Search
Close this search box.

Razmere v domu starejših v Črnečah so se umirile

Po nedavnem večjem izbruhu okužb z novim koronavirusom med stanovalci Koroškega doma starostnikov v Črnečah so se razmere v domu umirile, ta teden bodo tako začeli sprejemati nove stanovalce. Tudi v Domu upokojencev Idrija so se uspešno spopadli z izbruhom okužb, s čimer se je ob ponedeljkovem obisku seznanil minister za delo Janez Cigler Kralj.

V največjem koroškem domu starejših v Črnečah so zadnji večji izbruh okužb zaznali konec decembra, ko je to sovpadlo s prvim cepljenjem stanovalcev proti covidu-19 nekaj dni pred potrditvijo okužb. Skupno so v zadnjem izbruhu potrdili več kot 80 okužb z novim koronavirusom med stanovalci, okuženih je bilo tudi več zaposlenih.

Razmere v domu v Črnečah so se medtem umirile in konec tedna predvidoma ne bodo imeli več aktivnih okužb pri stanovalcih. Se pa trenutno štirje stanovalci s potrjenimi okužbami še zdravijo v bolnišnici.

V sredo bodo v domu v Črnečah izvedli razkuževanje s hladnim zamegljevanjem trakta c, ki je bil po pojavu okužb konec decembra v celoti rdeča cona, je za STA danes pojasnila pomočnica direktorja za nego in oskrbo v domu v Črnečah Dragica Čas.

V domu, ki sicer lahko sprejme 263 stanovalcev, je trenutno 207 stanovalcev. Nove bodo začeli sprejemati ta teden, sprejemi pa bodo, kot je sporočila Časova, potekali po navodilih pristojnih služb. Še naprej bodo izvajali tudi vse ukrepe za preprečevanje okužb.

V domu so doslej s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili 76 stanovalcev in 31 zaposlenih. Predvidevajo, da bodo konec tega tedna z drugim odmerkom lahko cepili tiste, ki so prvega prejeli konec decembra.

Z razmerami v Domu upokojencev Idrija pa se je v ponedeljek seznanil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Direktorica doma Urška Močnik s sodelavci ga je med drugim seznanila, kako so se v domu spopadali z okužbami. V obeh enotah doma, v Idriji in na Marofu, je bilo okuženih skupno 194 stanovalcev. V idrijski enoti jih je umrlo 16, v enoti Marof štirje.

Doslej so cepili 65 zaposlenih, kar predstavlja 42 odstotkov vseh zaposlenih oz. 70 odstotkov zaposlenih, ki še niso preboleli okužbe. Če seštejemo zaposlene, ki so že preboleli okužbo, in tiste, ki so bili cepljeni, je v Domu upokojencev Idrija pred covidom-19 zaščitenih okoli 80 odstotkov zaposlenih. Med stanovalci pa je na ta način zaščitenih kar 95 odstotkov. Doslej so sicer cepili 58 stanovalcev.

Kot je v ponedeljek še povedala Močnikova, so se z izjemnimi napori in dobro organiziranostjo vseh zaposlenih dolgo uspeli braniti pred okužbo v domu, ko se je ta pojavila, pa so takoj organizirali cone in tudi zunanjo rdečo cono v idrijski Modri dvorani, ki pa je zaradi pomanjkanja kadra, ki je tudi oboleval, niso mogli uporabiti.

Minister je ocenil, da so bili zelo uspešni pri spopadu z izbruhom in da so lahko primer dobre prakse. Kot je še dejal, se je v epidemiji izkazalo, da so pri spopadanju z njenimi posledicami najuspešnejši tisti domovi upokojencev, ki so tesno vpeti v lokalne skupnosti.

Močnikova je skupaj z direktorjem družbe FMR Stojanom Petričem ministru predstavila tudi načrtovano investicijo v enoti doma upokojencev na Marofu. V tej enoti je prostora za 140 stanovalcev, a ne zadošča sodobnim bivalnim standardom. Zato načrtujejo prenovo obstoječega in gradnjo dodatnega objekta, kar sicer ne bo povečalo posteljnih zmogljivosti, bo pa stanovalcem omogočilo sodobne standarde bivanja v največ dvoposteljnih sobah. Minister je napovedal pomoč ministrstva v okviru finančnih in siceršnjih možnosti.

Po nedavnem večjem izbruhu okužb z novim koronavirusom med stanovalci Koroškega doma starostnikov v Črnečah so se razmere v domu umirile, ta teden bodo tako začeli sprejemati nove stanovalce. Tudi v Domu upokojencev Idrija so se uspešno spopadli z izbruhom okužb, s čimer se je ob ponedeljkovem obisku seznanil minister za delo Janez Cigler Kralj.