rak

Zaradi covida-19 v Evropi neodkritih milijon novih primerov raka

Zaradi pandemije covida-19 je v Evropi ostalo neodkritih skoraj milijon novih primerov raka, kažejo podatki Evropske organizacije za boj proti raku (ECO). V organizaciji ob tem pozivajo vse pristojne, pa tudi javnost in onkološke bolnike k ukrepanju, da ne bo covid še naprej zaviral boja proti raku.

Preberi »

Slovenski raziskovalci razvili novo celično zdravilo za raka prostate

Raziskovalci ljubljanske medicinske fakultete, UKC Ljubljana, biomedicinskega centra Celica in Zavoda za transfuzijsko medicino so razvili napredno celično zdravilo za zdravljenje raka, so povedali v izjavi. Po besedah sodelujočih to odpira možnost, da bi se nova tehnologija uporabila “tudi za zdravljenje drugih oblik solidnih tumorjev”.

Preberi »

S projektom Krog življenja na Koroškem ozaveščajo o pomenu preventive v boju z rakom. V regiji pojavnost novih primerov raka nad slovenskim povprečjem

Slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan na Ravnah na Koroškem s projektom Krog življenja ozavešča o pomenu preventive v boju z rakom. Osrednja aktivnost projekta bo 24-urna hoja v parku z začetkom danes ob 17. uri. Po podatkih za 2018 je na Koroškem pojavnost novih primerov raka nad slovenskim povprečjem, umrljivost zaradi raka pa pod.

Preberi »

Slovenijo čaka še tretji cilj, to je doseči 90-odstotno precepljenost deklic proti HPV. Na Koroškem to skoraj že dosegajo

vPod okriljem Zveze evropskih društev proti raku poteka od danes do konca maja tradicionalni Evropski teden boja proti raku. Letos opozarjajo na pomen cepljenja proti HPV pri obvladovanju raka, so sporočili z Onkološkega inštituta Ljubljana. V prihodnjem šolskem letu bodo lahko prvič po programu cepljenja proti HPV cepljeni tudi dečki.

Preberi »

Po pandemiji še več neozdravljivih rakov

Strokovnjaki opozarjajo na resne posledice zapostavljanja obravnave rakavih bolezni, predvsem pljučnega raka. V zadnjem letu je pandemija covida-19 dodatno prizadela učinkovitost zgodnjega odkrivanja pljučnega raka, zaradi česar lahko pričakujemo povečanje deleža bolnikov z napredovalo boleznijo, izpostavljajo v Centru Na-vdih.

Preberi »

V ospredju letošnjega tedna boja proti raku obvladovanje raka s cepljenjem

V ospredju letošnjega slovenskega tedna boja proti raku, ki se začenja jutri, bo obvladovanje raka s cepljenjem. V Zvezi slovenskih društev za boj proti raku poudarjajo, da v času pandemije novega koronavriusa ne smemo dopustiti, da se negotovost prikrade na področja, ki jih znamo in zmoremo obvladovati. Med te pa zagotovo sodi tudi preventiva raka.

Preberi »

Koroška za male junake zasijala v zlati barvi

Včeraj smo obeležili mednarodni dan boja proti otroškemu raku. Junaki 3. nadstropja so ob tem pozivali, da si pripnete zlato pentljo in tako pomagate ozaveščati o tej bolezni. Dnevu so se pridružila tudi nekatera mesta, ki so v znak podpore pomembne zgradbe osvetlila z zlato barvo. V Ljubljani je bil to Cankarjev dom, za vse male junake pa je zasijalo tudi na Koroškem.

Preberi »

Zbiranje prostovoljnih sredstev za napravo, ki je za nekatere onkološke bolnike zadnje upanje za preživetje

Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo vodi kampanjo zbiranja sredstev za nakup naprave, ki bo nekaterim skupinam bolnikov s krvnimi raki omogočila zdravljenje s CAR-T celično terapijo. Po besedah predstojnika kliničnega oddelka za hematologijo Sama Zvera bi tako nekaterim bolnikom ponudili še edino možnost zdravljenja in preživetja.

Preberi »

Obeležujemo mednarodni dan boja proti otroškemu raku. Na Ravnah v znak podpore občinsko stavbo osvetlili z zlato barvo

Danes obeležujemo mednarodni dan boja proti otroškemu raku. Junaki 3. nadstropja ob tem pozivajo, da si pripnete zlato pentljo in tako pomagate ozaveščati o tej bolezni. Dnevu se pridružujejo tudi nekatera mesta, ki bodo v znak podpore pomembne zgradbe osvetlila z zlato barvo. V Ljubljani bo to Cankarjev dom, na Koroškem pa stavba Občine Ravne na Koroškem.

Preberi »

Svetovni dan boja proti raku tudi v luči epidemije covida-19

Ob svetovnem dnevu boja proti raku, ki ga obeležujemo danes, je slišati opozorila, da ob epidemiji covida-19 ne smemo pozabiti na epidemijo raka. Število bolnikov z rakom se iz leta v leto namreč veča, predvsem zaradi hitrega staranja prebivalstva. V Sloveniji je rak pri ženskah drugi, pri moških pa v zadnjih letih že prvi vzrok smrti, navaja NIJZ.

Preberi »

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.