Direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje slovenjgraškemu županu očita zavajanje

Napovedane spremembe občinskega prostorskega načrta Mestne občine Slovenj Gradec še naprej razburjajo. Direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje Stanko Jamnik v pismu slovenjgraškemu županu Tilnu Kluglerju očita zavajanje javnosti pri predstavljanju načrtovanih posegov. Po analizah zavoda bo glede na načrte močneje prizadetih deset kmetij.
241543926_538445560760564_3372957158401555899_n

Po analizah Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje bo zaradi načrtovanih posegov, ki so predvideni v noveli občinskega prostorskega načrta slovenjgraške občine, močneje prizadetih deset kmetijskih gospodarstev, za katere je zato potrebno izdelati sanacijske načrte.

Ti bi celostno obravnavali posamezno gospodarstvo in ugotovili njegovo prizadetost zaradi vseh načrtovanih posegov. Teh analiz nimate in zato trditve, da zaradi načrtovanih posegov nobena kmetija ne bo prizadeta, ne držijo,” je v odprtem pismu zapisal Jamnik.

Na sredini novinarski konferenci je vodstvo slovenjgraške občine skupaj s predstavniki podjetja Zum glede južne obvoznice, ki je le ena načrtovanih novih večjih infrastrukturnih objektov v prostor, navedlo, da bo za traso južne obvoznice porabljenih 6,8 hektarja zemljišč, kar v povprečju na kmetijo znaša 0,45 hektarja.

Po navedbah občine bo zaradi južne obvoznice namreč prizadetih 15 kmetij, Marinka Konečnik Kunc iz podjetja Zum pa je dodala, da bo v največjem obsegu prizadeta ena kmetija v obsegu 17 odstotkov površin, a da gre za neaktivno kmetijo, saj s te kmetije nihče ni zavarovan kot kmet.

Jamnik je v pismu izpostavil tudi navedbe občine, da bo omenjenih 15 kmetij po grobih ocenah prejelo skupno okoli 300.000 evrov za izgubljena zemljišča zaradi južne obvoznice. To je po Jamnikovih besedah “lahko nepoznavanje problematike, zavajanje javnosti ali celo že pritisk na kmete, da bi zemljo odstopili po čim nižji ceni”.

Po Jamnikovih navedbah bi namreč tržna vrednost tovrstnih zemljišč, izgubljenih samo z južno obvoznico, bila med 900.000 in enim milijonom evrov. “300.000 bi bila morda tržna vrednost zemljišč, ki jih nameravate nadomeščati znotraj občine,” je dodal Jamnik.

Zaradi več napovedanih sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta in umeščanj tudi drugih infrastrukturnih objektov v prostor so nekateri kmetje in njihovi somišljeniki v sredo pred sejo mestnega sveta pripravili protest s traktorji in transparenti.

Na protestu so izrazili nasprotovanje uničevanju najbolj kakovostne kmetijske zemlje na območju občine v prihodnjih nekaj desetletjih na podlagi načrtovanih sprememb občinskega prostorskega načrta. Vodstvu občine očitajo tudi večletni mačehovski in ignorantski odnos do njih in do kmetijstva. Vodstvo občine je na novinarski konferenci pred protestom in tudi na seji mestnega sveta očitke zavrnilo.

Osnutek novele občinskega prostorskega načrta Mestne občine Slovenj Gradec je javno razgrnjen do petka, 17. septembra. V tem času lahko občani podajo pripombe in predloge, za javnost odprta javna obravnava pa je napovedana za 14. september.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije