Search
Close this search box.

Inšpektorji na delu: Kako čista je kopalna voda v koroških bazenih?

Inšpektorji so v preteklih dneh analizirali 82 vzorcev kopalne vode v bazenih po vsej Sloveniji.

Zdravstveni inšpektorat RS nadzoruje področje bazenske kopalne vode, zato vsako leto v času kopalne sezone odvzamemo vzorce kopalne vode po vsej Sloveniji, in tako je bilo tudi letos. V obdobju od 18. junija do 4. julija 2019 so namreč odvzeli 82 vzorcev, ki so bili preskušani na fizikalno-kemijske in mikrobiološke parametre.

46 vzorcev je bilo skladnih s Pravilnikom o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopališča in kopalna voda v bazenih, 35 pa jih je bilo v skladu s strokovnimi smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje ocenjenih kot primernih za kopanje. Enega vzorca niso mogli oceniti, ker je bazen zaprt.

Z vzorčenjem bazenskih kopalnih voda ugotavljajo skladnost vode s Pravilnikom o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopališča in kopalna voda v bazenih v času odvzema vzorca. Pravilnik med drugim določa, da kopalne vode ne smejo vsebovati mikroorganizmov, parazitov ali snovi v številu in koncentracijah, ki same ali v kombinaciji z drugimi snovmi predstavljajo nevarnost za zdravje uporabnikov.

Kakovost bazenske kopalne vode so dolžni skozi celo leto spremljati upravljavci kopališč, ki so odgovorni zagotavljati ustrezno vodo za kopanje. Analize vzorcev izvajajo za to usposobljeni laboratoriji, ki rezultate analiz vzorcev, odvzetih s strani upravljavcev, posredujejo tudi na Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki na podlagi teh rezultatov vsako leto pripravi Letno poročilo o kakovosti kopalnih voda.

Odvzem vzorcev Zdravstveni inšpektorat RS izvaja v podporo inšpekcijskemu nadzoru, s katerim ugotavljajo skladnost vode s Pravilnikom o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopališča in kopalna voda v bazenih v času odvzema vzorca.

Bazen na Ravnah na Koroškem

Vzorci, ki imajo oznako skladna, so skladni z vsemi mejnimi vrednostmi fizikalno-kemijskih in mikrobioloških parametrov, določenih v Prilogi 1 Pravilnika o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopališča in kopalna voda v bazenih.

Če pa vzorci niso skladni z vsemi mejnimi vrednostmi fizikalno-kemijskih in mikrobioloških parametrov, ki so določeni v Prilogi 1, Nacionalni inštitut za javno zdravje, v skladu s 5. členom istega pravilnika, na podlagi Meril za ocenjevanje primernosti kopalne vode v bazenih za kopanje, oceni primernost za kopanje. Kopalna voda je tako lahko ocenjena kot primerna ali neprimerna za kopanje.

Ocenjena so bila tudi koroška kopališča. Za Vodni park Radlje ob Dravi, kjer za odvzemno mesto vzorca navajajo biološki bazen in je bil ocenjen 27. junija, so zapisali, da je primernost vode za kopanje skladna, enako velja za Letno kopališče Slovenj Gradec, kjer so vzeli vzorec iz velikega bazena. Mestno kopališče Ravne na Koroškem pa so na podlagi vzorca, vzetega iz olimpijskega bazena, na dan 27. junija, ocenili, da je primerno za kopanje.

V primeru ugotovljenih kršitev pravilnika v skladu z načelom sorazmernosti upravljavcu izrečejo opozorilo oziroma izdajo odločbo, s katero določijo rok za odpravo pomanjkljivosti. Če iz analize kopalne vode izhaja, da voda ni primerna za kopanje oziroma predstavlja tveganje za zdravje ljudi, pa lahko začasno prepovejo uporabo kopalne vode.

Rezultate vzorčenja kopalnih voda za vsa kopališča za leto 2019 najdete TUKAJ.

Vir: www.gov.si – Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije

Dogodki

Inšpektorji so v preteklih dneh analizirali 82 vzorcev kopalne vode v bazenih po vsej Sloveniji.