Search
Close this search box.

Andreja Katič – izkušena političarka, ki na ministrski stolček seda že tretjič

Andreja Katič, ki ji je danes DZ namenil že drugi mandat na čelu pravosodnega resorja je izkušena političarka. Izkušnje ji bodo prišle prav, saj jo čakajo številni izzivi. Javnost bo pozorno spremljala zlasti, kako se bo lotila sanacije afere s spornim nakupom stavbe na Litijski cesti, kjer morala dokazati tudi, da ni le podaljšana roka stranke SD.

Vodenje ministrstva za pravosodje za Katičevo ni neznan teren, saj je to funkcijo vodila že med letoma 2018 in 2020 v vladi Marjana Šarca. Poleg tega je med letoma 2015 in 2018 v vladi Mira Cerarja vodila ministrstvo za obrambo. Še pred tem je bila v letu 2014 izvoljena za poslanko SD in bila do imenovanja na ministrsko funkcijo tudi podpredsednica DZ. Tokrat pa na ministrski resor prihaja z mesta državne sekretarke na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj.

Nova stara pravosodna ministrica se je rodila decembra 1969 v Slovenj Gradcu, leta 1996 je diplomirala na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Pred izvolitvijo za poslanko je bila vrsto let aktivna v lokalni politiki.

Karierno pot je začela na Mestni občini Velenje, kjer je bila sprva vodja pravne oziroma pravno-premoženjske službe, zatem pa kar 16 let, od leta 1998 do 2014, direktorica občinske uprave. Ko se je zavihtela na njen vrh, je bila stara 29 let, občino Velenje je takrat vodil njen dolgoletni župan Srečko Meh.

Aktivna je bila tudi v drugih organih. Med letoma 2004-2008 je bila predsednica sveta zavoda Knjižnica Velenje, od 2010 do 2014 pa članica sveta zavoda Zdravstveni dom Velenje. V istem času je predsedovala skupščini Komunalnega podjetja Velenje. Še večji met ji je uspel leta 2013, ko se je zavihtela na mesto predsednice nadzornega sveta Elektra Maribor.

V letih od 2005 do 2014 je bila tudi na čelu Združenja tajnikov slovenskih občin, ves čas pa je bila aktivna v Združenju mestnih občin Slovenije ter Skupnosti občin Slovenije (SOS).

Leta 2014 je Katičeva postala najprej poslanka SD v DZ, nato pa kmalu zasedla tudi podpredsedniško funkcijo namesto takrat še strankarskega kolega Janka Vebra, ki je odšel za obrambnega ministra v vlado Mira Cerarja. Pozneje, maja 2015, je ravno Vebra nasledila na čelu ministrstva za obrambo.

Katičeva velja tudi za del tako imenovanega šaleškega jedra stranke Socialnih demokratov. Ni skrivnost, da je del stranke videl Katičevo na mestu pravosodne ministrice že ob začetku mandata aktualne vlade, a je premier to nalogo zaupal Dominiki Švarc Pipan. Katičeva pa je prevzela funkcijo državne sekretarke na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, pristojne za regionalni razvoj.

Tudi ob tokratni kandidaturi so zakrožile informacije, da Katičeva ni bila prva izbira Goloba, a je bil prav premier tisti, ki je prevesil tehtnico proti odločitvi, da sprejme izziv in prevzame vodenje ministrstva za pravosodje, je Katičeva v petek pojasnjevala v predstavitvi pred matičnim odborom DZ. V kabinetu predsednika vlade pa so odločitev za izbiro Katičeve utemeljili z njenimi preteklimi izkušnjami na čelu pravosodnega resorja.

Te bodo Katičevi zagotovo prišle prav, saj se na funkcijo ministrice vrača v času, ko ministrstvo pretresajo številne afere, povezane z upravljanjem državnega premoženja. Javnost bo pozorno spremljala zlasti, kako se bo lotila sanacije spornega milijonskega nakupa stavbe na Litijski cesti, zaradi katerega je s funkcije odneslo Dominiko Švarc Pipan.

Svojih stališč v zvezi s tem Katičeva na predstavitvi pred odborom ni želela razkriti, je pa obljubila, da bo pred podpisom katerekoli odločitve pregledala vsebino in številke.

V luči afere s stavbo na Litijski pa je izpostavila tudi, da ne bo delovala kot podaljšana roka stranke SD in da morajo veljati enaki vatli za vse, ko gre za vprašanje odgovornosti. “Verjamem, da morajo predpisi veljati za vse enako. Kdorkoli je kaj storil narobe, skladno z ugotovitvami organov, bo zato odgovarjal,” je pojasnjevala članom odbora.

Javnost bo pozorno spremljala tudi, kako se bo lotila kadrovanja na ministrstvu. Predhodnica Katičeve je pri razčiščevanju ozadja afere s sodno stavbo namreč javno izpostavila tudi več neposredno podrejenih na ministrstvu. To je sicer zdaj kadrovsko podhranjeno, v odnosih med zaposlenimi pa vlada veliko nezaupanje. Katič je sicer napovedala, da bo ob prihodu na ministrstvo preklicala vsa pooblastila. Je pa obenem stopila v bran mnogim zaposlenim in dodala, da je bilo na ministrstvu narejenega tudi veliko dobrega.

Velika so tudi pričakovanja deležnikov v sodstvu. Ti od nove ministrice pričakujejo predvsem spoštovanje neodvisnosti sodstva in vladavino prava, pa tudi, da si bo ministrica urgentno prizadevala za ureditev problematike sodniških in tožilskih plač.

Na predstavitvi pred odborom je Katičeva pohitela z zagotovilom, da na vladi že pripravljajo nov zakon, s katerim naj bi odpravili plačna nesorazmerja med plačami sodnikov in tožilcev ter plačami funkcionarjev preostalih dveh vej oblasti. Gre za projekt predsednika vlade, urejanje plač pa sodi v pristojnost ministrstva za javno upravo, je poudarila. Zagotovila je tudi, da se bo iskanja rešitev lotevala skupaj z deležniki v pravosodju in da bo vodilo njenega dela “nič o sodstvu brez sodstva.”

Med najzahtevnejšimi izzivi svojega mandata je naštela tudi reševanje prostorske stiske v zaporih, nujne spremembe kazenskega zakonika in zakona o kazenskem postopku, želi pa se lotiti tudi področja boja proti korupciji in zastaranj odmevnih primerov. Napovedala pa je tudi spremembe zakonodaje na področju nasilja nad ženskami.

Med drugim je napovedala novo kaznivo dejanje pohabljenja ženskih spolnih organov, v kazenski zakonodaji pa namerava pozornost nameniti tudi trgovini z ljudmi, ki je bila v preteklosti povezana predvsem z zlorabo prostitucije in izkoriščanjem delovne sile.

Prav tako je napovedala zakonodajo, ki bi preprečevala t. i. strateške, neupravičene ali slapp tožbe proti medijem, saj “ni demokracije, če ni tudi svobode medijev”, je izpostavila.

Dogodki

Andreja Katič, ki ji je danes DZ namenil že drugi mandat na čelu pravosodnega resorja je izkušena političarka. Izkušnje ji bodo prišle prav, saj jo čakajo številni izzivi. Javnost bo pozorno spremljala zlasti, kako se bo lotila sanacije afere s spornim nakupom stavbe na Litijski cesti, kjer morala dokazati tudi, da ni le podaljšana roka stranke SD.