Na Hrvaškem rekordnih 255 novih okužb, v Avstriji 347

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu potrdili 255 novih okužb z novim koronavirusom, s čimer so že drugič ta teden potrdili rekord. Trenutno imajo na Hrvaškem 1689 aktivnih okužb, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite v Zagrebu.

Trenutno je v bolnišnici na zdravljenju 127 bolnikov, od tega jih je 12 na ventilatorju, poroča hrvaški portal index.hr

Skupno so na Hrvaškem doslej potrdili 7329 okužb, 168 bolnikov s covidom-19 je umrlo.

Največ novih okužb so v zadnjem dnevu znova potrdili v splitsko-dalmatinski županiji, 75. Sledi Zagreb s 44 novimi okužbami.

Porast beležijo tudi v Istri, kjer so potrdili 27 novih okužb, a gre v 18 primerih za ljudi, ki so že bili v samoizolaciji v povezavi s primeri okužbe v mesno-predelovalnem obratu in vrtcih v Pulju in Vrsarju. Trije primeri v Istri pa so uvoženi. V Istri je trenutno 49 aktivno okuženih.

V primorsko-goranski županiji je devet novih okužb, v glavnem gre za mlade ljudi, ki so se vrnili z dopusta v Dalmaciji, ena oseba pa je prišla iz Avstrije.

Vse več evropskih držav uvršča Hrvaško na seznam tveganih območij. Potem ko je Avstrija uvedla obvezno testiranja za vse, ki se vrnejo iz Hrvaške, pa bo slovenska vlada po napovedih danes Hrvaško uvrstila na rdeči seznam. To pomeni, da bo povratnike v Slovenijo predvidoma od tega konca tedna doletela karantena.

Podobno kot Slovenija razmišlja o uvedbi karantene tudi Velika Britanija. Nemški inštitut Roberta Kocha pa je za nevarni območji razglasil šibeniško-kninsko in splitsko-dalmatinsko županijo. Nemško zunanje ministrstvo bi lahko tako državljanom odsvetovalo potovanje v ta dva dela Hrvaške.

Direktor Hrvaške turistične skupnosti (HTZ) Kristjan Staničić je v odzivu na ukrepe držav danes dejal, da žal ne morejo vplivati na njihove odločitve. Je pa ocenil, da države pri odločanju o ukrepih poleg epidemioloških razmer ravnajo tudi v skladu s svojimi gospodarskimi interesi. “To se še posebej vidi v dejstvu, da smo za nekatere, kot so Slovenija, Avstrija in Italija, država z visokim tveganjem, za druge, kot so Nemčija, Švica, Poljska, Češka, Slovaška, Madžarska in druge pa smo še naprej varna turistična destinacija in njihovi turisti nemoteno uživajo na počitnicah na Hrvaškem,” je dejal po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina.

V Avstriji 347 novih okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 347 novih okužb z novim koronavirusom, od tega več kot polovico na Dunaju. V avstrijski prestolnici so skoraj petino primerov potrdili pri dopustnikih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji je v zadnjem dnevu ozdravelo 136 ljudi. V bolnišnicah imajo na zdravljenju 116 bolnikov s covidom-19, od tega 21 na intenzivni negi. Skupno so v Avstriji potrdili 24.431 okužb, umrlo pa je 729 ljudi.

Največ novih okužb so v zadnjem dnevu potrdili na Dunaju. Od 187 novih okužb so jih 19,5 odstotka povezali z dopustniki, ki so se vrnili domov. Največ se jih je vrnilo iz Hrvaške, skoraj petina, sledijo Kosovo, Turčija, druge avstrijske dežele in Srbija.

V Avstriji se morajo od začetka tedna vsi, ki so bili na Hrvaškem, testirati za novi koronavirus oz. predložiti negativen test. Na Dunaju so vzpostavili poseben center za testiranje, ki je namenjen samo povratnikom iz Hrvaške. Do danes so testirali že več kot 3000 ljudi, od tega jih je bilo pozitivnih okoli 50.

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila