Search
Close this search box.

Na Ravnah plačujejo najvišje cene toplotne energije – občina podala uradno izjavo

Na Ravnah na Koroškem cena toplotne energije skokovito narašča in je najvišja v Sloveniji, v enem mesecu pa se je po podatkih Agencije za energijo podražila kar za dobrih 70%. Občina išče rešitve za svoje občane.

Na Ravnah na Koroškem se odjemalci spopadajo z najvišjo ceno toplotne energije. Po podatkih Agencije za energijo januarja cena 1 MWh znaša skoraj 223 eurov. Za primerjavo, v Velenju v istem obdobju za 1 MWh plačajo 79,55 eurov.

Iz Občine Ravne so sporočili, da nezaželene podražitve ogrevanja obžalujejo in da so od koncesionarja podjetja Petrol d.d. že zahtevali analize in pojasnila. Pravijo pa tudi, da so cene višje, a ne za toliko, kot je bilo javno objavljeno.

Odzval se je tudi župan, dr. Tomaž Rožen, ki je povedal: »Na Občini Ravne na Koroškem ves čas spremljamo dvig cen v Petrolovem sistemu daljinskega ogrevanja in ker prav slednje predstavlja velik strošek v družinskem proračunu naših občank in občanov, smo pristojne v družbi Petrol d.d. pozvali k podrobni razčlenitvi in utemeljitvi podražitev cen ogrevanja ter k posredovanju informacije o predvidenem gibanju cen v preostanku te kurilne sezone.«

Po podatkih občine se je za gospodinjski odjem s 1. januarjem letos spremenila cena variabilnega dela s 55,7 evra na megavatno uro brez DDV na 140,1 evra na megavatno uro. Spremenjena cena pomeni dvig cen v kurilni sezoni 2022/23 v višini 39,7 odstotka, saj se polovica te kurilne sezone obračuna po lanski ceni, preostanek kurilne sezone od 1. januarja letos pa po novi ceni. Dvig cen v koledarskem letu 2023 glede na leto 2022 pa bo 65,3 odstotka, navajajo na občini.

Pojasnili so tudi, da na Ravnah večina gospodinjskih odjemalcev v blokovnih naseljih po podatkih koncesionarja plačuje obroke, to je enakomerne mesečne obremenitve, ki so bili oblikovani na začetku kurilne sezone 2022/23. “Pri tem je že bilo upoštevano povišanje cene v januarju 2023, in sicer zaradi nove cene vhodnega goriva, to je zemeljskega plina, zato trenutno ne načrtujejo dviga obrokov,” so zapisali na občini.

V sporočilu za javnost so predstavili tudi primere izračuna in med drugim navedli nekatere opombe glede podatkov, ki jih je pri izračunu upoštevala Agencija za energijo.

“Lahko bi tudi interpretirali, da v sistemu Ravne na Koroškem tipični odjemalec v večstanovanjski stavbi, ki bi na letni ravni plačeval sedem kilovatov priključne moči, ne obstaja, saj je povprečje okrog 3,15 kilovata. Iz tega razloga je cena, ki je bila objavljena v medijih, višja od dejansko obračunane cene daljinskega ogrevanja gospodinjskih odjemalcev na Ravnah,” so zapisali na občini.

V uradni objavi so zapisali še, da bodo podražitve obravnavali na prihajajoči seji občinskega sveta, kamor bodo pozvani tudi pristojni iz podjetja Petrol d. d., da jasno in transparentno pojasnijo gibanja cen, pričakovanja in morebitne možne ukrepe.

Besedilo: www.ravne.si, www.sta.si

Vir: Agencija za energijo, www.sta.si, www.ravne.si

Na Ravnah na Koroškem cena toplotne energije skokovito narašča in je najvišja v Sloveniji, v enem mesecu pa se je po podatkih Agencije za energijo podražila kar za dobrih 70%. Občina išče rešitve za svoje občane.