Search
Close this search box.

Klugler slavnostni govornik na spominski slovesnosti, posvečeni vsem umrlim občanom Mislinjske doline (FOTOGALERIJA)

Pred dnevom spomina na mrtve, 1. novembrom, se v teh dneh po državi vrstijo številne slovesnosti. V Slovenj Gradcu je potekala danes.

V Parku herojev pri grobnici pred Gimnazijo Slovenj Gradec je opoldne potekala spominska slovesnost, posvečena vsem umrlim občankam in občanom Mislinjske doline. Slavnostni govornik na dogodku je bil župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler.

V nagovoru je dejal, da s komemoracijo v Parku Herojev tradicionalno obujamo in ohranjamo spomin na domačine, ki so bili žrtve druge svetovne vojne ter tiste, ki so veliko kasneje izgubili življenja v osamosvojitveni vojni za Slovenijo.

»Vsi so padli za domovino. Zanjo so, pogumni in domoljubni, žrtvovali najdragocenejše; to je svoja življenja. Park herojev je zato simbol upora, svobode in graditve,« je dejal Klugler.

Vprašal je, če je mir sploh mogoč ter ali se lahko vojnam izognemo. »V Slovenj Gradcu, mestu z nazivom glasnik miru, v to iskreno verjamemo in tako tudi delujemo. Prepričani smo, da lahko vsi prispevamo k miru in da štejejo vse, tudi najmanjše geste vsakega izmed nas,« je poudaril.

‘Nikoli več vojne,’ opominjajo ljudje po vsem svetu, pa vendar smo na evropskih tleh, nedaleč stran od nas, znova priča vojnim grozotam. »Obsodili smo jih, pozvali k ustavitvi vojaških aktivnosti, kot predsedujoči Mednarodni organizaciji mest glasnikov miru pa od Združenih narodov terjali ukrepanje. Pretreseni nad humanitarno katastrofo, ki je sledila vojaškemu napadu na Ukrajino, smo pristopili k zbiranju pomoči za vojne begunce, nekatere med njimi pa v mestu sprejeli medse in jim ponudili varno zatočišče,« je spomnil župan.

Ob prihajajočem dnevu mrtvih je pozval, naj se ob zavedanju naše minljivosti in spoštljivem spominu na pokojne, veselimo tudi življenja. »Ponosni smo, da živimo v samostojni državi, v kateri govorimo svoj jezik in gojimo svojo kulturo. Brez njih, ki se jim skupaj z veteranskimi in domoljubnimi organizacijami danes še posebej poklanjamo, vsega tega ne bi bilo,« je sklenil slovenjgraški župan Tilen Klugler in se zahvalil vsem, ki ne le za praznik, ampak tudi med letom lepo skrbijo za grobove in spominska obeležja.  

V programu so sodelovali praporščaki veteranskih in domoljubnih organizacij, Pihalni orkester Slovenj Gradec, učenci Druge osnovne šole Slovenj Gradec in dijaki slovenjgraške gimnazije. Osrednje komemoracije so se udeležile tudi delegacije veteranskih in domoljubnih organizacij.   

Vence v Parku herojev so položile: občinska delegacija, v sestavi župan Tilena Klugler, podžupanja Martina Šisernik in podžupan dr. Petra Pungartnika, delegacija Združenja borcev za vrednote NOB; delegacija Policijske uprave v sestavi pripadnikov policije Policijske postaje Slovenj Gradec in policijskega veteranskega društva Sever, delegacija območnega združenja zveze vojnih veteranov Slovenije Mislinjske doline in delegacija Območnega združenja slovenskih častnikov Mislinjske doline.

Delegacija Mestne občine Slovenj Gradec pa je že dopoldne obiskala tudi številna obeležja in spomenike  v občini ter grobove tamkajšnjih častnih občanov. Delegacije policije, Policijskega veteranskega društva Sever, Območnega združenja zveze vojnih veteranov Slovenije Mislinjske doline in Območnega združenja slovenskih častnikov Mislinjske doline pa so položili vence na grobove padlih soborcev: Bojana Štumbergerja in Vincenca Repnika v Starem trgu ter Željka Ernoiča v Šmartnem pri Slovenj Gradcu.   

Prvi november, dan spomina na mrtve, je državni praznik in dela prost dan. Za ta dan je značilno obiskovanje grobov bližnjih, polaganje cvetja nanje in prižiganje sveč v spomin na pokojne. Praznik, ki je bil dela prost dan že v Socialistični republiki Sloveniji, ko smo ga imenovali dan mrtvih, je v samostojni Sloveniji po navedbah raziskovalcev ohranil podobno vlogo in način obeleževanja kot v družbenopolitičnem sistemu pred letom 1991.

Dan spomina na mrtve temelji na cerkvenem prazniku vseh svetih, s katerim Cerkev opozarja, da so poleg javno razglašenih svetnikov svetništvo skozi čas dosegli tudi drugi neimenovani ljudje. Dan pozneje, 2. novembra, na dan vernih duš, pa se spominja vseh vernih rajnih. Vzhodna Cerkev je imela praznik vseh svetih že v 4. stoletju, prek Galije pa se je v 9. stoletju razširil v zahodno Cerkev.

Pri tem naj še omenimo, da bo osrednja državna slovesnost s polaganjem venca državnega vrha pred spomenik vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam potekala na Kongresnem trgu v Ljubljani v torek, 1 novembra. Udeležil se je bo predsednik republike Borut Pahor, govornica pa bo ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Vir: MO Slovenj Gradec, STA

Dogodki

Pred dnevom spomina na mrtve, 1. novembrom, se v teh dneh po državi vrstijo številne slovesnosti. V Slovenj Gradcu je potekala danes.