v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Kranju, Novi Gorici in Kopru.

“Z inventivnim preprečevanjem okužbe želimo omogočiti zdravstvenemu sistemu, da lahko primerno in pravočasno oskrbi vse, ki bodo pomoč rabili,” je pojasnila Pirnatova. Po njenih besedah študije preteklih pandemskih izbruhov kažejo, da je ukrep omejevanja socialnih stikov najbolj učinkovit.

Nujno varstvo za otroke zaposlenih na ključnih delovnih mestih do vključno petega razreda OŠ

V času zaprtja vzgojno-izobraževalnih zavodov bo zagotovljeno nujno varstvo otrok tistih staršev, ki morajo opravljati delo v sektorjih kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti do vključno petega razreda osnovne šole (OŠ), je danes povedala državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk.

Kot je v izjavi za medije povedala Vukova, bodo odredbo o zapiranju vzgojno-izobraževalnih zavodov danes dopolnili skladno z napovedmi, da bo zagotovljeno nujno varstvo otrok. “Zagotovljeno bo le v primeru, da sta oba starša klicana na dolžnost,” je poudarila.

Varstvo bo organizirano na podlagi odločitve pristojnega poveljnika civilne zaščite po posvetovanju z županom. “Trenutno so namreč lokalna okolja tista, ki vedo, kakšne so potrebe, na kakšen način so organizirane šole in vrtci ter katero je najbolj primerno mesto za zagotavljanje varstva,” je pojasnila.

Varstvo ne bo smelo potekati v skupinah z več kot šestimi otroki, posamezne skupine pa naj se med seboj čim manj družijo. Prostori za varstvo morajo biti dovolj veliki in redno zračeni ter opremljeni z ustreznim higienskim priborom. Ob primernem vremenu naj otroci čim več časa preživijo zunaj.

“Če bi kateri od otrok iz nujnega varstva kazal kakršne koli znake obolenj, ne sme biti v tem varstvu. Oddaljiti ga je treba od ostalih, kjer naj počaka starše. Nato naj takšni otroci ostanejo doma. Če pa bi kateri od teh otrok zbolel v domačem okolju, naj starši obvestijo varstvo, v katerem bi moral biti otrok,” je poudarila državna sekretarka.

Varstvo otrok s posebnimi potrebami zaenkrat ni posebej predvideno. “To se je sicer izkazalo kot relevantno vprašanje, zato že potekajo strokovne razprave o tem, na kakšen način bi se ga dalo zagotoviti,” je pojasnila.

Na vprašanje, kdaj so starši upravičeni do nadomestila za izostanek z dela, je odgovorila, da je do nadomestila upravičen tisti starš, ki dokaže, da je moral ostati doma, ker je bila šola zaprta in ni imel druge možnosti za varstvo otroka. “Druga potrdila ne bodo potrebna,” je zagotovila. Poudarila pa je, da bo lahko nadomestilo prejel le eden od staršev.

Šole bodo danes po njenih besedah prejele še podrobnejša navodila, na kakšen način naj izvajajo izobraževanje na daljavo. Sodelovala bo tudi Radiotelevizija Slovenija, saj bo izobraževanje na daljavo potekalo tudi prek programov državne televizije.

“Pomembno je, da se skušamo čim bolje organizirati na ravni lokalnega okolja, da se bodo zadeve lahko izvajale že od ponedeljka,” je pozvala Vukova. Dodala je, naj državljani ne pričakujejo “enega recepta, kako naj deluje vsaka posamezna šola ali vrtec”. Vse je namreč odvisno od potreb, organizacije, velikosti in okolja posamezne ustanove.

Klicni center za podajanje informacij o koronavirusu na številki 080 14 04 dnevno sprejme tudi okoli 1000 klicev.

Ljudje so zaskrblejni, ratujejo panično. V izogib paniki in psihozi je pomembno pravočano in hitro informiranje. MORS državljane prosi, da ne kličejo številke za klic v sili 112, če ne potrebujejo nujne medicinske pomoči, pomoči gasilcev, nujne veterinarske pomoči, pomoči gorskih in jamarskih reševalcev ter drugih reševalnih enot.

Ne nakupujte na zaloge, osnovnih živil je dovolj

Pristojni mirijo, da je osnovnih življenjskih potrebščin dovolj. “Prepričana sem, da bo država poskrbela, da ljudje ne bodo ostali lačni ali brez možnosti, da kupijo ali dobijo hrano,” je dejala državna sekretarka Simona Repar Bornšek.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je v današnji izjavi za medije glede aktualnega stanja v zvezi s pojavom koronavirusa pozvala k uporabi zdravega razuma: “Omejili bomo število ljudi, ki gredo skupaj v trgovino, ni treba, da gre cela družina. Omejili bomo morda, da ne gremo vsak dan. A zaloge za daljše obdobje niso potrebne.”

Kot je opozorila, bi namreč s tem lahko v stisko spravili ljudi, ki niso sposobni kupiti zalog za cel mesec. Znova je vsem položila na srce, naj v trgovino ne hodijo bolni: “Če bo v karanteni ali izolaciji cela družina, ima civilna zaščita načrt za dostavo hrane.”

“Trenutno nismo v razmerah, ki bi obetale večji izpad pri dobavi hrane, mogoče zgolj nekaterih artiklov,” je v četrtek v oddaji 24ur zvečer povedala stara in kmalu nova ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

Po njenih besedah bo sicer v primeru izpada pri kakšni skupini živil treba posegati po drugi skupin živil, ki bodo na policah. “Na področju mesa Slovenija teh težav nima, če bo motena preskrba s svinjskim mesom, bo treba poseči po piščančjem ali govejem,” je ponazorila.

Država ima blagovne rezerve, ki zagotavljajo preskrbo z osnovnimi življenjskimi potrebščinami za tri mesece. “V tem trenutku jih obnavljamo in povečujemo. Pripravljen je tudi sklep, s katerim jih bomo povečali tam, kjer pričakujemo, da bi lahko bila oskrba motena,” je povedala.

Podobno je v četrtek zvečer v oddaji Odmevi TV Slovenije povedal premier v odstopu Marjan Šarec: “Če se bodo zaostrene razmere dolgo nadaljevale, bo kakšnega tropskega sadja primanjkovalo. A najpomembnejše je, da bodo osnova živila in teh je v blagovnih rezervah še dovolj.”

Tudi mandatar Janez Janša je v četrtek državljane pozval, naj bodo pri kopičenju zalog zmerni. Določene zaloge si je po njegovih besedah sicer pametno narediti zato, da ni treba vsak dan hoditi v trgovske centre, pretiravanje pa lahko pomeni, da zmanjka za nekoga drugega.

Zagotovil je, da bo z blagovnimi rezervami poskrbljeno za najnujnejše, če bo oskrba motena več tednov ali celo mesece. Tudi po njegovih besedah jih bodo sproti dopolnjevali, med drugim bodo odkupovali viške mleka.

Nova vlada, ki bo po pričakovanjih potrjena danes, ne načrtuje zaprtja trgovinskih centrov. S tem bi po Janševi oceni naredili velik problem, ker prebivalstvo ni pripravljeno na to in v tako kratkem času ni mogoče aktivirati alternativnih poti oskrbe, ki se pripravljajo.

Nekatera velika nakupovalna središča so spremenila urnik obratovanja. Ljubljanska Citypark in Center Vič, mariborski Europark in celjski Citycenter so sedaj od ponedeljka do sobote odprti od 10. do 18. ure, ob nedeljah pa zaprti. Za trgovine Interspar spremembe ne veljajo.

V Hoferju in trgovinah Tuš so povedali, da o spremembi delovnega časa ne razmišljajo, bodo pa v celoti upoštevali smernice pristojnih organov. V obeh so zagotovili, da kljub opaženem višjem povpraševanju, sproti zagotavljajo ustrezne količine živil.

Kot so dodali v družbi Spar Slovenija, se potrošniki v večji meri odločajo za nakupe izdelkov z daljšim rokom uporabe, v nakupih pa prednjačijo moka, koruzni zdrob, testenine, mesne omake, suhi kvas in trajno mleko.

Blago na dnevni ravni dobavljamo iz lastnega logističnega centra, zato ta trenutek ni potrebe za zaskrbljenost za pomanjkanje živil. Tudi sadje in zelenjava tekoče prihajata na naše prodajne police, saj imamo različne nabave vire, od tega veliko slovenskega sadja in zelenjave,” so izpostavili v Tušu.

Naša nabavna mreža je razvejana in široka, zato se lahko hitro prilagajamo. Trenutno dovoz živil v centralno skladišče v Lukovici poteka večinoma brez posebnosti, so pa količine dostav večje, s čimer odgovarjamo na večje povpraševanje in tako zagotavljamo zadostne količine,” pa so poudarili v Hoferju.

Trgovci krepijo tudi ukrepe za dezinfekcijo delovnih površin, vozičkov in nakupovalnih košar. Ob razkužilih, ki so na voljo, bodo denimo v Hoferju postavili še postaje za razkuževanje rok. Kupce opominjajo na spoštovanje higienskih standardov in na uporabo zaščitnih rokavic z obveščevalnimi tablami. Dodatne ukrepe so uvedli tudi na področju skladišč oz. logističnih središč.

Trgovci zaznavajo precejšnje povečano nakupovanje v njihovih spletnih trgovinah. V Tušu so tako denimo napovedali, da bodo v kratkem odprli nove termine za prevzem in se trudijo, da v najkrajšem času dodajo nove lokacije za prevzem naročil najprej v Mariboru in nato še v Ljubljani.

V Hoferju so ob tem zagotovili, da cene izdelkov ostajajo enake, razen v skrajno izjemnih primerih, kjer se nabavne cene zaradi povpraševanja po surovinah povečajo do mere, ko je ohranjanje enake cene poslovno nevzdržno. “Poudarjamo, da so tovrstni primeri izjeme,” so dodali.

Medtem pa se preskrbovalna veriga s hrano kopiči in ustavlja s kmetij v vzgojno-izobraževalne ustave. Kot so danes opozorili v Združenju predelovalcev mesa na kmetijah, se bo v ponedeljek, ko bodo šole in vrtci ostali zaprti in ne bo ne prireditev ne kupcev na tržnicah, prodaja z nekaterih kmetij v celoti ustavila.

V združenju so tako opozorili, da bo nastala velika gospodarska škoda in pozvali k sprejetju določenih ukrepov za omilitev posledic. Med drugim predlagajo oprostitev plačevanja davkov in prispevkov ter dodatne finančne ukrepe, ki bodo kmetijam zagotovile vzdržen ekonomski položaj.

Civilna zaščita prevzela koordinacijo spopadanja z novim koronavirusom

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, ki je z razglasitvijo epidemije prevzel koordinacijo spopadanja z novim koronavirusom, je danes sporočil, da so se danes že sestali v novi sestavi. Z novo vlado Janeza Janše, ki bo po pričakovanjih potrjena nocoj, pa bodo najbrž dobili kakšna nova navodila, skladno s katerimi se bodo tudi ustrezno organizirali, je napovedal Šestan.

Težava se pojavlja pri tovornem prometu proti Madžarski. Problem vračanja romunskih državljanov nazaj v matično domovino. Madžarska jih ne sprejme. To bo treba rešiti z Madžarsko ali Hrvaško. Gre za humanitarni problem, policija bo pri tem sodelovala. Romunom je treba zagotoviti, da pridejo domov. Policija rešuje situacijo šoferjev, ki so obtičali na Obrežju, ne morejo pa vplivati na to, koliko jih bo sprejela Hrvaška. “Dostop vozil se omeji, ker vemo, da ne bodo prišli čez.”

Na test s koronavirusom je pozitiven prvi tujec v Sloveniji, gre za francoskega državljana.

Največ okužb je po besedah Pirnatove še vedno povezanih s prvima primeroma iz Ljubljane in Metlike, skoraj polovica vseh. So se pa pojavili tudi primeri, za katere v tem trenutku po navedbah Pirnatove ne morejo locirati izvora. Danes so dobili še podatek o francoskem državljanu, ki se je prišel testirat in je pozitiven na novi koronavirus. “V skupnosti se bodo začele okužbe širiti, tako kot drugod po svetu,” je dodala.

V intenzivni enoti ljubljanske infekcijske klinike so trije bolniki zaradi posledic okužb s koronavirusom, vsi potrebujejo umetno predihavanje. Ljubljanska infekcijska klinika bo od danes sprejemala samo še okužene z novim koronavirusom, druge bolnike selijo na drugo lokacijo.

Infektologinja Mojca Matičič pa je izpostavila, da smo “prišli do trenutka, ko vsi okuženi niso več hospitalizirani, infekcijska klinika pa odslej sprejema le še bolnike z novim koronavirusom”. Danes ob 13. uri je bilo na infekcijski kliniki hospitaliziranih 11 bolnikov, en potrebuje kisik. V intenzivni terapiji so tri osebe, ki zaradi covid-19 potrebujejo umetno predihavanje. Pri vseh gre za življenje ogrožajoče stanje, je še pojasnila.

Agencija za varnost prometa po vsej državi odpovedala vozniške izpite

Javna agencija RS za varnost prometa je do nadaljnjega po vsej državi odpovedala izvajanje opravljanja teoretičnih in praktičnih vozniških izpitov, prav tako tudi izvajanje vseh rehabilitacijskih programov. Za določitev novih terminov vozniških izpitov bodo v stiku s predstavniki šol vožnje in učitelji vožnje.

Javna agencija RS za varnost prometa je do nadaljnjega po vsej državi odpovedala izvajanje opravljanja teoretičnih in praktičnih vozniških izpitov, prav tako tudi izvajanje vseh rehabilitacijskih programov. Za določitev novih terminov vozniških izpitov bodo v stiku s predstavniki šol vožnje in učitelji vožnje.

O novih terminih za udeležbo na edukacijski ali psihosocialni delavnici bodo prijavljeni po sprostitvi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa obveščeni po pošti ali telefonsko, so sporočili z agencije za varnost prometa.

Univerzitetni klinični center je prešel na režim nujne medicinske oskrbe.

Z mariborskega Univerzitetnega kliničnega centra so preko njihove sporočili, da je trenutno hospitaliziranih pet okuženih bolnikov. So se pa odločili še za dodaten ukrep. Z namenom zajezitve in nepotrebnega izpostavljanja okužbi s Covid-19 na Oddelku za perinatologijo, v porodnišnici, prepovedujejo prisotnost partnerja ali druge osebe pri porodu.

Zaradi razglašene epidemije se bo ustavilo tudi redno delo sodišč

Zaradi epidemije novega koronavirusa bo s prihodnjim tednom začasno zastalo tudi delo sodišč. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je namreč odredil sprožitev 83a člena zakona o sodiščih, ki določa, da lahko v primeru izrednih dogodkov posamezna sodišča opravljajo naroke in odločajo samo v nujnih zadevah.

V času trajanja odredbe, torej od 16. marca pa najdlje do 15. maja, procesni roki ne tečejo, prav tako se ne vročajo sodna pisanja. Tudi če je bilo sodno pisanje vročeno, začnejo teči procesni roki prvi naslednji dan, ko prenehajo veljati posebni ukrepi, določa zakon o sodiščih.

Kot nujne zadeve se štejejo:
– preiskave in sojenja v kazenskih zadevah, v katerih je obdolžencu odvzeta ali omejena prostost, ter v kazenskih zadevah tujcev, ki ne prebivajo v Sloveniji;
– postopke v zadevah zavarovanja;
– nepravdne in izvršilne zadeve v zvezi z vzgojo in varstvom otrok ter preživninskimi obveznostmi, ki izhajajo iz zakona;
– nepravdne zadeve o pridržanju oseb v psihiatričnih zdravstvenih organizacijah;
– menične in čekovne proteste ter menične tožbe; spore za objavo popravka objavljene informacije;
– popise zapustnikovega premoženja;
– zadeve prisilne poravnave in stečaja ter morebitne druge zadeve, za katere tako določa zakon.

V času trajanja posebnih ukrepov stranke, njihovi pooblaščenci in druge osebe ne smejo vstopati v sodne stavbe, vloge se vlagajo le po pošti ali preko portala eSodstvo v postopkih, kjer je to omogočeno. Za komunikacijo s sodišči se uporablja objavljene elektronske naslove in telefonske številke v času uradnih ur, je zapisano v uredbi.

Odredba zaradi preprečevanja širjenja virusne okužbe zapoveduje tudi ustrezno omejitev prisotnost predstavnikov medijev, kar pa ne pomeni izključitve medijev, temveč “druge primerne varovalne ukrepe”.

Na vrhovnem sodišči vse stranke pozivajo, naj upoštevajo preventivne ukrepe po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Na vhodu v poslopja sodišč naj upoštevajo navodila varnostne službe oz. pravosodnih policistov.

Vabljenim strankam med drugim priporočajo, naj če imajo znake okužbe ali so v karanteni, o tem pravočasno obvestijo sodišče. Zaradi izvajanja preventivnih ukrepov pred okužbami naj na sodišče pridejo 15 minut prej, ob vstopu v sodno stavbo naj si razkužijo roke. Strankam tudi predlagajo, naj se gibajo izključno pred in v prostoru, ki je naveden na vabilu na sodišče.

Osebam, ki kažejo jasne znake okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje), bo vstop v sodno stavbo preprečen.

Tiste stranke, ki nimajo izrecnega vabila na sodišče, pozivajo, naj na sodišče prihajajo le v primeru nujnih in neodložljivih zadev. Če je to mogoče, naj vloge namesto osebno na vložišče raje pošljejo po pošti. Poleg tega ljudem predlagajo, naj informacije od sodišč namesto osebno raje pridobivajo preko elektronske pošte.

Če je prihod na sodišče nujno potreben, priporočamo, da se predhodno naročite po telefonu ali elektronski pošti sodišča,” so še pozvali na vrhovnem sodišču.

Vir: STA, UKC MB

Dogodki