Search
Close this search box.

Na Ravnah mestna hiša v turkizni barvi – ozaveščanja boja proti raku materničnega vratu

17. november je dan namenjen spominu na Henrietto Lacks, mlado mater, ki je leta 1951 umrla zaradi raka materničnega vratu

V tednu do 17. 11. po vsem svetu in tudi v Sloveniji ter na Ravnah na Koroškem ozaveščajo o tem, da je raka materničnega vratu možno odpraviti, kar pomeni, da ženske v prihodnosti ne bodo več zbolevale in umirale za tem rakom.

Zgodbo o odpravi raka materničnega vratu je brez svoje vednosti sooblikovala tudi Henrietta Lacks, mlada mater, ki je zaradi raka materničnega vratu umrla stara zgolj 31 let. Med zdravljenjem so raziskovalci brez njene vednosti vzeli vzorce njenega tumorja, iz katerih so izolirali celice, znane kot HeLa celice. Te celice so postale prva “nesmrtna” človeška celična linija, ki se je neskončno razmnoževala v laboratoriju, kar je omogočilo številne medicinske in znanstvene preboje, vključno z razvojem cepiva proti HPV.

Ozaveščanje o Henrietti Lacks in njeni nepričakovani vlogi v zdravstveni znanosti je ključnega pomena za nadaljevanje boja proti raku materničnega vratu in spodbujanje preventive ter zdravljenja te bolezni. Spomin na Henrietto Lacks je opomnik, kako lahko posameznikova zgodba pusti neprecenljiv pečat v znanstveni skupnosti.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus je oktobra 2023 imenoval družino Lacks za ambasadorje odprave raka materničnega vratu. Imenovanje je priznanje njihovim prizadevanjem za preprečevanje raka materničnega vratu in ohranjanje spomina na Henrietto Lacks ter njeno zgodbo o krivici, saj je bil njen velik prispevek k znanosti dolga leta skrit pred svetom. Ob imenovanju je generalni direktor SZO poudaril: “Cilj SZO je odpraviti raka materničnega vratu, kar pomeni, da morajo biti inovacije, ustvarjene s celicami Henriette Lacks, na voljo vsem ženskam in dekletom. Veselimo se sodelovanja z družino Lacks pri ozaveščanju o raku materničnega vratu in pomenu pravičnosti v zdravstvu in znanosti.”

Ob poudarjanju aktivnosti za odpravo raka materničnega vratu je predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku, doc. dr. Urška Ivanuš, dr. med., spec. javnega zdravja poudarila pomen dobre informiranosti o možnostih, ki jih imamo v Sloveniji na voljo za odpravo raka materničnega vratu in tudi drugih s HPV povezanih rakov pri ženskah in moških: »V Sloveniji imamo na voljo prav vse možnosti, da v prihodnje preprečimo skoraj vsako tako žalostno zgodbo, kot je zgodba Henriette Lacks. Omejuje nas le slaba informiranost o tem, katere so te možnosti oziroma zavedanje, da sta tako enostavna podviga, kot sta cepljenje proti HPV in udeležba v programu ZORA, lahko tako zelo pomembna. Henrietta Lacks je umrla, ko cepljenje in presejanje še nista bilo na voljo. Ne dovolimo, da bi v času, ko imamo na voljo dovolj znanja, da preprečimo skoraj vsak nov primer raka materničnega vratu, slovenske ženske še naprej zbolevale in umirale za raki, ki jih znamo in zmoremo preprečiti. Rak materničnega vratu ne izbira – veliko bolj pogosto kot pri drugih rakih zbolijo mlade ženske, nekatere celo preden rodijo, druge z mladimi družinami, nekatere tudi umrejo.«

V Sloveniji se, zaradi slabe informiranosti in nezaupanja v izjemno varno cepivo proti HPV, starši in mladostniki premalo odločajo za cepljenje proti HPV in izpuščajo priložnost, da s tako enostavnim in znanim postopkom kot je cepljenje, preprečijo zelo hudo bolezen. Dr. Urška Ivanuš na to odgovarja: »Staršem in mladostnikom, ki so v dvomih, priporočam, da se pravočasno posvetujejo s svojim pediatrom ali šolskim zdravnikom. V sodelovanju z Deso Muck in številnimi strokovnjaki pa smo septembra letos izdali tudi novo uspešnico Dese Muck »Blazno resno o HPV«, kjer pisateljica na svoj hudomušen način staršem odgovarja na številne vprašanja glede cepljenja proti HPV. Priporočam v branje!«

Elektronska in zvočna knjiga sta brezplačno na voljo na spletni strani Zveze slovenskih društev za boj proti raku www.blaznoresno.si. Zveza slovenskih društev za boj proti raku je v Sloveniji  ena vodilnih zaveznic v boju za odpravo raka materničnega vratu. S svojimi enajstimi regijskimi društvi že več desetletij prispeva k taki družbi, v kateri nihče ne bo zbolel ali umrl za rakom zaradi lastne nevednosti ali brezbrižnosti države.

Tudi letos so v turkizni barvi – barvi odprave raka materničnega vratu ob tednu aktivnosti za odpravo raka materničnega vratu zažarele številne znamenitosti po vsej Sloveniji in svetu, tudi na Ravnah na Koroškem, kjer je v barvi ozaveščanja boja proti HPV osvetljena Mestna hiša.

V podporo in kot sporočilo – niste sami, borimo se skupaj.

Vir: Ravne.si

Dogodki

17. november je dan namenjen spominu na Henrietto Lacks, mlado mater, ki je leta 1951 umrla zaradi raka materničnega vratu