Search
Close this search box.

Rdeči križ Slovenije razdelil že za več kot 550 tisoč evrov pomoči

Pri Rdečem križu Slovenije so vse od noči iz 3. na 4. avgust 2023, ko so našo državo zajele rekordne padavine, v nenehnem uresničevanju njihovega glavnega poslanstva – pomagati ljudem.

Slovenijo so v noči iz 3. na 4. avgusta 2023 zajele najobilnejše padavine v zgodovini naše države, ki so povzročile poplavljanje rek, divjanje hudourniških voda in proženje plazov ter prizadele 2/3 ozemlja naše države. Njihovi prostovoljci so neprestano na terenu: poskrbeli oz. pomagali so pri evakuaciji in nato nastanitvah več kot tisoč oseb, katerih življenja so bila ogrožena, dostavljali in razdeljevali so ustekleničeno vodo, hrano in higienske pripomočke tudi na najbolj nedostopna področja, kasneje nudili prvo pomoč in (laično) psihosocialno podporo.

Na pomoč so se nemudoma odzvala številna nacionalna društva Rdečega križa in tudi Mednarodna federacija Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC), z donacijami, tako finančnimi in materialnimi, so nam pomagala domača in tuja podjetja ter seveda ogromno posameznikov, ki so prispevali vsak po svojih najboljših močeh – bodisi s finančnimi transakcijami ali SMS sporočili. Ob tej priložnosti se še enkrat zahvaljujejo prav vsem.

Pri Rdečem križu Slovenije bodo v prihodnjem tednu iz naslova namensko zbranih sredstev med prebivalstvo na poplavljenih področjih namenili za skupaj 300 tisoč evrov finančne pomoči v obliki vrednostnih kartic.

Sicer pa so od začetka vodne ujme do vključno 18. avgusta razdelili za več kot 250 tisoč evrov materialne pomoči:

  • več kot 200 ton materialne pomoči:
    • več kot 85 ton živil, hrane in prehranskih izdelkov,
    • več kot 20 ton higienskih potrebščin in pripomočkov,
    • 100 tisoč litrov vode ter
    • več kot 3.000 litrov razkužil in sredstev za čiščenje.

Na poplavljena področja so dostavili tudi:

  • 120 razvlažilnikov,
  • 20 agregatov,
  • še 120 razvlažilnikov pa pričakujemo v naslednjih dneh in bodo ravno tako nemudoma dostavljeni na poplavljena območja.

Pri dostavah in terenskem delu njihovih prostovoljcev na tistih najhuje prizadetih in še vedno težko dostopnih področjih so jim v pomoč tudi vozila Dacia Duster na štirikolesni pogon, ki so jim jih v šestmesečno uporabo donirali pri Mednarodni federaciji Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) in so že v uporabi pri območnih združenjih RKS Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem, Škofja Loka in Mozirje

Ekipe prve pomoči njihovih območnih združenj iz cele Slovenije, ki so na terenu nudile prvo pomoč in laično psihosocialno podporo, so zaznale tudi vse večje stiske posameznikov, zato so se v sodelovanju z Zdraviliščem RKS Debeli rtič odločili, da bodo 100 otrokom iz poplavljenih območij v terminih med 15. in 30. avgustom 2023 omogočili brezplačno letovanje, jim nudili psihosocialno podporo in osnovni tečaj in prikaz nudenja prve pomoči.

Zaradi številčnosti potreb prebivalstva, ki je bilo prizadeto v poplavah na področju duševnega zdravja, pri RKS krepijo zmogljivosti nudenja laične prve psihološke pomoči in psihosocialne podpore ekip na terenu, ki nudijo pomoč. Gre za program, postavljen s strani Referenčnega centra za psihosocialno podporo Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC Reference Centre for Psychosocial Support), ki je med drugim vodilni globalni akter na področju nudenja psihosocialne podpore v primeru nesreč. Usposabljanja bo vodila samostojna strokovna sodelavka RKS, ki je s strani PS Centra certificirana trenerka za usposabljanja na področju nudenja prve psihološke pomoči. Usposabljanja se bodo udeležili člani ekip bolničarjev RKS in pa drugi prostovoljci RKS, ki so izkušeni na področju dela z ljudmi in ranljivimi skupinami.

Besedilo: Matic Slapšak, RKS

Dogodki

Pri Rdečem križu Slovenije so vse od noči iz 3. na 4. avgust 2023, ko so našo državo zajele rekordne padavine, v nenehnem uresničevanju njihovega glavnega poslanstva – pomagati ljudem.