Search
Close this search box.

Občina Ravne na Koroškem v finalu izbora razvojno najprodornejših občin v državi

Bo nagrado Zlati kamen 2021 prejela občina Nova Gorica, Tržič, Benedikt, Sveta Ana, Grosuplje, Logatec, Luče ali občina Ravne na Koroškem?

V teku je jubilejni deseti Zlati kamen, ki v središče programa in izbora za razvojno najprodornejšo občino postavlja sodelovanje in soustvarjanje. Sodelovanje je tudi zgodovinsko gledano ključna razsežnost za napredek in razvoj, in če v dobrih časih včasih to pozabimo in včasih mislimo, da marsikaj bolje postorimo sami, v zahtevnih časih pandemije vidimo, kako kratkovidno je to. Tudi zato Zlati kamen z optimistično in v prihodnost zazrto mislijo letos poudarja »stopimo skupaj«. 

Rdeča nit letošnjega jubilejnega izbora za razvojno najprodornejšo občino je torej soustvarjanje, zmožnost občin za sodelovanje. To sodelovanje zajema različne razsežnosti: sosednje kraje, mednarodno okolje, pa tudi sodelovanje navznoter, vključevanje prebivalcev v razvoj, sodelovanje z gospodarskimi družbami, javnimi in zasebnimi institucijami in drugo javnostjo. Strokovni svet Zlatega kamna se tako osredotoča na elemente, kot so obseg in kakovost sodelovanja z drugimi kraji, vpetost v mednarodne projekte, javno-zasebna partnerstva, transparentnost delovanja in participacija prebivalcev v razvojnih procesih. Kot vedno do sedaj je v izboru pomembno tudi, da so aktivnosti občine del enotne in holistično zasnovane večdimenzionalne razvojne vizije. 

Člani strokovnega sveta so v ožji izbor letos glede na preteklo sposobnost sodelovanja in razvoja uvrstili občini Nova Gorica in Tržič iz zahodne Slovenije, občini Benedikt in Sveta Ana iz vzhodne Slovenije, občini Grosuplje in Logatec iz osrednje ter jugovzhodne Slovenije, območje od Koroške do Posavja pa bosta zastopali občini Luče in Ravne na Koroškem.  

Ravne na Koroškem so organizatorji izbora opisali z naslednjimi besedami: “Bogate aktivnosti občine so praviloma zasnovane v tesnem sodelovanju s sosednjimi koroškimi občinami mežiške doline. To sodelovanje seže včasih tudi čez mejo. Delovanje občine Ravne na Koroškem zaznamuje izrazit socialni čut. Številni projekti so namenjeni ranljivim skupinam, vključevanju mladih ali starejših, posebno pozornost pa namenjajo v kraju (oziroma v regiji) preventivni skrbi za zdravje. Še ena značilnost občine je presenetljivo bogato kulturno življenje. Omenimo še, da so Ravne na Koroškem med kraji z najboljšimi vrednostmi kazalnikov na področju življenjskega standarda.” 

Katera bo nacionalna zmagovalka in dobitnica nagrade Zlati kamen za leto 2021, bo znano 12. februarja. Lani je Zlati kamen prejela Idrija. Občina, ki je prejela tudi prvi Zlati kamen leta 2012 je tako postala prvi kraj, ki je prejel nagrado za razvojno najprodornejšo občino že drugič. 

Letošnja finalna podelitev in razglasitev nacionalne zmagovalke bo potekala v petek, 12. 2. v studiu Planeta GV in bo prenašana preko spleta. Vse od torka 9. februarja pa do četrtka 11. februarja bo potekal tudi bogat konferenčni del, ki naslavlja pomen sodelovanja za uspešno pridobivanje finančnih sredstev tako iz evropskih skladov kot od privatnega sektorja za namen zelene, digitalne in odporne prihodnosti.

Besedilo: Planet GV d.o.o.

Dogodki

Bo nagrado Zlati kamen 2021 prejela občina Nova Gorica, Tržič, Benedikt, Sveta Ana, Grosuplje, Logatec, Luče ali občina Ravne na Koroškem?