Search
Close this search box.

Ob dnevu ZN slovesnost v Slovenj Gradcu. Slavnostni govornik bo predsednik republike Borut Pahor

Slovenj Gradec, ki nosi naziv ZN mesto glasnik miru, bo drevi gostil osrednjo slovesnost ob prihajajočem dnevu te mednarodne organizacije, 24. oktobru. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik republike Borut Pahor. S prireditvijo izpostavljajo tudi lansko 75-letnico ZN in 30-letnico članstva Slovenije v njej, ki bo prihodnje leto.

Dan ZN obeležujemo 24. oktobra v spomin na ta dan leta 1945, ko je večina ustanovnih članic na čelu z vsemi petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta – ZDA, tedanjo Sovjetsko zvezo, Kitajsko, Veliko Britanijo in Francijo – ratificirala ustanovno listino ZN. Ta opredeljuje cilje in načela organizacije ter poudarja miroljubno reševanje sporov in spoštovanje mednarodnega prava kot temeljni vrednoti mednarodnega miru in varnosti.

Ob nastanku so imeli ZN 51 držav članic, danes jih štejejo 193. Slovenija je članica te svetovne organizacije postala 22. maja 1992.

Med slovenskimi mesti, ki z različnimi aktivnostmi še posebej izstopajo v prizadevanjih za mir, je Slovenj Gradec, ki je 19. septembra 1989 od ZN prejeli naziv mesto glasnik miru. Poleg 19. septembra, ki je zato občinski praznik, v koroškem mestu vsako leto obeležijo tudi dan ZN.

Slovesnosti, ki se začne drevi ob 18. uri v slovenjgraški športni dvorani, se bo po napovedih udeležil tudi državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Stanislav Raščan. V kulturnem programu bosta nastopila Policijski orkester in koroška pevka Eva Boto.

Dogodki