Search
Close this search box.

Izšel je prenovljen Vodnik po Koroški planinski poti

Vse ljubitelje pohodništva po prelepih poteh Koroške obveščamo, da je izšla prenovljena izdaja Vodnika po Koroški planinski poti.

Meddruštveni odbor planinskih društev Koroške je izdal prenovljeno izdajo Vodnika po Koroški planinski poti. Vodnik po Koroški planinski poti in Dnevnik poti lahko dobite na Zvezi športnih društev Ravne na Koroškem, v planinskih postojankah ob poti, v turistično informacijskih centrih in v poslovalnicah Mladinske knjige na Koroškem.

Na Koroškem je za pohodnike dobro poskrbljeno, saj nam narava ponuja lažje, pa tudi bolj zahtevne planinske poti. Ena izmed najbolj zahtevnih je za najbolj vzdržljive pohodnike zagotovo tako imenovana 80 km dolga pot “K 24”, po kateri se v štiriindvajsetih urah povzpnemo na pet najvišjih koroških vrhov: na Uršljo goro (1699 m), Smrekovec (1577 m), Raduho (2062 m), Olševo (1930 m) in Peco (2125 m). Najbolj vzdržljivi pohodniki, ki jo prehodijo v enem dnevu, postanejo člani edinstvenega kluba K 24.

Čebelnjak na Uršlji gori, najvišje ležeči čebelnjak v Sloveniji

Med bolj zahtevne poti spada tudi Koroška planinska pot, ki poteka po obronkih Mežiške, Dravske in Mislinjske doline in povezuje gorovja Karavank, Pohorja, Kozjaka in Savinjskih Alp. Pot vodi preko vrhov vseh večjih koroških hribov in gorovij, pelje pa tudi mimo prijaznih postojank, na katerih se nahaja več kot 31 kontrolnih točk. Celotna pot je dolga preko 230 km, možno pa jo je prehoditi v približno desetih do dvanajstih dneh, odvisno od fizične pripravljenosti posameznika. Planinske poti omogočajo oblikovanje številnih krajših tur, ki so primerne tudi za manj pripravljene ljubiteljske pohodnike.

Tematska pohodna pot Kope je priljubljena pohodniška pot, ki poteka od gorsko-turističnega centra Kope do Ribniške koče. Pot, dolga 5 km je zanimiva predvsem zato, ker je opremljena z informacijami o posebnostih Pohorja, zaradi svoje nezahtevnosti pa je primerna tudi za starejše in družine z otroci. Pot ponuja več izhodišč, primerni sta tako Ribniška koča kot večnamenski objekt Center Kope, pred katerim stoji “skorjanka”, v kakršni so nekoč bivali pohorski gozdarji. Če začnete iz Ribniške koče, si je vredno ogledati tudi Ribniško jezero, ki je v bližini. Na poti nas spremljajo lesene klopi s knjigami, ki pripovedujejo zanimive in poučne zgodbe.

Srednje zahtevna gozdno-turistična pot Plešivec je krožna pot, ki je speljana po gozdovih, pašnikih in travnikih okoli mogočne Uršlje gore. Pot se začne pri gostilni Suhodolnik v Suhem Dolu. Pot nato pelje mimo soteske Kaštel, Plešivškega mlina in ostankov nekdaj mogočnega Plešivškega dvora. Najvišja točka je kmetija Verneršek na nadmorski višini 1100 m. Pot se nato spusti mimo nekdanje domačije Hermana Potočnika (Noordunga), prvega snovalca vesoljnih poletov nazaj do izhodiščne točke.

Koroška ponuja še mnoge druge pohodniške poti, vendar vseh ne moremo opisati. Svetujemo pa vam, da se na pot podate v dobri družbi, primerno obuti in oblečeni ter da ne podcenjujete poti in izberete takšno, ki je primerna vaši fizični pripravljenosti.  

Kozolec v Koprivni

Dogodki

Vse ljubitelje pohodništva po prelepih poteh Koroške obveščamo, da je izšla prenovljena izdaja Vodnika po Koroški planinski poti.