Search
Close this search box.

Danes je mednarodni dan boja proti otroškemu raku

Letošnji mednarodni dan boja proti otroškemu raku, ki ga obeležujemo danes, so v društvu Junaki 3. nadstropja posvetili ozaveščanju o najpogostejših vrstah otroškega raka. V sodelovanju s strokovnjaki so zbrali 10 najpogostejših vrst raka in pripravili nov letak. V Inštitutu zlata pentljica pa pripravljajo srečanje štipendistov Katrinega sklada.

Društvo Junaki 3. nadstropja so vsaki dan, deset dni pred 15. 2. na družbenem omrežju Facebooka ozaveščali o 10 najpogostejših vrstah otroškega raka.

Mednarodni dan boja proti otroškemu raku je svetovna kampanja, ki ozavešča o raku v otroštvu in mladosti. Mednarodna organizacija SIOP z letošnjim letom začenja novo triletno kampanjo. V njej bodo naslavljali izzive, s katerimi se soočajo otroci z rakom, njihovi starši, preživeli in zdravstveno osebje po svetu.

Leto 2024 je leto razkrivanje izzivov.

V prvem letu se kampanja osredotoča na odkrivanje različnih izzivov in neenakosti, s katerimi se soočajo vsi, ki se srečujejo z otroškim rakom. Z mednarodnim pozivom vabijo vse, da delijo svoje izkušnje in poglede na izzive, ki jih prinaša ta huda bolezen.

V društvu si prizadevajo ozaveščati in širiti glas o Junakih, otrocih z rakom, pa tudi o težavah, ki jih ta kruta bolezen prinese v življenje. Večkrat so že poudarili, da Junaki tekom zdravljenja potrebujejo kri in krvne nadomestke. Danes ste se mnogi pridružili na krvodajalski akciji, ki je potekala kar v treh slovenskih mestih hkrati: Ljubljana, Maribor in Izola. Hvala vsem za udeležbo, krvodajalstvo je zelo plemenito dejanje in dajanje.

Obenem se v društvu tudi trudijo, da bi tistim, ki se trenutno zdravijo, vsaj malo olajšajo naporno zdravljenje in jih razvedrijo.

Zato jih je danes na oddelku obiskal eden od najbolj plodovitih mladinskih pisateljev, Primož Suhodolčan, družbo pa mu bo delal medo Mato. Če ste že prebrali kakšno njegovo knjigo, veste, kako je zabavna, ampak Primož v živo pa prekaša še samega sebe.

Danes, na mednarodni dan boja proti otroškemu raku, bolezni, ki nepovratno spremeni življenja mnogih družin in njihovih otrok, jih imejmo v mislih. Bodimo hvaležni za naše zdravje in dobro počutje.

Zato si pripnimo zlato pentljo in izkažimo spoštovanje vsem Junakom in Junakinjam:

  • otrokom in mladostnikom, ki se pogumno spopadajo z rakom,
  • vsem, ki so premagali otroškega raka,
  • družinam, ki pogumno živijo naprej, čeprav so zaradi raka izgubile otroka,
  • zdravnikom, zdravstvenemu osebju in prostovoljcem, ki svoj poklic in čas namenjajo otroškemu raku.

V društvo vedo, da danes mnogi učenci zares mislijo na Junake. Vse slovenske izobraževalne ustanove so bile vabljene k projektu ozaveščanja. Letošnja tema je “veriga dobrega počutja”. Verjamejo, da bomo kmalu z vami delili izjemne kreacije in misli, ki jih danes ustvarjajo otroci po celi Sloveniji.

Vabimo vas tudi, da si ogledate njihov video ODKRIJ PRAVE JUNAKE: https://youtu.be/KYotxJXBZDo

“ISKRENA HVALA vsem, ki ste se ali pa se boste na kakršenkoli način priključili k ozaveščanju o otroškemu raku,” so se zahvalili na svojem Facebook profilu.

Ker je danes tudi rojstni dan Inštituta zlata pentljica (otroci z rakom), je bilo popoldne na Brdu pri Kranju srečanje štipendistov Katrinega sklada za otroke z rakom, ki je bil ustanovljen iz sredstev prodane katre bivšega predsednika Boruta Pahorja.

Ob tej priložnosti bodo podelili tudi zahvale Zlatim ambasadorjem otrok z rakom, ki jo prejmejo posamezniki ali organizacije, ki s svojim delovanjem ali osebnim angažmajem pustijo poseben pečat oziroma pomagajo pri ozaveščanju o problematiki otroškega raka in njegovih posledic, so sporočili z inštituta.

Vir: Društvo Junaki 3. nadstropja

Dogodki

Letošnji mednarodni dan boja proti otroškemu raku, ki ga obeležujemo danes, so v društvu Junaki 3. nadstropja posvetili ozaveščanju o najpogostejših vrstah otroškega raka. V sodelovanju s strokovnjaki so zbrali 10 najpogostejših vrst raka in pripravili nov letak. V Inštitutu zlata pentljica pa pripravljajo srečanje štipendistov Katrinega sklada.