Strokovna komisija potrdila gotovo povezavo med cepljenjem s cepivom Janssen in vzrokom smrti mlade bolnice

Komisija, ki je bila imenovana za obravnavo primera smrti ženske po cepljenju s cepivom Janssen, je soglasno ocenila, da je bil tragični zaplet zagotovo povezan s cepljenjem. Kot je povedal član te komisije Zoran Simonovič, sicer predstojnik mariborske območne enote NIJZ, je pacientka po cepljenju razvila sindrom tromboze s trombocitopenijo.

Mlado bolnico so v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana sprejeli konec septembra. Takoj ob sprejemu so prepoznali življenjsko ogrožajoče stanje, skladno s tem se je začelo urgentno zdravljenje, a se kljub naporom stanje bolnice ni izboljšalo in je 29. septembra umrla. Še isti dan je ministrstvo za zdravje na predlog posvetovalne skupine za cepljenje pozvalo Nacionalni inštitut za zdravje (NIJZ), da začasno ustavi cepljenje z Janssnom.

Komisija, ki so jo sestavljali nevrolog, infektolog in internista ter farmakologinja in predstavnik epidemiološke stroke, je v postopku preiskave pridobila zdravstveno dokumentacijo od trenutka, ko je bila bolnica sprejeta v urgentno ambulanto nevrološke klinike, in ves čas zdravljenja v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Prav tako je pregledala tudi zdravstveno dokumentacijo, ki so jo pridobili s strani izbrane osebne zdravnice bolnice.

Po besedah Simonoviča je preiskava potrdila, da je s cepljenjem prišlo do imunske trombotične trombocitopenije. Kot je dodal, so bili izpolnjeni vsi kriteriji za postavitev te diagnoze, prav tako je ob preučitvi zdravstvene dokumentacije iz časa pred cepljenjem ugotovila, da ni bilo ugotovljenih stanj, ki bi lahko vplivala na potek težav po cepljenju. Povedal je še, da je bilo zdravljenje v bolnišnici ustrezno, a je bolnica kljub temu umrla.

Zaplet z mlajšo bolnico, ki je bila septembra sprejeta v UKC Ljubljana, se je končal tragično, zaradi česar je ministrstvo za zdravje na predlog posvetovalne skupine za cepljenje pozvalo NIJZ, da ustavi cepljenje s cepivom Janssen.

Kot je napovedal minister Janez Poklukar, bo skupini tudi predlagal, da ustavi cepljenje s cepivom Janssen oz. da se v Sloveniji cepljenje s tem cepivom omogoči edino na izrecno zahtevo posameznika, ki to potrdi tudi s podpisom. To pomeni, da trenutno uveljavljeni začasni protokol cepljenja s cepivom Janssen postane trajen,” je pojasnil. Cepljenje z Janssnom so namreč začasno ustavili takoj po tistem, ko se je pri bolnici konec septembra pojavil suma resnega neželenega dogodka v časovni povezavi s cepljenjem proti covidu-19.

Na vprašanje, ali morda razmišljajo v smeri ustavitve ali omejitve cepljenja z drugim vektorskim cepivom proizvajalca AstraZeneca, je Poklukar napovedal, da bo pri tem sledil mnenju stroke.

Kot je v izjavi medijem povedala vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović, je v igri več opcij. Mogoče je, da bosta obe vektorski cepivi za uporabo omejeni, razen ob izrecni želji posameznika ali ob kontraindikacijah po predhodnem cepljenju s cepivi mRNK. Druga od možnosti je, da se na navedeni način omeji cepivo AstraZenece, popolnoma prepove pa uporabo cepiva Janssen. Po tretji možnosti pa bi popolnoma prepovedali uporabo obeh cepiv. “To je stvar dogovora v skupini,” je napovedala Beovićeva.

Verjamem, da če kdaj, ta trenutek potrebujemo enotnost, potrebujemo medsebojno razumevanje in solidarnost. Ne pustimo, da nas ta tragična smrt še dodatno razdvoji, temveč stopimo skupaj ter tako prebrodimo, premagajmo še zadnjo etapo boja z virusom, ki je pred nami,” je pozval minister. Dodal je še, da smrt bolnice zelo obžaluje in njenim bližnjim ponovno izrekel sožalje.

Redni profesor na ljubljanski fakulteti za farmacijo Borut Štrukelj je povedal, da je dekle bilo z enim odmerkom cepiva Janssen cepljeno 16. septembra letos, serijska številka cepiva je bila XE 393. Gre za cepivo, pri katerem je potreben le en odmerek, ki se uporablja v večini držav v Evropi, v Kanadi in ZDA. V kliničnih študijah in pri razvoju cepiva Janssen je po Štrukljevih besedah sodelovalo 27.000 udeležencev, kar je ena od največjih kliničnih študij pri cepivih doslej. Poleg cepiva Janssen je vektorsko cepivo tudi cepivo AstraZenece.

Po Štrukljevih besedah je že bilo večkrat povedano, da je cepljenje z vektorskimi cepivi proti covidu-19 lahko povezano z zelo redkim pojavim sindroma tromboze, torej strdkov, ki so lahko v telesu ali v možganih, skupaj s trombocitopenijo, to je stanjem, ko je v določenih delih telesa pa premalo trombocitov.

V povzetku glavnih značilnosti cepiva Janssen je pogostost ocenjena na manj kot ena na 10.000, se pa v različnih državah pojavnost tega redkega neželenega učinka nekoliko razlikuje. V ZDA, kjer od vektorskih cepiv uporabljajo samo Janssen, cepivo AstraZenece tam namreč ni dobilo dovoljenja za registracijo, so doslej zabeležili 28 primerov na 8,7 milijona odmerkov cepiva Janssena, to je približno ena na 300.000, predvsem v skupini žensk med 30. in 37. letom. Če zožimo to skupino, potem dobimo pojavnost 1,2 na 100.000, je dejal Štrukelj.

V EU je bilo do 30. oktobra letos uporabljenih 16,3 milijona odmerkov cepiva Janssen in šest primerov smrti je nedvoumno dokazanih v povezavi s cepivom Janssen, je še povedal Štrukelj.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije