Search
Close this search box.

Psi in nevarnosti na katere moramo biti pozorni v jesenskem času

Jesen je potrkala na vrata, s tem pa tudi nekatere nevarnosti, ki se pridružujejo preživljanju prostega časa z našimi kosmatinci v naravi in tudi doma. Na kaj moramo biti pozorni v si poglejte v nadaljevanju.

IZPADANJE DLAKE:

V jesenskem času dlaka izpada hitreje, zato je potrebno negi le-te posvetiti nekaj dodatne pozornosti. Ne čakati, da bo dlaka sama odpadla, krtačenje naj bo na dnevnem redu vsak dan.

HRANA V JESENSKEM ČASU:

S padcem temperatur postanejo psi bolj aktivni in zato potrebujejo tudi več energije, kar pomeni, da potrebujejo tudi večje obroke (v primeru, da je pes med poletjem prejemal manj hrane ali pa, če zaradi vročine ni pojedel toliko kot poje sicer).

S padcem temperatur postanejo psi bolj aktivni in zato potrebujejo tudi več energije.

VARNOST NA POTI:

Če greste na popoldanski sprehod, kjer boste morali prečkati tudi prometno cesto, ne pozabite na ustrezno zaščito v obliki odsevnih vratnic in povodcev, da bo tudi kuža dobro viden.

GOBE IN DRUGE RASTLINE:

Obstaja veliko okusnih in popolnoma varnih gob, žal pa naši psi ne znajo ločiti užitne od neužitne gobe, zato je bolje, da svojemu psu ne pustite uživati nobene vrste gob. Gobe psom lepo dišijo in zato pritegnejo njihovo pozornost. Na sprehodu psu ne dovolite, da ovohava ali liže katerokoli vrsto gob. Za naše štirinožne prijatelje so nevarne še nekatere druge rastline recimo ciklame, mak in bršljan. Pri nabiranju kostanja bodite pozorni, da se kuža ne bo nabodel na kostanjeve bodice ali na druge odmrle vejice. Če začne kuža šepati, mu preglejte blazinice in previdno odstranite tujek.

Pozorni moramo biti na rastline, ki jih lahko zaužije naš kuža.

STRUPI ZA GLODAVCE IN ANTIFRIZ:

Jesen je čas, ko se začne sezona nastavljanja strupov za podgane in ostale glodavce. Ljudje jih postavljajo na vse mogoča mest, strup pa je izredno nevaren, predvsem za mlajše pse. Psa imejte vedno pod nadzorom.

V jesenskem času velikokrat pride do občutnih ohladitev. V svoje avtomobile takrat natočimo antifriz. Zastruptive z antifrizom so med pogostejšimi in nevarnejšimi za žival. Tekočina ima sladek vonj in okus, kar privabi živali, da ga zaužijejo. Že ena čajna žlička te tekočine lahko vodi v smrt psa, ki ima približno 5 kilogramov. Pri težjih psih pa je dovolj že ena žlica te snovi, ki jo lahko pes zaužije tudi s počasnim lizanjem.

NEVARNOSTI DRUGIH ŽIVALI V JESENSKEM ČASU:

Tudi jeseni so še vedno velika nadloga klopi in bolhe. Bolezni, ki jih povzročajo klopi je običajno težko zdraviti. Velikokrat lahko ogrozijo življenje ali pa pustijo posledice za vse življenje. Priporočljivo je, da svoje kosmatince tudi v jesenskih mesecih ustrezno zaščitimo. Na voljo so številna sredstva v obliki pršil, ampul, ovratnic, šamponov, ki zmanjšajo invazije s temi paraziti. Nobeno sredstvo pa ne daje sto odstotne zaščite, zato je priporočljivo, da živali redno pregledujemo in odstranjujemo najdene zajedavce brez stiskanja.

Kače se v jesenskem času pripravljajo na zimsko spanje in lahko nanje naletimo kjerkoli v naravi. Zato je potrebna dodatna previdnost, da ne pride do ugriza kač.

V deževnih jesenskih dneh je veliko močeradov. Zastrupitev zaradi ugriza v močerada je vsako leto več, za veliko psov pa je le-to usodno. Posledice ugriza v močerada so lahko zelo resne in zelo hude. Če se to zgodi je potrebna takojšnja veterinarska pomoč, ki pa je velikokrat žal neuspešna. Pes se z močeradovim strupom zastrupi tako, da vanj ugrizne. Močerad ima namreč zaušesne žleze, iz katerih izloča strupeno snov, ki se skozi ustno sluznico vsrka v organizem in takoj preide v kri. Znaki zastrupitve se pokažejo v nekaj minutah z drgetanjem, izločanjem penaste sline, včasih s hudimi krči. Pes lahko zapade v šok in pogine zaradi zadušitve. Psi so sicer večinoma do močeradov previdni, saj jih opozorilne barve opozarjajo na nevarnost. A vseeno moramo biti mi pozorni na našega psa!

Posledice ugriza v močerada so lahko zelo resne in zelo hude.

VIR: Pes moj prijatelj