Search
Close this search box.

CUDV Črna vzpostavil tri informativne pisarne, širi pa tudi mrežo stanovanjskih enot (FOTO)

Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, kjer skrbijo za osebe z motnjami v duševnem razvoju in se že dolgo soočajo s prostorsko stisko v osrednji stavbi v Črni, je nedavno kupil hišo v Črnečah, kamor bo preselil šest oseb. Z nekaj zapleti se medtem nadaljuje tudi večmilijonski projekt deinstitucionalizacije.

Projekt deinstitucionalizacije CUDV Črna, ki poteka od 1. septembra 2020, je v vsebinskem in investicijskem delu skupno vreden 7,2 milijona evrov in je sofinanciran z evropskimi in državnimi sredstvi. To je eden od dveh takšnih projektov v Sloveniji, drugega izvaja Dom na Krasu.

Za CUDV Črna projekt deinstitucionalizacije predvideva, da bodo iz centralne stavbe v Črni, kjer trenutno v prostorski stiski biva okoli 150 oseb, do jeseni 2023 v 13 stanovanjskih enot po Koroški preselili okoli 70 uporabnikov.

Projekt je v teku, a z nekaj zapleti, med drugim razpis za izbor izvajalca desetih novogradenj ni bil uspešen, ker prijavljeni izvajalci gradbenih del niso izpolnjevali vseh pogojev. Sedaj pripravljajo ponovitev razpisa, so sporočili iz CUDV Črna.

CUDV Črna pa je uspešno kandidiral na še enem razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in lani pridobil skoraj 1,4 milijona evrov za vlaganja v stanovanjsko infrastrukturo za vzpostavitev petih dodatnih stanovanjskih skupin oz. enot za osebe, mlajše od 65 let. Poleg tega razpis predvideva tudi nakup treh kombijev za potrebe teh enot.

V tem okviru je CUDV Črna nedavno končal omenjeni nakup stanovanjske hiše v Črnečah. Hiša, ki je bila zgrajena leta 2007, ima okrog 200 kvadratnih metrov stanovanjske površine ter okoliško parcelo v izmeri 2000 kvadratnih metrov. V hiši, ki je primerna za takojšnjo vselitev, je prostora za šest oseb ter za podporne službe.

CUDV Črna je za hišo odštel 250.000 evrov, v hiši pa je predvidena še namestitev dvigala, za katerega ima objekt že primerno zasnovo. Kdaj se bodo prvi stanovalci vselili v hišo, še ni znano, pripravljajo pa načrt preselitev.

Sicer pa je CUDV Črna nedavno v okviru projekta deinstitucionalizacije že vzpostavil tri informativne pisarne v Radljah ob Dravi, na Ravnah na Koroškem in v Slovenj Gradcu, kjer ponujajo informacije in nasvete za uporabnike in njihove svojce, občane, nevladne organizacije, društva, javne zavode, lokalna podjetja in druge.

CUDV Črna je socialnovarstveni zavod, ki ima okoli 250 zaposlenih in skrbi skupno za več kot 300 uporabnikov – otrok, mladostnikov in odraslih z motnjo v duševnem razvoju in dodatnimi motnjami. Od tega jih okoli 150 biva v osrednji stavbi v Črni, preostali pa že zdaj bivajo v ločenih bivalnih enotah oz. skupnostih v Črni in drugih krajih Mežiške doline, tako da zavod že ima izkušnje z bivanjem uporabnikov v manjših enotah.

V CUDV Črna, kjer so se z večjim izbruhom okužb z novim koronavirusom med uporabniki in zaposlenimi soočali predvsem jeseni leta 2020, tudi trenutno beležijo posamezne okužbe. Obiske so minuli teden omejili na največ eno zdravo osebo z izpolnjenim pogojem PCT na posameznega stanovalca te ustanove.

Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, kjer skrbijo za osebe z motnjami v duševnem razvoju in se že dolgo soočajo s prostorsko stisko v osrednji stavbi v Črni, je nedavno kupil hišo v Črnečah, kamor bo preselil šest oseb. Z nekaj zapleti se medtem nadaljuje tudi večmilijonski projekt deinstitucionalizacije.