Na Prevaljah bodo ob občinskem prazniku podelili najvišja priznanja. Kdo so nagrajenci?

Na Prevaljah bodo danes podelili občinske nagrade in priznanja za leto 2021.

Občinski praznik na Prevaljah praznujejo 26. junija. Danes pa so v ta namen pripravili slovesnost s svečano podelitvijo občinskih priznanj in nagrad. Na prireditev, ki bo potekala ob 19. uri, vabljeni tudi vi. Posrbljeno bo za kulturni in glasbeni program.

Prejemniki priznanj

Bronasto Sušnikovo priznanje bo prejela Ana Berložnik, in sicer za dvajsetletno ustvarjalno delo na področju ljubiteljske kulture in viden prispevek pri rasti zborovskega petja na Prevaljah.

Ana Berložnik poje pri koroškem pevskem zboru KAPZ Mohorjan vse od njegove ustanovitve leta 1999, že 11 let je tudi predsednica zbora. Sodelovala je pri največjih uspehih zbora kot pevka in kot članica odbora. S svojim srčnim delom v vseh letih petja in delovanja pri zboru pušča sledi, ki jih čas ne bo zabrisal.

Srebrno Sušnikovo priznanje bo prejela Renata Piko, in sicer dolgoletno negovanje kulturne dediščine in prisotnost ljubiteljske kulture v Šentanelu.

Renata Piko je celo življenje predana ljubiteljski kulturi v Šentanelu. Kot vodja podružnične šole Šentanel skrbno varuje dediščino Luke Kramolca. Več kot dvajset let jetajnica v kulturnem društvu Šentanel in pobudnica klekljarske skupine. Vodi in povezuje tudi različne kulturne prireditve v domačem kraju.

Zlato Sušnikovo priznanje bo prejel Ivan Penec, in sicer življenjsko delo in izredne dosežke na področju ljubiteljske kulture v Občini Prevalje.

Ivan Penec je zelo aktiven in prepoznaven na kulturnem področju. Bil je zborovski pevec, (so)ustanovitelj oktetov, kvintetov, duov, solist, predsednik kulturnih društev, pesnik in pisatelj. Pred dvajsetimi leti je ustanovil pevsko skupino Rute, ki s svojimi nastopi še vedno razveseljuje občinstvo. Samo v zadnjih šestih letih je v samozaložbi izdal kar pet knjig (proza in poezija). Tik pred izdajo je njegova prva zgoščenka z naslovom Najina pot, ki jo ustvarja skupaj z glasbenikom Matevžem Štaherjem. Zaradi ljudi, kot je Ivan Penec, je naša kultura bogatejša, neprecenljiva in nepogrešljiva, so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Priznanje Občine Prevalje bo prejel tudi Gorazd Čepin, in sicer dolgoletno delo na glasbenem in strokovnem pedagoškem področju, ki pomeni izjemen prispevek k razvoju in uveljavljanju kulturnih in družbenih dejavnosti v Občini Prevalje.

Gorazd Čepin v glasbi ustvarja že 44 let. Od začetkov v skupini KORA, Vitamin, in duetu After Eight do sodelovanja s skoraj vsemi koroškimi glasbeniki je naštel že več kot 3000 nastopov.

Več kot 25 let je bil edini korepetitor za otroške in mladinske pevske zbore Osnovne šole Franja Goloba Prevalje. S svojim pedagoškim delom je bilmentor številnim glasbenikom pri samih začetkih glasbenega ustvarjanja. Pomembno je tudi njegovo ustvarjanje s hčerko Ditko, ki je ime Prevalj poneslo po Sloveniji in svetu. Kombinacija uglasbene poezije in avtorske glasbe ter sodelovanje s Ferijem Lainščkom polni dvorane po celi Sloveniji in tudi čez meje.

Priznanje Občine Prevalje prejmeta tudi Ivan in Irena Sušnik, in sicer za pomemben prispevek pri razvoju gospodarstva in folklore v Občini Prevalje.

Ivan in Irena Sušnik sta ustanovitelja in lastnika podjetja RCM d.o.o. s tridesetletno tradicijo na področju špedicije in soustanovitelja folklorne skupine Holmec, idejni vodja katere je prav tako g. Sušnik. Podjetje RCM želi z visoko stopnjo strokovnosti pri izvajanju storitev carinskega posredovanja in z učinkovitim povezovanjem s partnerji še naprej dosegati maksimalno kakovost svojih storitev. Takšne storitve uresničujejo pričakovanja strank in s tem vplivajo na oblikovanje dolgoročnih odnosov, ki temeljijo na zaupanju in skupnem zadovoljstvu.

Zakonca Sušnik vedno sledita misli: »Edina možnost v naravi je rast, s krajšimi obdobji počitka. Če sčasoma zrastemo kot rodovitno drevo, so naša dejanja in rezultati plodovi, nam in drugim v veselje.« In to jima že celo življenje odlično uspeva.

Priznanje Občine Prevalje prejme tudi Ekološka turistična kmetija Gradišnik z Jamnice, in sicer za pomemben prispevek pri razvoju ekološkega turizma v Občini Prevalje.

Ekološka turistična kmetija Gradišnik se nahaja na Jamnici, ob državni meji z Avstrijo. Leži na nadmorski višini 830 metrov. Velika je 30 hektarjev, od tega ima 1/3 travnikov in njiv v zelo strmih legah. Martina in Danilo Libnik s pomočjo štirih otrok uspešno kmetujeta in upravljata s turistično infrastrukturo. Leta 2015 so pričeli s turistično dejavnostjo, za odlično deloso leta 2020 v vseslovenski akciji »S kmetije za vas« med turističnimi kmetijami prejeli najvišje priznanje – zlato sončnico.

Prav tako njihovi z ljubeznijo prežeti ekološki pridelki in izdelki postajajo svojevrstna blagovna znamka, ki privablja vse zahtevnejše goste in je prepoznana že izven lokalnega okolja. Njihova največja želja za prihodnost je, da bi se kmetije med seboj še bolj povezovale in dopolnjevale.

Bronasto priznanje za šport: bo prejel Zdravko Senica, in sicer za doprinos k razvoju kegljanja v občini.

Zdravko Senica keglja že več kot 32 let in je že 15 let član upravnega odbora Kegljaškega društva Prevalje. Nastopa v članski ekipi, v prvi in drugi kegljaški ligi. S svojim neutrudnim delom vedno pomaga pri organizaciji turnirjev, kot sta pokal Občine Prevalje in Božično-novoletni turnir. Opravil je tudi sodniški izpit iz kegljanja.

Srebrno priznanje za šport prejeme Samo Sobočan, za velik doprinos k razvoju karateja v občini.

Samo Sobočan se s karatejem ukvarja že od leta 1989. Bil je soustanovitelj Karate kluba Prevalje, ki bo naslednje leto praznoval 20 let delovanja. V klubu trenira mlade navdušence, deluje pa tudi kot republiški trener in izpitni izpraševalec JKA karateja 4. dan. Skozi njegove učne metode je šlo že več kot 800 članov. V JKA zvezi Slovenije je član častnega razsodišča, na pokalnih turnirjih in državnem prvenstvu pa sodeluje tudi kot sodnik.

Zlato priznanje za šport bo prejel Albert Časl, in sicer za velik doprinos in izjemne dosežke na področju razvoja nogometa v Občini Prevalje.

Berti Časl, nogometaš, predsednik Nogometnega kluba Korotan Prevalje, nogometni promotor, piarovec in udarnik so le nekatere lastnosti in besede, s katerimi občani opisujejo njegov prispevek k ohranjanju, razvoju in popularizaciji nogometa v osemdesetih letih v Občini Prevalje.

Bil je član mlajših selekcij in članske ekipe NK Korotan, kjer je spoznal nogomet, ostali pa so prepoznali njegove organizacijske in menedžerske sposobnosti. V njegovem mandatu so zgradili slačilnice in sanitarije, elektriko, sedišča za gledalce in še veliko več. Že v tistih letih je vedel, da brez mladih, izdelanih igralcev v mlajših selekcijah na Prevaljah ne bo dobre članske ekipe in pravega nogometa. Zato je že takrat iz Maribora občasno priskrbel dodatno strokovno pomoč za vodenje trenažnega procesa, s čimer je pokazal svojo daljnovidnost in širino. Prav tako je v vzdrževalna dela načrtno vključeval mlajše selekcije, s čimer je spodbujal krepitev občutka pripadnosti klubu in s tem lokalni skupnosti, krepil medgeneracijske vezi, delovne navade in samodisciplino najmlajših.

Domicil Občine Prevalje prejeme Jure Gradišnik, in sicer za nadstandardno kulturno udejstvovanje in dosežke na področju glasbene umetnosti ter s tem prispevek k razvoju in prepoznavnosti Občine Prevalje.

Jure Gradišnik je svoj glasbeni talent odkril že v rosnih letih in ga negoval v Glasbeni šoli Ravne na Koroškem. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Stanka Arnolda in študij nadaljeval na Mozarteumu v Salzburgu pri prof. Hansu Ganschu. Je dobitnik mnogih nagrad na domačih in tujih tekmovanjih. Med drugim je leta 2005 za nastop s Slovensko filharmonijo prejel študentsko Prešernovo nagrado. Trenutno je zaposlen kot solo trobentač Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in opravlja delo docenta na Akademiji za glasbo Ljubljana. S svojimi mojstrskimi tečaji (t. i. masterclassi) po vsem svetu privablja, poučuje in navdušuje najboljše mlade trobentače sveta.

Jure Gradišnik sodeluje z mnogimi dirigenti, sestavi in orkestri, vedno pa rad koncertira doma na Prevaljah in vvseh intervjujih poudarja svojo vez z rodnimi Prevaljami in Koroško.

Nagrado Občine Prevalje prejme Kulturno društvo Leše, in sicer za več kot štiridesetletno kontinuirano ustvarjalno razvijanje kulturne podobe Leš, za ohranjanje kulturne dediščine kraja in kulturno-turistično promocijo Občine Prevalje v širšem slovenskem prostoru.

Začetek delovanja Kulturnega društva Leše sega v leto 1921.Lansko leto so praznovali častitljivo obletnico – 100 let začetka delovanja. Najprej je društvo delovalo pod imenom Kulturno društvo Svoboda, kasneje kot katoliško društvo, še kasneje v okviru krajevnega odborain od leta 1980 deluje neprekinjeno kot samostojno Kulturno društvo Leše. V 42 letih so društvo bogatile različne sekcije. V začetnih letih delovanja je bila glavna gledališka dejavnost. Leška gledališka skupina je na oder postavljala po dve predstavi na leto: eno za odrasle ter eno za otroke in mladino. Vsa leta je močno prisotna tudi glasbena dejavnost. Od leta 1989 do 1999 je delovala vokalno-instrumentalna skupina Trio Kal, leta 1999 pa je bil ustanovljen pevski zbor, ki goji predvsem ljudsko petje in v svoje programe vnaša zlasti ljudske in ponarodele pesmi. Pevski zbor je na Lešah prisoten že23 let.

Že 17 let v okviru društva deluje posebna glasbena skupina Zimski kosci, ki z ljudskimi instrumenti in njim lastno glasbo sodeluje na različnih prireditvah na ozemlju celotne Slovenije in se predstavlja v različnih televizijskih in radijskih oddajah. V okviru društva vsa leta deluje recitatorska skupina, ki s svojimi interpretacijami besedil in poezije popestri vsak dogodek v kraju. Kulturno društvo vseskozi skrbi tudi za ohranjanje kulturne dediščine kraja. Društvo je sodelovalo kot aktivni partner pri čezmejnem projektu Občin Prevalje in Pliberk Po poteh koroške kulturne dediščine. Ker je v preteklosti Leše zaznamoval predvsem rudnik, društvo gradi identiteto kraja na slavni delavski rudarski preteklosti.

Tako je KD Leše na vse objekte, ki so še iz časa rudnika, pritrdilo spominske plošče, oblikovalo učno pot Po stopinjah leških rudarjev, posnelo dokumentarni film Leše, rudarska vas in postavilo več pomnikov. Sodelovali so tudi v čezmejnem projektu Geopark Karavanke. Že dvajset let na vasi izvajajo tudi ljudski običaj miklavževanja.

V zadnjih desetih letih se je Kulturno društvo Leše v slovenski prostor zapisalo z izjemnim družinskim festivalom Pravljična vas Leše. Družinski festival je postal tradicionalen, v letu 2022 bo že jubilejni 10. Festival temelji na ljudskem izročilu o bitjih, ki so davno nazaj prebivala na Lešah. KD Leše festival vedno znova obogati z novimi, izvirnimi vsebinami in ga tako domišljijsko nadgrajuje; v zadnjih letih festival poteka tri dni. V okviru festivala so izdali tri slikanice za otroke: Pravljična vas Leše, Zaklad pod hribom (klasična) in izdaja Zaklad pod hribom(lahko branje). Pravljice so tudi zvočno posnete.

V dvainštiridesetih letih je Kulturno društvo Leše v kraju, v občini, na Koroškem in pri čezmejnem sodelovanju opravilo izjemno kulturno poslanstvo.

Neža Štern za perspektivno mlado športnico za dosežene rezultate v akrobatiki

Neža Štern je v letu 2021 dosegla v kategoriji starejše deklice na državnih in mednarodnih tekmah naslednje rezultate. Na Državnem prvenstvu v akrobatiki je postala državna prvakinja v akrobatiki. V skokih z male prožne ponjave je na Državnem prvenstvu dosegla 3. mesto, na  Odprtem prvenstvu Bežigrada 1. mesto, na Odprtem prvenstvu Flip Koper 2. mesto, na Odprtem prvenstvu Beograda 2. mesto, na  1. tekmi za Pokal Slovenije 1. mesto, na 3. tekmi za Pokal Slovenije 3. mesto. Po končni razvrstitvi za Pokal Slovenije se je uvrstila na 2. mesto in po končni razvrstitvi za Športnika leta slovenske gimnastike se je uvrstila na 4. mesto.

Kot članica državne reprezentance Slovenije v Teamgymu, se je udeležila državnega in evropskega prvenstva v teamgymu. Na državnem prvenstvu so ekipno mladinke dosegle 4. mesto, na evropskem pa 7.

Neža še vedno pridno naprej trenira in izpopolnjuje svoje znanje v akrobatiki ter se tudi v letu 2022 udeležuje tekmovanj na državni in mednarodni ravni.

Ekipa mlajših deklic OK Prevalje za naboljšoj športno ekip, za osvojen naslov državnih prvakinj v mali odbojki. Igralke: Ota Strojnik, Lea Ivančič, Eva Fužir, Zoja Račnik, Ana Pungartnik, Nuša Pungartnik, Mia Kaiser Čebulj, Enja Hace, Almajda Žunić, Lia Zala Smrtnik, Eva Mlekuš, Eva Šteharnik, Urša Brezovnik, Kaja Ivartnik, Alisa Neureiter,  Ema Šuštar, Alja Zdovc. Trener: Marko Drevenšek.

Ekipa mlajših deklic Odbojkarskega kluba Prevalje je pod vodstvom trenerja Marka Drevenška v kategoriji MALA odbojka na 4 kvalifikacijskih turnirjih za A ligo vzhod premagala ostale 3 ekipe, nato pa si je na 6 turnirjih in 8 dodatnih tekmah zagotovila nastop v polfinalu.  V polfinalu so premagale ekipi ŽOK Triglav Kranj I in Ankaran, finalu pa še najmočnejša kluba Novo KBM Branik in Vital Ljubljana I.

Tako je med 64 prijavljenimi ekipami iz celotne države v sezoni 2021/2022 po 20 odigranih tekmah ekipa mlajših deklic OK Prevalje suvereno postala državni prvak.

Naj športnik Občine Prevalje za leto 2021 pa je Vid Peršak

Vid Peršak je eden član Španske profesionalne kolesarske ekipe OrbeaFox team. Uspešno je nastopal na tekmovanjih v Sloveniji in tujini.  V tekmovanju SLO Enduro je bil državni prvak za leto 2021. Najboljši mednarodni rezultat je dosegel z osvojitvijo 5. mesta v svetovnem pokalu EWS v LA Thuillu .  Skupni seštevek točk EWS je zadostoval za doseženo 25. mesto na svetu. V letu 2021 je bil Vid Peršak na državni podelitvi »Večer zvezd« izbran za Najboljšega gorskega kolesarja v Sloveniji.

Poleg vseh treningov je Vid uspešen študent Fakultete za šport v Ljubljani. V mesecu juliju je skupaj s kolesarskimi sodelavci na Ravnah izvedel 3. Kolesarski kamp Vida Peršaka. Prosti čas, ki ga je zelo malo porabi za svetovanje in vzgojo mladih kolesarjev, trasiranje in urejanje trailov  ter popravilo koles. Lahko rečemo, da je Vid z dušo in telesom predan športu in odličen vzgled mladim športnikom.

Vir5: Občina Prevalje