Search
Close this search box.

Del Rimskega vrelca bodo preuredili v odprt prostor za prijetno posedanje in gibanje v naravi

Delavci podjetja Gradbeništvo Kuster so danes začeli z rušenjem dotrajanega hotelskega objekta na Rimskem vrelcu v Kotljah, kjer se bo po napovedih prihodnje leto začela gradnja novega sodobnega hotela. Danes odstranjujejo ostrešje, celoten objekt pa naj bi porušili v dobrem tednu dni. Medtem izvir mineralne vode ostaja javno dostopen.

Podjetje Rimski vrelec, ki je lani od Občine Ravne na Koroškem za 286.500 evrov kupilo 17.000 kvadratnih metrov velik istoimenski kompleks v Kotljah, se je po posvetu s stroko odločilo, da bo dotrajano in nevarno osrednjo stavbo hotela porušilo.

Obnova okoli 125 let starega objekta bi namreč prinesla številne omejitve pri vzpostavitvi sodobne hotelske ponudbe, poleg tega bi podaljšala čas gradnje in podražila celotno naložbo, so ocenili v družbi.

Za rušenje objekta je bila izdelana projektna dokumentacija, ki so jo posredovali tudi na upravno enoto. Prejšnji teden so območje zagradili, danes zjutraj pa začeli z odkrivanje ostrešja. Ker je bilo to obnovljeno pred 30 leti, bodo zdrav les z ostrešja uporabili v nadaljnji gradnji športnega objekta in glampinga, je ob začetku rušenja danes za medije povedal direktor podjetja Rimski vrelec Peter Čuješ.

Projekt vlaganj v območje kompleksa v prvi fazi predvideva gradnjo novega športnega objekta na območju že obstoječih športnih površin. To območje bo primarno namenjeno domačinom in enodnevnim obiskovalcem, saj si želijo investitorji ta del Rimskega vrelca oživiti v odprt prostor za prijetno posedanje in gibanje v naravi. Sledila bo gradnja glampinga in nato gradnja hotela.

Začetek gradnje športnega objekta je predviden marca. Na območju obstoječega travnika bo na voljo veliko otroško igrišče, ki bo namenjeno otrokom različnih starosti, njegova posebnost pa bodo premišljeno izbrana igrala, ki bodo v čim večji meri oblikovana trajnostno in iz okolju prijaznih materialov.

Vsebinsko bo območje zajemalo postavitev dnevnega lokala z razgledom, veliko otroško igrišče, tenis igrišče, novo odbojkarsko igrišče ter dve padle igrišči, ki bosta na Koroškem popolna novost v športni ponudbi.

Dnevni lokal z razgledom bo s postavitvijo na dvignjenem delu terena ob cesti vsem obiskovalcem zagotavljal odprt pogled na bližnjo zeleno okolico ter s posedalnimi površinami neposredno ob lokalu omogočal obiskovalcem druženje na prostem in čim večji stik z naravo. Ponudba bo poleg osvežilnih napitkov zajemala tudi manjše prigrizke in sladice, ki bodo sledili sodobnim trendom in bo vključevala tudi ponudbo lokalnih izdelkov.

Vsem obiskovalcem bo na voljo tudi tenis igrišče, novo odbojkarsko igrišče za odbojko na mivki ter kot posebna novost še dve padel igrišči. Gre za zabaven šport z loparji, ki je v tujini izjemno priljubljen. Na Koroškem takšne ponudbe zaenkrat še ni, medtem ko je v Sloveniji zaenkrat na voljo zgolj na eni lokaciji v Ljubljani. Celotno območje športno-rekreacijskega dela bo oblikovano kot zaokrožena celota in bo vključevalo tudi ureditev večjega števila parkirišč, sprehajalne poti ter dostopa do »rimske vode«.

Projekt je pripravljen, zaradi začasne ustavitve administrativnih postopkov pridobivanja gradbenih dovoljenj na upravnih enotah v času pandemije pa se je postopek pridobitve gradbenega dovoljenja nekoliko upočasnil. Ekipa kljub temu intenzivno dela in načrtuje odprtje tega dela že v drugi polovici letošnjega leta.

V drugi fazi naložbe načrtujejo ureditev manjšega glampinga. Skupno pet hišk bodo uredili na okoli 1000 kvadratnih metrov velikem območju na drugi strani potoka Kotulja. Voda bo, kot že doslej, tudi v prihodnje povezovalni element celotnega kompleksa, znotraj katerega je tudi manjši ribnik.

Osrednji izvir mineralne vode, po kateri je kompleks tudi poznan, ostaja javno dostopen. Varen dostop do vira vode so, medtem ko bo v bližini potekalo rušenje objekta, ustrezno označili. Tudi v prihodnje bo izvir vode za osebno rabo javno dostopen in brezplačen, ga pa bodo nekoliko prestavili in uredili lažji dostop. Trenutno je dostop v zimskih mesecih dokaj nevaren,” je dejal Čuješ in napovedal, da se bodo tega lotili že letos.

Z mineralno vodo imajo investitorji tudi poslovne načrte, zato pripravljajo dokumentacijo za pridobitev vseh dovoljenj. Kot je dejal Čuješ, nameravajo vodo ponuditi v različnih možnostih, med drugim pri terapijah in v širše dostopnem velnesu, ki bo v novem hotelu.

Nov hotel snuje znan arhitekt s Koroške Jure Kotnik, Čuješ pa za zdaj prihodnje podobe hotela ne razkriva. Je pa povedal, da bo nov hotel s 25 sobami približno enake velikosti, kot je dosedanja stavba. Glede odzivov lokalnega okolja na načrtovano rušitev starega hotela pa je dejal, da so “presenetljivo dobri”, se pa najdejo tudi kakšna odklonilna mnenja.

Podjetje Rimski vrelec je za zdaj na območju zaposlilo hišnika, naslednje zaposlitve se obetajo z odprtjem športnega kompleksa, največ pa jih bo, ko bosta zaživela tudi glamping in hotel. Skupno načrtujejo od 20 do 25 zaposlenih.

Celotna naložba v oživitev kompleksa, ki ga bodo po načrtih dokončno uredili v letu 2024, je ocenjena na okoli tri milijone evrov, za vlaganji pa stojita investitorja Marjana Kaker in Branko Dervodel.

Glede bližnjega Ivarčkega jezera, ki je v lasti konjiške družbe SG Automotive, infrastruktura tam pa že več let propada, pa je Čuješ danes dejal, da bi “bilo povezovanje super”, a da je treba najprej zaključiti en projekt, “potem pa se mogoče odločiti za drugega”.

Vir: STA, podjetje Rimski vrelec

Dogodki

Delavci podjetja Gradbeništvo Kuster so danes začeli z rušenjem dotrajanega hotelskega objekta na Rimskem vrelcu v Kotljah, kjer se bo po napovedih prihodnje leto začela gradnja novega sodobnega hotela. Danes odstranjujejo ostrešje, celoten objekt pa naj bi porušili v dobrem tednu dni. Medtem izvir mineralne vode ostaja javno dostopen.