Search
Close this search box.

Na Koroškem 13 prostorov v podporo mladim pri izobraževanju in vstopu na trg dela

Ohranjanje poseljenosti Koroške in beg možganov sta razvojna problema, ki ju nagovarja projekt Koroška mreža podpornega okolja za mlade KOR-NET. V okviru skoraj pol milijona evrov vrednega projekta, ki ga financira Norveški finančni mehanizem, so danes v Slovenj Gradcu odprli eno od skupno 13 na Koroškem predvidenih delovnih postaj za mlade.

V kletnih prostorih Mladinskega kulturnega centra (MKC) Slovenj Gradec, v katerem je tudi slovenjgraški mladinski hotel, so danes odprli prvo mladinsko delovno postajo v Mislinjski dolini. Skupno bodo v tej dolini v okviru projekta KORNET odprli štiri takšne delovne postaje, v vseh treh koroških dolinah pa skupno 13. Nekatere bodo vzpostavili tam, kjer se denimo že zbira podeželska mladina, ali tudi v kakšnem gasilskem domu.

V okviru projekta KORNET, ki formalno poteka do konca aprila 2024, želijo partnerji “stkati močno regijsko mrežo podpornega okolja za mlade in tako dati mladinskemu sektorju na Koroškem nov zagon in vsebine”, ki se bodo, kot upajo partnerji, obdržale tudi po zaključku projekta, je ob predstavitvi projekta na današnji novinarski konferenci v Slovenj Gradcu izpostavil direktor dravograjskega zavoda Dravit Žarko Tomšič.

S projektom želijo sooblikovati bolj kakovostno življenjsko in delovno okolje, ki bi mlade po zaključku izobraževanja zadržalo v domači regiji ali na Koroško privabilo tudi mlade od drugod, je dodal Tomšič.

Pri projekt sodeluje šest partnerjev. Poleg Dravita, pod okrilje katerega spada Mladinski center Dravograd in ki je vodilni partner, so partnerji projekta še KMKC Kompleks Ravne, slovenjgraški zavod Spotur s tamkajšnjim MKC ter kot predstavnici gospodarstva Območna obrtno-podjetniška zbornica Ravne na Koroškem in podjetje A.L.P. Peca. Partnerska organizacija z Norveške je Bjerkaker LearningLab.

V okviru projekta načrtujejo več delavnic in predavanj, osem vikend taborov za mlade, priročnik z zbranimi primeri dobrih praks na področju mladinskega dela, ki bi lahko bil podlaga tudi za nove projektne ideje, vzpostaviti želijo tudi virtualni mladinski inkubator za mlade z zbranimi informacijami z različnih področij.

Danes predstavljeni prostor oz. delovno postajo za mlade v slovenjgraškem MKC so opremili z računalniško in drugo opremo, namenjen pa je mladim pri izobraževalnih aktivnostih in tudi za druženje. Del opreme je prispevala tudi bližnja Fakulteta za tehnologijo polimerov, saj del njenih študentov biva prav v prostorih tamkajšnjega mladinskega hotela.

Ob tem je dekan fakultete Blaž Nardin dejal, da novi prostor predstavlja dodano vrednost tudi za njihove študente, ki med bivanjem v Slovenj Gradcu med drugim pogrešajo bogatejše obštudijske dejavnosti. Hkrati je Nardin izrazil željo, da bi se v bližnji prihodnosti v Slovenj Gradcu zgradil potrebni študentski dom.

V Slovenj Gradcu po njegovih besedah biva okoli 80 študentov Fakultete za tehnologijo polimerov, od tega od 20 do 25 v mladinskem hotelu, ostali pa pri zasebnikih. Skupno je namreč na tej slovenjgraški fakulteti okoli 70 odstotkov študentov od drugod, za katere pa si vodstvo fakultete že dlje časa prizadeva, da bi jim poleg kakovostnega študija omogočali tudi kakovostno bivanje in bogatejše obštudijske dejavnosti.

Dogodki

Ohranjanje poseljenosti Koroške in beg možganov sta razvojna problema, ki ju nagovarja projekt Koroška mreža podpornega okolja za mlade KOR-NET. V okviru skoraj pol milijona evrov vrednega projekta, ki ga financira Norveški finančni mehanizem, so danes v Slovenj Gradcu odprli eno od skupno 13 na Koroškem predvidenih delovnih postaj za mlade.