Search
Close this search box.

Poklukar: Po mnenju stroke ni razloga, da bi zaustavili cepljenje. Cepivo je varno

V Sloveniji se trenutno še ne razmišlja o zaustavitvi cepljenja proti okužbi z novim koronavirusom s cepivom podjetja AstraZeneca, potem ko so se ponekod po cepljenju pojavili zapleti, je za STA potrdila vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Da bo Slovenija nadaljevala cepljenje s cepivom AstraZenece, pa je v četrtkovi oddaji 24ur zvečer poudaril tudi minister za zdravje Janez Poklukar, ki je tudi omenil, da se bo tudi sam cepil z AstroZenico. V oddaji pa je sodelovala tudi vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar.

“Ta trenutek po mnenju stroke ni nobenih zadržkov, da ne bi nadaljevali cepljenja po strategiji za cepljenje,” je v oddaji 24ur zvečer poudaril minister Poklukar in opomnil, da “Evropska agencija za zdravila (EMA) in AstraZenica ne razpolagata z dokazi, da cepivo povečuje tveganje za trombozo.”

Preberite tudi: To pravi Bojana Beović o zaustavitvi cepljenja s cepivom AstreZenece v Sloveniji

“Stroko izobraževanja prosim, da verjame in zaupa stroki medicine. Cepivo je varno,” je pozval minister. Ob tem pa se je zahvalil vsem zdravstvenim delavcem in delavcem v vzgoji v izobraževanju, ki razumejo in pomagajo pri zajezitvi epidemije s cepljenjem. “Imeti moramo odprte karte in se o cepljenju odkrito pogovarjati. Tudi o tem, kakšne so prednosti in kakšne so pasti eventuelno na tej poti. Ko se mi izteče obdobje po prebolevnosti, sem tudi jaz na vrsti za cepljenje z AstraZeneco,” je povedal Poklukar.

“Vrstni red v strategiji je opredeljen z vidika etike in morale. Apel vsem, da se držijo strategije, le tako bomo najhitreje precepili najranljivejše, obvarovali težje obolele in zmanjšali št. smrti,” je opomnil in se zahvalil ZD Kočevje. “Tako organiziran sistem potrebujemo, da zgradimo zaupanje,” je dejal.

Vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar pa je spomnila, da je bilo pri treh milijonih cepljenih zabeleženih le 22 neželenih učinkov, tveganje pa je primerljivo s tveganjem v splošni populaciji.

Avstrijske oblasti so namreč pred dnevi začasno ustavile cepljenje proti okužbi z novim koronavirusom s serijo cepiva AstraZenece, razlog pa je bila smrt 49-letne medicinske sestre in razvoj pljučne embolije pri neki 35-letnici po cepljenju s tem cepivom. Za prekinitev cepljenja s sporno serijo cepiva AstraZenece, ki šteje milijon odmerkov in so jo prejeli v 17 evropskih državah, se je včeraj odločila tudi Italija, že prej pa so se za to odločile še štiri države – Estonija, Latvija, Litva in Luksemburg. Iz previdnostnih razlogov pa so začasno ustavili cepljenje proti okužbi z novim koronavirusom s cepivom podjetja AstraZeneca tudi na Danskem, potem ko so se pri nekaterih po cepljenju s tem cepivom pojavili krvni strdki. Uporabo cepiva AstraZenece sta včeraj začasno prekinili tudi Norveška in Islandija.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je na odziv nekaterih držav včeraj tudi sporočila, da “do danes dostopni podatki kažejo, da število krvnih strdkov pri cepljenih ljudeh ni večje od števila, opaženega pri celotni populaciji”.

Janez Poklukar je v oddaji 24ur zvečer ponovil, da zaenkrat ne razpolagamo s poročili, ki bi lahko povezale te dogodke. V fazi novega cepiva se kot nezaželen dogodek prijavljajo vse smrti, tudi prometne nesreče, je poudaril. Posamezen dogodek je zato treba preiskati in potem ustrezno ukrepati. “Obolevnost za trombemboličnimi dogodki je v splošni populaciji bistveno večja, kot je ta trenutek s strani neželenih učinkov prijavljena s cepljenimi v evropski skupnosti, tudi s tega vidika ni razloga, da bi pod vprašaj postavili cepljenje s cepivom AstraZeneca. Naj poudarim, da serija, ki je bila v Avstriji vpletena v neželene učinke, v Sloveniji ne obstaja, zato lahko v Sloveniji mirno nadaljujemo s cepljenjem, je še dejal. 

Njegove besede je v oddaji 24ur zvečer potrdila tudi vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar, ki je dejala: “Pri nas te serije cepiva nismo imeli, zato nadaljujemo s cepljenjem. Kljub vsemu je cepivo učinkovito, je varno in na ta način vplivamo na umirjanje epidemije.”

“Glede na poročila, ki  trenutno prihajajo od Eme in iz tovarne AstraZenece se v Sloveniji ne odločamo o tem, da bi ustavili cepljenje. Smrt v Avstriji ni povezana s cepljenjem, pri drugem primeru (pljučna embolija) pa je treba opredeliti tudi ostale dejavnike tveganja. To so lahko genetska nagnjenja, uporaba oralne kontracepcije. Treba je opraviti analizo,” je še dejala. “Težko rečemo, da so ti neželeni dogodki povezani s cepljenjem in je možno, da bi se zgodili tudi brez cepljenja.”  

Skladno s strategijo cepljenja je cepivo AstraZenece ta trenutek rezervirano za mlajše skupine. Želimo si, da v najkrajšem možnem času pocepimo čim večje število prebivalcev Slovenije, kajti edina pot za zmanjšanje obolevnosti, težje obolevnosti, za zmanjšanje smrtnosti in za ohranjanje odprtih šol in družbe v širšem pomenu je, da precepimo zadostno število prebivalcev,” je v oddaji poudaril Poklukar.

Vir: STA, 24ur, Vlada RS

Dogodki

V Sloveniji se trenutno še ne razmišlja o zaustavitvi cepljenja proti okužbi z novim koronavirusom s cepivom podjetja AstraZeneca, potem ko so se ponekod po cepljenju pojavili zapleti, je za STA potrdila vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Da bo Slovenija nadaljevala cepljenje s cepivom AstraZenece, pa je v četrtkovi oddaji 24ur zvečer poudaril tudi minister za zdravje Janez Poklukar, ki je tudi omenil, da se bo tudi sam cepil z AstroZenico. V oddaji pa je sodelovala tudi vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar.