Search
Close this search box.

Ob napovedi obsežnih padavin v pripravljenosti celoten sistem Civilne zaščite po vsej državi

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Srečko Šestan je ob napovedi obsežnih padavin in možnosti poplav izdal odredbo, s katero je v pripravljenosti celoten sistem CZ po vsej državi, vključno z delom Slovenske vojske. "To ne pomeni, da gremo že na teren, ampak da imamo vse, da se lahko čim hitreje in čim bolj ustrezno odzovemo," je dejal.

Po oceni Šestana je v skladiščih dovolj protipoplavnih vreč in druge opreme, da bodo lahko pomagali občinam, če jim bo te zmanjkalo. Ob tem je vse prebivalce pozval, naj upoštevajo opozorila in nasvete pristojnih.

Meteorologi namreč v prihodnjih urah pričakujejo prehod fronte, ki bo prinesla močne padavine. V primerjavi s preteklimi neurji, ki so bila intenzivna in kratkotrajna, lahko v Sloveniji v naslednjih 36 urah pričakujemo ponavljajoče se in intenzivne nalive, ki bodo bolj spominjale na jesenski tip deževja, je na današnji novinarski konferenci napovedal Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje (Arso).

Hladen atlantski zrak, ki je prodrl v Sredozemlje, bo v kombinaciji s poletnimi temperaturami morja in visoko vlažnostjo zraka povzročil “burno vremensko dogajanje”. Po besedah Gregorčiča se bodo dolgotrajni intenzivni nalivi lahko obnavljali tudi nad istimi območji.

V večjem delu Slovenije od danes zvečer do sobote zjutraj pričakujejo med 50 in 100 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno tudi 150 ali celo 200. To so že količine, značilne za celomesečno obdobje. Zato so zaenkrat izdali oranžno vremensko opozorilo pred močnimi padavinami. “Bomo pa seveda zelo pozorni, kaj se dogaja, in po potrebi, kar se nakazuje tudi kot realna možnost, stopnjo opozorila še zaostrili na rdečo,” je dejal.

Kot je ob tem opozoril Janez Polajnar z Arsa, so zaradi padavin v minulih tednih reke trenutno “bogato založene z vodo”. “V vzhodni Sloveniji so na nekaterih rekah pretoki kar tri- do štirikrat večji, kot bi bili običajno v tem letnem času. Vse to bo povzročilo hiter porast vodotokov,” je napovedal.

Naraščanje rek bo silovito, predvsem v noči na petek in deloma v petek pričakujejo tako hudourniške poraste rek predvsem v severni in pa v severovzhodni Sloveniji, v petek čez dan in zlasti v noči na soboto pa v širšem porečju Podravja, Pomurja, pa tudi v porečju Savinje, Krke, Posavja ter Bele krajina s Kolpo. Močnejše naraščanje rek pričakujejo tudi v osrednji Sloveniji, zlasti v širši okolici Ljubljane ter na območju Polhograjskega hribovja in Škofjeloškega hribovja.

Pričakovati je razlivanja tako manjših kot tudi večjih rek, ki se lahko razlijejo na običajnih območjih, nekatere med njimi pa tudi na območjih redkih poplav. Prebivalcem, ki živijo neposredno ob rekah, Polajnar svetuje, da budno spremljajo dogajanje v svoji okolici, opozorila Arsa ter da upoštevajo nasvete in priporočila pripadnikov CZ.

“Imamo namreč še nekaj ur časa, vsaj še pol dneva, da se samozaščitno pripravimo oziroma da ljudje, ki živijo ob vodotokih, umaknejo vredne stvari iz garaž, kleti, pritličij v višja nadstropja,” je poudaril. Tudi direktorica za direkcija za vode Neža Kodre je prebivalce na zemljiščih ob vodi pozvala, da v naslednjih urah odstranijo tam odložene materiale, kot so bale sena, mehanizacija, drva in podobno.

Najbolj kritične razmere pričakujejo od jutri do sobote in v noči na nedeljo. Na direkciji za vode so zato razglasili povečano stopnjo ogroženosti in odredili stalno pripravljenost tako pristojnim na direkciji kot tudi kolegom na gospodarskih javnih službah za urejanja voda.

V okviru stalne pripravljenosti so vzpostavili pristojne dežurne službe, ki na terenu spremljajo meteorološke in hidrološke napovedi ter vodostaj rek. Povečali so tudi nadzor nad vodno infrastrukturo. Ob nastopu visokih voda bodo po potrebi začeli utrjevati obstoječe nasipe, vzpostavljati začasne nove nasipe, preusmerjati vodo na območja z manjšim škodnim potencialom, odstranjevati naplavine … Njihove aktivnosti so usmerjene predvsem v preprečevanje nastanka škod na urbaniziranih območjih in na območjih, kjer bi lahko prišlo do škode na gospodarski infrastrukturi, je pojasnila.

Jernej Jež z geološkega zavoda pa je opozoril na povečano nevarnost za nastajanje zemeljskih plazov. Pričakujejo predvsem površinski odtok vode in posledično predvsem povečano nevarnost za erozijsko hudourniške procese v hudourniških strugah. “Voda lahko prenaša večje količine zemljin, drobirja, pa tudi drevesnih debel in vejevja,” je opisal. Kje bo prihajalo do teh pojavov, je odvisno predvsem od razporeditve in intenzivnost padavin, načeloma pa se lahko pojavljajo povsod po po Sloveniji

“Glede na predhodno namočenost tal in zemljin lahko pričakujemo tudi pojavljanje bolj klasičnih pojavov zemeljskih plazov. Če so se že v preteklih dneh pojavili znaki plazenja, različne odprte razpoke, odlomni robovi, jih lahko ljudje prekrijejo s pvc-folijo in tako preprečijo dodatno zamakanje vode v plazini,” je svetoval Jež.

Prebivalcem svetujejo, da opazujejo situacijo in najprej poskrbijo za svojo varnost ter da ne za vsako ceno rešujejo svojega imetja in se ne približujejo naraslim vodotokom, ker je to lahko zelo nevarno.

Šestan je ob tem vse pozval, da na številko 112 pokličejo, ko so res ogroženi in če ocenijo, bi nastala zelo velika škoda. Zgodi se namreč, da imajo “pretirano število klicev na 112 tudi zaradi centimetra vode, ki se pojavi nekje v kleti”. Kot je opozoril, lahko s takim klicem komu celo prikrajšamo življenje, ker je linija zasedena in se operater na resni klic ne more takoj odzvati.

Dogodki

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Srečko Šestan je ob napovedi obsežnih padavin in možnosti poplav izdal odredbo, s katero je v pripravljenosti celoten sistem CZ po vsej državi, vključno z delom Slovenske vojske. "To ne pomeni, da gremo že na teren, ampak da imamo vse, da se lahko čim hitreje in čim bolj ustrezno odzovemo," je dejal.