Search
Close this search box.

Na Koroškem največ snega zapadlo na območju Črne. Ponekod v regiji motena oskrba z električno energijo

Po večjem delu Slovenije sneži, promet je upočasnjen, ovirajo ga zdrsi tovornih vozil, nastajajo daljši zastoji. V prometnoinformacijskem centru voznikom svetujejo, da prilagodijo hitrost in varnostno razdaljo ter upoštevajo, da bodo za pot potrebovali več časa kot običajno. Na pot naj se odpravijo le z zimsko opremo in očiščenim vozilom, dodajajo.

Po napovedih agencije za okolje bo danes občasno še rahlo snežilo, na Primorskem deževalo, v petek pa bo suho. V Kranju je snežna odeja debela 24 centimetrov, na Cerkniškem jezeru 23, v Idriji in Kočevju 21, v Ljubljani in Šmartnem pri Slovenj Gradcu 20, v Mariboru 13, na Ptuju in v Celju 12, v Novem mestu in Postojni osem, v Murski Soboti pa tri centimetre. Pojavlja se tudi žled.

Zaradi sneženja je na Koroškem in Štajerskem ponekod bila ali pa je še motena oskrba z električno energijo. Večurno sneženje pa je povzročilo tudi nekaj težav v prometu.

Zaradi prometne nesreče je na štajerski avtocesti popolna zapora na razcepu Slivnica iz smeri Šentilja proti Ptuju, torej na podravsko avtocesto, kjer je prav tako delno oviran promet. Daljši zastoji so tudi na štajerski avtocesti proti Ljubljani; med Dramljami in priključkom Celje vzhod je po podatkih prometnoinformacijskega centra zaprt vozni pas zaradi zdrsa tovornega vozila. Pot iz Maribora do Ljubljane je tako časovno daljša za več kot dve uri kot ponavadi.

Na pomurski avtocesti je oviran promet na uvozu Cerkvenjak proti Mariboru. Iz smeri Murske Sobote proti Mariboru izločajo iz prometa tovorna vozila nad 7,5 tone.

Na Koroškem je po besedah vodje cestno-vzdrževalne baze podjetja Voc Celje za Koroško Aleksandra Celana po dolinah zapadlo do okoli 20 centimetrov novega snega, v višje ležečih območjih pa več. Največ snega je zapadlo na območju Črne na Koroškem, kjer je tudi najprej začelo snežiti. Plužno-posipne enote, skupno jih je 12, so na terenu od srede od 19. ure, tako da so glavne ceste oz. državne ceste po Koroškem po njegovih podatkih nekaj po 7. uri splužene in prevozne z ustrezno zimsko opremo, so pa zasnežene, ker še vedno sneži. Splužena je tudi cesta do smučišča Kope, je dodal Celan.

Na Gorenjskem je v sredo zvečer in ponoči zapadlo od približno 15 do 40 centimetrov novega snega. Največ ga je padlo na višjeležečih območij. V Ratečah je tako ob 40 centimetrih novega snega snežna odeja debela že več kot 80 centimetrov. Na območju Bohinja je padlo okoli 30 centimetrov snega, nižje na Gorenjskem pa okoli 20.

Kot so za STA pojasnili v regijskem centru Uprave RS za zaščito in reševanje, beležijo nekoliko povečano število prijav dogodkov. Zlasti gre za podrta drevesa, ki jih s cest odstranjujejo cestna podjetja, na pomoč pa so priskočili tudi gasilci. Na manjšem območju Gorenjske, na meji s severno Primorsko v Podbrdu je prišlo tudi do izpada električne energije.

Na Celjskem je zapadlo od 15 do 50 centimetrov snega, v višje ležečih predelih pa še več. Celjska zimska služba je z akcijami na terenu začela še v sredo okoli 18. ure in te še potekajo, je za STA povedal vodja službe Damjan Maček. Dejal je, da je na cestah snežna brozga, vendar so vse ceste na Celjskem prevozne z ustrezno zimsko opremo. Zabeležili so tudi nekaj zdrsov tovornih vozil na Halerjevem hribu in v Mestinju na cesti Celje-Rogaška Slatina, kjer so nastali tudi daljši zastoji, vendar je cesta ta trenutek ponovno prevozna. Sneženje na Celjskem sicer sneženje pojenja, je še ocenil Maček.

Na severnem Primorskem so po podatkih uprave za zaščito in reševanje imeli nekaj opravka s podrtim drevjem, pri Cerknem pa je avtobus zdrsnil s ceste. Kot je za STA pojasnil poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko Samo Kosmač, pa so tamkajšnji prostovoljni gasilci že pomagali spraviti avtobus nazaj na cesto.

Zaradi snega je danes sicer prihajalo do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije na nekaterih mestih distribucijskega področja Elektra Primorska. Na Tolminskem je brez električne energije 700 odjemalcev v krajih Podbrdo, Petrovo brdo, Porezen, Bukovski vrh, Šentviška gora in Gorenja Trebuša, na Idrijskem pa je brez elektrike 400 odjemalcev, ki so odvisni od daljnovoda Vojsko in odcepa Krnice.

Kot so sporočili z Elektra Primorske, gre večinoma za podrta drevesa na daljnovodih in potrgane žice. Napake že odpravljajo in bodo dokončno sanirane tekom dneva.

Na cesti Velika Kostrevnica-Lupinica v občini Šmartno pri Litiji so gasilci odstranili večje podrto drevo, ki je padlo čez cesto in blokiralo cestni promet. Tudi na cesto Cerkno-Novaki v občini Cerkno je zaradi snega padlo več vej, dreves in poškodovalo telefonsko napeljavo. Gasilci so cesto očistili, vzdrževalci Telekoma Slovenije pa bodo sanirali poškodovano napeljavo, poroča uprava za zaščito in reševanje.

V naselju Jablanica v občini Sevnica je voznik z osebnim vozilo zdrsnil z zasneženega cestišča in obstal na strmini. Gasilci so vozilo zvlekli na cestišče. V naselju Andraž nad Polzelo v občini Polzela je osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na boku v potoku. Gasilci so vozilo potegnili iz potoka in postavili na kolesa. V obeh primerih ni bil nihče poškodovan.

V naselju Sveta Barbara v občini Škofja Loka je osebno vozilo prav tako zapeljalo s ceste v potok in se prevrnilo. Gasilci so z avtodvigalom vozilo dvignili nazaj na cestišče in odklopili akumulator. Poškodovano voznico so oskrbeli reševalci. V Drstelji v občini Destrnik se je voznik osebnega vozila prevrnil na streho. Posredovali so gasilci, ki so pomagali pri oskrbi in prenosu dveh poškodovanih udeležencev.

Na cestah čez prelaze Predel, Korensko Sedlo, Ljubelj in Jezerski vrh je obvezna uporaba verig. Cesta čez prelaz Vršič in Volče-Solarji je zaprta. Cesta Želin-Spodnja Idrija zaprta zaradi podrtega drevesa.

Zvečer je v Piranu in Izoli na najnižjih predelih obale prišlo do manjšega prelivanja morja, zaradi neugodne napovedi vetra pa so sprožili sireno javnega alarmiranja z znakom opozorilo na nevarnost.

Dogodki

Po večjem delu Slovenije sneži, promet je upočasnjen, ovirajo ga zdrsi tovornih vozil, nastajajo daljši zastoji. V prometnoinformacijskem centru voznikom svetujejo, da prilagodijo hitrost in varnostno razdaljo ter upoštevajo, da bodo za pot potrebovali več časa kot običajno. Na pot naj se odpravijo le z zimsko opremo in očiščenim vozilom, dodajajo.