Search
Close this search box.

Sejanje trave – kdaj jo sejati in kako pripraviti zemljo na sejanje?

Trava je ena izmed največjih vidnih površin okrog hiše, poslovnih prostorov, igrišč, parkov. Medtem, ko lahko poskrbimo, da so rože pod streho, v zavetrju, je trava vedno na udaru. Od športnih aktivnosti, hoje, pasjih iztrebkov, suše, …

Da bo trata lepa na dolgi rok, je pomembno na kar nekaj stvari pomisliti že pri sejanju trave. Katera vrtna zemlja bo najbolj nahranila semena? Kdaj uporabiti gnojila za travo? Je zemlja za vrtnine dovolj za pripravo terena ali ji dodati še kompost v vrečah? Sejanje trave naj bo premišljeno.

Prava sredstva za vaš teren boste izbrali predvsem na podlagi tega na kakšni parceli ste, kakšne so padavine, spodnja prst, senčnost parcele ipd.

Izberite pravi čas za sejanje trave

Najprimernejši čas za sejanje trave je jeseni ali spomladi. Sejanje trave zgodaj jeseni je primerno, saj so dnevi kratki in sonce še ni premočno, da bi jo osmodilo. Prav tako je zemlja še topla. Nočna rosa pa poskrbi za vlažnost zemlje.

Poskrbite, da bo trava vzklila, še pred padcem temperatur (10 stopinj C). Spomladi bo tako trava že prekoreninjena. Po prvi košnji lahko travo po potrebi dosejete. Zna se namreč zgoditi, da bo nekaj semen odmrlo. Tako si boste zagotovili zares gosto travo.

Sejanje trave spomladi je malo večji izziv. Spomladi se vsa narava bohoti in se lahko pojavlja več plevela. Takrat je še posebej pomembno, da zares dobro pripravite teren, da vključite dovolj hranljivih snovi, komposta, gnojil…

Priprava zemlje

Temelj za sejanje trave je dobra priprava zemlje. Najprej je potrebno odstraniti plevel. Še najbolj koristno je, če lahko odstranimo vse korenine starih, nezaželenih trav in plevela. Najbolje je, če zemljo prekopljemo s prekopalnikom.

Da bi dosegli čim boljše rezultate, lahko zemljo prekopljemo nekaj dni preden se odločimo za sejanje trave. Nato pustimo, da počiva. Tako bomo dosegli, da se trava, plevel in korenine, ki so v zemlji, posušijo, zemlja pa se prezrači.

Čez nekaj dni ponovno prekopljemo zemljo. S tem ko zemljo enkrat prekopljemo tudi vidimo, kakšna je spodnja zemlja. Tako dobimo informacije, ki nam bodo koristile pri nakupu vrtne zemlje, komposta in gnojil za sejanje trave.

Uporabite kompost v vrečah za izboljšanje zemlje

Ko smo pripravili spodnjo plast zemlje, je treba poskrbeti, da bo zemlja dopuščala dovolj zraka. Zračnost lahko dosežemo z dodajanjem bolj prodnate zemlje ali peska. Za izboljšanje slabo rodovitnih, peščenih in ilovnatih tal lahko uporabimo kompost v vrečah.

Zemlja za travo, da bo sejanje trave uspešnejše

Trava ima zelo tanke in plitke korenine, zato je izbira primerne zemlje zares pomembna. Pri izbiri zemlje za travo upoštevajte dejavnike s katerimi se srečujete. Na primer: gre za sejanje trave ob novogradnji in je dokaj neutrjen teren, imate utrjen teren in ste se odločili popolnoma preurediti trato, želite samo dosedanjo trato zgostiti…

Zemlja za travo mora zagotavljati zračnost. Prav tako naj bo dovolj kompaktna, da se bodo koreninice prijele in razvile. Preverite tudi kako zemlja zadržuje vodo. Poskrbite, da boste trato redno zalivali.

Vrtna zemlja z veliko hranljivimi snovmi

Trati je treba zagotoviti vse potrebne hranljive snovi. V kolikor boste že v začetku poskrbeli, da bo vrtna zemlja vsebovala primerno mešanico hranil bo trava hitro uspela. Prav tako nekaj časa trave ne bo treba gnojiti.

Izbira primernega semena za sejanje trave

Kakšno obliko trave želimo, kakšno gostoto, barvo… Za izbiro pravega semena se je dobro pozanimati o značilnosti terena in potrebnih dodatkih. Če bomo sejanje trave že v prvo izvedli v redu, postopka ne bo treba ponavljati.

Je parcela na sončni ali senčni legi? Koliko in kako bomo travo gnojili? Kako pogosto jo bomo imeli čas kositi? Razmislite še o drugih posebnostih vašega terena. Če še nimate izkušenj lahko malo povprašate soseda. Zagotovite si čim več informacij, da bo sejanje trave zares uspešno.

Katera opravila sledijo?

  1. Sejanje trave

Ko imamo vse pripravljeno, je čas za sejanje trave. Čisto na vrhu pripravljene grede posujemo semena. Pazimo, da jih razporedimo čim bolj enakomerno.

  • Pravilna razporeditev semen

Nikakor ne posujte po travi preveč semen. V kolikor so semena nepravilno razporejena in jih je na določenem mestu preveč, bomo dosegli ravno nasprotno temu, kar želimo – gosto trato. Preveč semenk na kupu se bo borilo za svoj obstoj, tako da bodo pokončale druge semenke okrog sebe. Uspeh rasti bo v tem primeru manjši.

  • Pokrijte semena z zemljo

Nato z grabljami narahlo semena prekrijemo s tanko plastjo zemlje (npr. 3 – 5 mm). Pravijo, da mora trava dihati in tako je že pri semenih. Semena so povsem tanka, majhna, in nežna, zato jih je treba pazljivo pokriti. Zelo pomemben je stik semena z zemljo. Lahko tudi na rahlo potapkamo z lopato ali uporabimo priročen vrtni valjar.

Ta korak je pomemben tudi, ker lahko semena, ki so preveč na kupu, razporedimo. Tako poskrbimo, da bodo semena hitro pričela s klitjem.

  • Zalivanje trave

Sledi najlepši del našega dela – spremljanje uspeha. Zelo nas razveseli, ko se pričnejo pojavljati prve zelene bilke. Vse to pa je uspeh pravilnega sejanja trave.

Semeni trave

Skrb za travo

Kdaj se boste lotili sejanja trave? Če se boste lotili sejanja trave jeseni, bo do spomladi že vzklila. Takrat bo ponovno potrebno poskrbeti za dodajanje gnojila za travo. Uporaba gnojila za travo spomladi bo omogočila, da bo trava do poletja lepo ozelenila.

Katero zemljo, gnojilo ali kompost izbrati za sejanje trave?

So vam vsi ti nasveti znani, sami pa se ne znajdete v poplavi te ponudbe izdelkov? Nič ne skrbite. Zavedamo se, da je vsaka trata nekaj posebnega. Zavedamo se tudi, da za sejanje trave potrebujemo kar nekaj znanja, da izberemo prave sestavine za uspeh. Preglejte naše izdelke. Na voljo je velika izbira in na voljo smo za vas, da vam pri vprašanjih pomagamo izbrati primerne sestavine za uspešno sejanje trave.

Dogodki