Search
Close this search box.

Pušnik: “Želeli bi si, da bi bil porast interesa za cepljenje večji, pa je žal dolga le vrsta za testiranje”

Na Koroškem, ki spada med regije z najvišjim deležem precepljenih proti covidu-19 pri nas, so prejšnji teden opazili več povpraševanja po cepljenju, a je ta teden zanimanja ponekod spet manj. Glede testiranj na okužbo z novim koronavirusom, ki jih je prejšnji teden tudi bilo več, pa v ZD Ravne na Koroškem ugotavljajo, da ta teden interes ni manjši.

Ob širjenju nabora okoliščin, v katerih je po vladnem odloku treba izpolnjevati pogoj preboleli, cepljeni ali testirani (PCT), se je prejšnji teden tudi na Koroškem okrepilo povpraševanje po cepljenju proti covidu-19, prav tako pa tudi po opravljanju testov na novi koronavirus.

Zdravstveni dom (ZD) Ravne na Koroškem je prejšnji teden cepil 1216 oseb, teden prej pa 534. Zaradi povečanega povpraševanja so dodatno cepljenje organizirali tudi v soboto in nedeljo ves dan, a je bil odziv majhen, je za STA navedel direktor ZD Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik. V soboto so cepili 68, v nedeljo 95 oseb.

Največ povpraševanja je po cepivih Janssen in Pfizer/BioNTech, pri čemer pa cepiva Janssen trenutno nimajo na zalogi. Dobava je predvidena v četrtek, vnovično cepljenje s tem cepivom pa v petek. Za cepljenje s prvim odmerkom sprejemajo tudi nenaročene, urnik je objavljen na spletni strani zavoda, lahko pa se posamezniki tudi naročijo.

Želeli bi si, da bi bil porast interesa za cepljenje večji, pa je žal dolga le vrsta za testiranje,” je za STA navedel Pušnik, ki pravi, da ta teden interes za testiranje ni nič manjši kot prejšnji teden. ZD Ravne je sicer doslej s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepil več kot 15.000 oseb.

Tudi v ZD Slovenj Gradec, kjer so doslej proti covidu-19 cepili okoli 12.000 oseb, je bilo v zadnjem tednu povečano povpraševanje po cepljenju, a se trend, kot ugotavljajo, ne nadaljuje tudi v tem tednu.

Prejšnji teden so cepili od 100 do 130 oseb dnevno, pred tem so jih 20, je za STA pojasnila direktorica ZD Slovenj Gradec Marjeta Vaupot.

Zaradi povečanega povpraševanja so odprli dodatno možnost cepljenja vsak dan, za cepljenje se ni treba naročiti, cepili so tudi v soboto, a takrat interes ni bil tako velik. Ljudje največ povprašujejo po cepivu Janssen, a so zadnje doze porabili v petek, nato so cepili s cepivom proizvajalca Pfizer.

Povečalo se je tudi število testiranih. Med tednom so testirali po 200 ljudi dnevno, v soboto 140 ljudi, je navedla Vaupotova.

Cepilni dan, v okviru katerega so k cepljenju povabili otroke in mladostnike, so v ponedeljek tretjič od začetka avgusta izvedli v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer sicer cepljenj redno ne izvajajo. Na cepilnem dnevu 9. avgusta so s cepivom Pfizer cepili 22 otrok in mladostnikov, 30. avgusta 43, od tega 26 s prvim odmerkom, v ponedeljek pa 38 otrok in mladostnikov, od tega 17 s prvim odmerkom, so pojasnili v bolnišnici.

Dogodki