Search
Close this search box.

Policisti bodo v naslednjih dneh poostreno prežali na vas

Agencija za varnost prometa s partnerji v prihodnjih 14 dneh pripravlja nacionalno preventivno akcijo za ozaveščanje o tveganjih uporabe mobilnega telefona v prometu Varno brez telefona. Kot opozarjajo, uporaba mobilnih telefonov med vožnjo podaljšuje reakcijski čas za do 50 odstotkov, tveganje za prometne nesreče pa do 23-krat.

Policija se bo v naslednjih dveh tednih, od 25. januarja do 7. februarja 2021, pridružila nacionalni preventivni akciji za ozaveščanje o tveganjih uporabe mobilnega telefona v prometu, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa.

Med svojim rednim delom bodo policisti po vsej Sloveniji poostreno nadzirali uporabo naprav in opreme, ki ovirajo voznike med vožnjo, kot tudi uporabo varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov. Agencija bo v tem času izvedla novo terensko raziskavo glede uporabe mobilnih telefonov v prometu, s svojimi aktivnostmi pa bodo v akciji sodelovali tudi ostali partnerji, je zapisano na straneh Agencije za varnost prometa.

Mobilni telefoni so med večjimi motilci pozornosti v prometu

V Policiji in Agenciji za varnost prometa si skupaj s partnerji (DARS, d. d., Zavodom Varna pot, Zavodom Vozim, Zavodom Reševalni pas, AMZS in Zvezo združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije) že vrsto let prizadevajo za okrepitev zavedanja, da motnje pozornosti zaradi uporabe mobilnega telefona dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč.

Zato vsi skupaj pozivajo: “Klic, sporočilo, všeček ali objava na družbenih omrežjih lahko počakajo. Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!”

Iz leta v leto več kršitev glede uporabe mobilnega telefona med vožnjo

Po podatkih Agencije za varnost prometa je policija v letu 2020 ugotovila 36.771 kršitev glede uporabe mobilnega telefona med vožnjo, kar je 17 odstotkov več kot v letu 2019, v zadnjih devetih letih je tovrstnih kršitev za kar 100 odstotkov več. Med kršitelji z 28,5 odstotka prevladuje starostna skupina od 35 do 44 let. Pri tem pa ugotavljajo, da se poleg voznikov tudi kolesarji in pešci se še vedno premalo zavedajo nevarnosti in tveganj, povezanih z uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. 

Uporaba mobilnih telefonov močno vpliva na kognitivne sposobnosti voznika

Ob tem navajajo, da pisanje sporočil ali pregledovanje družbenih omrežij med vožnjo pomeni do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče. Telefoni motijo našo koncentracijo, saj človek ni sposoben opravljati dveh miselnih operacij hkrati,” dodajajo.

V Sloveniji med vožnjo telefonira 75 odstotkov voznikov; pogovori v povprečju trajajo pet minut

Javna agencija RS za varnost prometa je v letu 2016 izvedla raziskavo, ki je že tedaj pokazala, da mobilne telefone med vožnjo uporablja kar 75 odstotkov voznikov. Trije od štirih voznikov so med vožnjo telefonirali, vsak tretji (30 odstotkov) pa je pregledoval družbena omrežja. Približno 7 odstotkov voznikov si je med vožnjo zapisovalo beležke, opomnike, 5 odstotkov jih je brskalo po spletu, 3 odstotki pa so uporabljali druge mobilne aplikacije.

Pogovori med vožnjo v povprečju trajajo 5 minut, pisanje ali pregledovanje sporočil vzame 3 minute, za pregled družbenih omrežij pa vozniki porabijo 4 minute.

VIR: Policija

Dogodki

Agencija za varnost prometa s partnerji v prihodnjih 14 dneh pripravlja nacionalno preventivno akcijo za ozaveščanje o tveganjih uporabe mobilnega telefona v prometu Varno brez telefona. Kot opozarjajo, uporaba mobilnih telefonov med vožnjo podaljšuje reakcijski čas za do 50 odstotkov, tveganje za prometne nesreče pa do 23-krat.