Search
Close this search box.

Med vsemi regijami Koroška s trenutno najboljšo epidemiološko sliko zadnjega tedna

Koroška ima po podatkih NIJZ med vsemi regijami trenutno najboljšo epidemiološko sliko zadnjega tedna. Sedemdnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev je na Koroškem 304,9. Zmanjšuje se pritisk na slovenjgraško bolnišnico, za Črno na Koroškem pa po dobrih treh mesecih ni več razglašena ogroženost zaradi covida-19.

Takratni minister za zdravje Tomaž Gantar je dan pred vladnim obiskom na Koroškem, ki je bil 7. oktobra, izdal odredbo, s katero je Črno na Koroškem s 7. oktobrom lani razglasil za ogroženo območje zaradi covida-19.

Razlog za razglasitev je bilo veliko okužb z novim koronavirusom v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna, ki je z razglasitvijo območja za ogroženega dobil več možnosti kadrovske pomoči od drugod, medtem ko razglasitev ogroženosti za občane Črne ni prinesla nobenih omejitev gibanja.

Z novo odredbo, ki je bila v uradnem listu objavljena v torek, preneha veljati odredba iz oktobra lani, s tem pa je preklicana tudi razglasitev Črne na Koroškem za ogroženo območje zaradi covida-19.

Občina Črna na Koroškem ima trenutno eno boljših epidemioloških slik v koroški regiji. V tej občini je trenutno 24 aktivno okuženih, kar predstavlja 0,7 odstotka prebivalcev občine. V sredo so v občini Črna potrdili dve novi okužbi.

Tudi v celotni Koroški, ki je bila zadnje tedne v zgornjem delu lestvice slovenskih statističnih regij po številu aktivnih primerov okužbe na 100.000 prebivalcev, se epidemiološke razmere izboljšujejo. Tako po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kot tudi po podatkih Sledilnika za covid-19 je sedemdnevna slika prav na Koroškem najboljša med vsemi slovenskimi regijami.

Podatki Sledilnika za covid-19 kažejo, da je bilo v zadnjem tednu do vključno srede na Koroškem povprečno potrjenih 43,6 novega primera dnevno na 100.000 prebivalcev. Pri sledilniku, kot pojasnjujejo, ta kazalnik izračunajo tako, da vzamejo število potrjenih primerov za pretekli teden in jih delijo s sedem.

In Koroška je trenutno po tem kriteriju najboljša v Sloveniji. Na drugem koncu lestvice imata najvišje sedemdnevno povprečje novih primerov na 100.000 prebivalcev Posavska (90,6) in Goriška (75,9) statistična regija.

Na Koroškem, ki ima nekaj več kot 70.000 prebivalcev, so v sredo potrdili 18 novih primerov okužbe, skupno pa je bilo v sredo v regiji 613 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Medtem se je zmanjšala tudi obremenjenost Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, kjer so danes sredi dneva zdravili 46 bolnikov s covidom-19, od tega sedem v intenzivni enoti. Zaradi manjše regijske obremenjenosti se po navodilu ministrstva za zdravje v slovenjgraško bolnišnico preusmerjajo bolniki iz drugih regij.

Zaradi prebolevanja covida-19 je trenutno odsotnih 13 zaposlenih v bolnišnici. V celem lanskem letu pa je v slovenjgraški bolnišnici okužbo z novim koronavirusom prebolelo 289 zaposlenih, kar predstavlja 30,6 odstotka vseh, so danes sporočili iz bolnišnice.

Dogodki

Koroška ima po podatkih NIJZ med vsemi regijami trenutno najboljšo epidemiološko sliko zadnjega tedna. Sedemdnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev je na Koroškem 304,9. Zmanjšuje se pritisk na slovenjgraško bolnišnico, za Črno na Koroškem pa po dobrih treh mesecih ni več razglašena ogroženost zaradi covida-19.