Search
Close this search box.

Podnebni štrajk: na ulicah tudi mladi na Ravnah (FOTO)

Učenke in učenci OŠ Prežihovega Voranca so se ob Svetovnem dnevu turizma pridružili shodu »Podnebni štrajk: skupaj za podnebno pravičnost«, ki je danes ob 11.55 uri potekal v številnih državah po vsem svetu in tudi v Sloveniji. Med drugim je potekal tudi na Ravnah na Koroškem, na Mestni tržnici.

Danes ob 11.55, so se mladi po vsem svetu odpravili na proteste, na katerih so od pristojnih zahtevali konkretna dejanja proti segrevanju planeta. Mladi, učenke in učenci Osnovne šole Prežihovega Voranca so se z mentorico Romano Finžgar ter Martino Popič na protestni štrajk odpravili tudi tudi na Ravnah na Koroškem, kjer jih je pozdravil in nagovoril podžupan Občine Ravne na Koroškem Aljaž Verhovnik.

Podnebni štrajk na Ravnah.
Učenke in učenci OŠ Prežihovega Voranca in podžupan Aljaž Verhovnik.

PODNEBNI ŠTRAJK NA RAVNAH:

Pobudnica globalne stavke za podnebje je švedska dijakinja Greta Thunberg, ki od države zahteva ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam. Lani avgusta je začela s tedenskimi protesti pred parlamentom v Stockholmu, nakar so njena prizadevanja prerasla v svetovno gibanje za podnebno pravičnost. Naj omenimo, da je mlada podnebna aktivistka letošnja prejemnica nagrade Right Livelihood ali t. i. alternativne Nobelove nagrade.

Pod okriljem gibanja Mladi za podnebno pravičnost so se podnebni štrajki danes odvijali v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Novi in Stari Gorici, Velenju, Brežicah, Krškem, Celju, Ptuju, Ormožu, Ljutomeru, Kopru in v Ilirski Bistrici. Na svoji spletni strani so zapisali: “Marca nas je več kot dvanajst tisoč zasedlo ulice in trge desetih slovenskih mest. Zahtevali smo dostojno življenje na ohranjenem planetu za vse. Na vlado smo naslovili več konkretnih in izvedljivih ukrepov, a ta razen visokoletečih besed in odziva v vsega petih povedih (šele dva meseca po protestu) ni ukrepala. Še več, zadnji vladni podnebni dokumenti so v nasprotju z resno podnebno politiko. Zato nam ne preostane drugega, kot da odločevalce ponovno opozorimo, naj se ne igrajo z našo skupno prihodnostjo!” Preberite tudi: Mladi na Koroškem zahtevali odločno podnebno ukrepanje.

V številnih mestih po Sloveniji so ljudje s transparenti in glasnim vzklikanjem opozarjali, da zahtevajo spremembe, in to takoj. Da “ni planeta B”, je odmevalo po številnih mestih. Podnebni štrajk sicer poteka po vsem svetu. Prvi so se na ulice podali v Avstraliji in Aziji, nato pa v Evropi, so zapisali na portalu Siol.net.

ZAHTEVE PODNEBNEGA ŠTRAJKA:

  1. Vlada naj rešuje podnebne spremembe kot krizo globalnih razsežnosti.
  2. Zahtevamo takojšnje ukrepe za ozelenitev proračuna ter pospešen prehod v pravično, brezogljično in krožno gospodarstvo.
  3. Zahtevamo 40-odstotno znižanje izpustov toplogrednih plinov v prometu do leta 2040 glede na leto 2005, s prednostnim spodbujanjem javnega potniškega prometa, hoje in kolesarjenja.
  4. Zahtevamo vsaj 1500 kakovostnih javnih najemnih stanovanj na leto, ki bodo cenovno dostopna, visoko energetsko učinkovita, čim bolj samozadostna ter z dostopom do kakovostnega javnega potniškega prevoza in kolesarskih stez.
  5. Zahtevamo, da se delovni skupini Vlade za prestrukturiranje premogovnih regij podeli mandat za pripravo pravičnega in nadzorovanega načrta za zaprtje Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje ter oblikovanje načrta za prehod v zeleno in socialno prihodnost regije. Omenjena objekta naj se na pravičen, socialno sprejemljiv in postopen način zapre najkasneje do leta 2030.
  6. Zahtevamo uvedbo štiridnevnega delovnega tedna ob istem plačilu, sprva poskusno, po letu 2025 pa obvezno, ter sočasno spodbujanje nematerialnega preživljanja prostega časa.
  7. Zahtevamo državno zajamčena zelena delovna mesta na področju skrbstva za posameznika, za skupnost in za okolje.
  8. Zahtevamo vključitev celostne, družboslovne, humanistične in naravoslovne obravnave okoljskih tematik v učne načrte na vseh ravneh izobraževanja ter v prihajajočo Belo knjigo o vzgoji in izobraževanju.
  9. Zahtevamo ukrepe za prehod v sonaravno kmetijstvo ter pospešen prehod na večinoma rastlinsko, ekološko, čim bolj lokalno in polnovredno prehrano.
  10. Zahtevamo ustavitev trenutnega in nadaljnjega slabljenja Zakona o ohranjanju narave ter njegovo dosledno in strokovno izvajanje, s ciljem preprečitve v človeški zgodovini še nevidnega upadanja populacij, izumiranja vrst in izgube biodiverzitete.

VIR: TIC Ravne, zapodnebnopravicnost.si, SIOL.net

Dogodki