Search
Close this search box.

Na Ravnah s 24-urno hojo osveščajo o raku na prostati

Na Ravnah na Koroškem se je ob 17. uri začela prireditev Krog življenja. Na njej prijavljene ekipe s 24-urno hojo v Grajskem parku letos osveščajo o raku na prostati, kot vedno pa tudi o pomenu zdravega načina življenja. Hkrati je organizator, društvo OnkoMan, pripravil spremljevalni program in zbira sredstva za najmlajše bolnike.

Rak prostate je po navedbah Slovenskega onkološkega društva za moške OnkoMan najpogostejši rak pri moških v Evropi in tudi pri nas.

Znakov za raka na prostati ni, to je lahko na nek način zahrbtna bolezen, je bil na današnji novinarski konferenci na Ravnah na Koroškem jasen urolog iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Boris Košuta. Ta rak je sam po sebi nem, je pa velika diagnostična pomoč pri odkrivanju te vrste raka merjenje vrednosti PSA (prostatično specifični antigen) v krvi. Če so vrednosti PSA povišane, zdravnik posumi, da gre za raka prostate, ni pa nujno, da nižji PSA pomeni, da raka na prostati ni.

Ker zdravljenje raka na prostati zelo poslabša kvaliteto življenja, v določenih primerih pri starejših moških tega raka ne zdravijo, sicer pa so urologi predvsem usmerjeni v odkrivanje tistih vrst raka, ki vzniknejo zgodaj in so že agresivni. Na splošno se priporoča, da moški med 55. in 65. letom enkrat opravijo preverjanje krvi za prisotnost PSA, je med drugim povedal Košuta.

Glede obravnave rakavih bolnikov v času epidemije covida-19 na urološkem oddelku slovenjgraške bolnišnice je dejal, da kljub pomanjkanju kadra, ki je bil preusmerjen na soočanje z epidemijo, skorajda niso imeli zmanjšanega operativnega programa onkoloških uroloških bolezni, medtem ko je ostala “nerakava patologija močno zaostajala”. Je pa izmed ostalih uroloških rakov posebej izpostavil rak sečnega mehurja, saj je pri tem raku Slovenija “pri dnu” po preživetju.

V Sloveniji je po podatkih registra raka leta 2018 za rakom na prostati zbolelo 1706 moških, na Koroškem je bila ta številka 78, kar je bilo tisto leto glede na bolj celostne statistične primerjave precej nad povprečjem Slovenije, medtem ko večletna primerjava kaže, da na Koroškem odkrijejo približno toliko primerov raka na prostati, kot je povprečje Slovenije, so podatki, ki jih je med drugim predstavil Jure Ploder iz ravenske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Povedal je še, da ima večina najpogostejših rakov vzročno povezavo z nezdravim življenjskim slogom, zato tudi na NIJZ podpirajo dogodke, kot je Krog življenja. Prireditev, ki jo društvo OnkoMan organizira s podporo Merkur Zavarovalnice, je športno-humanitarni projekt, s katerim promovirajo zdrav način življenja in s katerim želijo pokazati, da se lahko tudi po bolezni še vedno aktivno ukvarjamo s športom.

V času 24-urne hoje bodo prijavljene ekipe nepretrgoma hodile po parku in nabirale kroge, ves čas mora biti v gibanju vsaj en član ekipe. Do današnjega dopoldneva so se prijavile štiri ekipe z od nekaj pa tudi do prek 20 članov. Toliko namreč šteje ekipa zaposlenih iz Vrtca Ravne, je na novinarski konferenci povedal predsednik društva OnkoMan Matej Pečovnik. Hkrati je danes in v soboto na Ravnah napovedan tudi izobraževalni in zabavni program, a je izvedba odvisna od vremena.

Dogodek Krog življenja bo tudi dobrodelen, zbirali bodo sredstva za letno glasbeno terapijo za Junake 3. nadstropja. Tako se imenujejo otroci in mladostniki, ki so se ali pa se še borijo s krvnimi boleznimi ali rakom.

Veselje, da se prireditev Krog življenja že tretjič odvija na Ravnah, je izrazil župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen. Ocenil je, da so takšne aktivnosti za osveščanje o boleznih in o zdravem načinu življenja dobrodošle ter da rak danes ni več tabu tema.

Dogodki

Na Ravnah na Koroškem se je ob 17. uri začela prireditev Krog življenja. Na njej prijavljene ekipe s 24-urno hojo v Grajskem parku letos osveščajo o raku na prostati, kot vedno pa tudi o pomenu zdravega načina življenja. Hkrati je organizator, društvo OnkoMan, pripravil spremljevalni program in zbira sredstva za najmlajše bolnike.