Na Ravnah in v Črni se boste lahko brezplačno fotografirali z Miklavžem in parklji

Na predvečer svojega godu sv. Miklavž s spremstvom hodi od hiše do hiše in prinaša pridnim otrokom darila, porednim pa šibe. Otroke na Slovenskem tradicionalno obdaruje s sadjem in slaščicami. V sprevodu pa ga običajno spremljajo tudi angeli ali parklji. Miklavž pa se bo to nedeljo že podnevi ustavil tudi na Koroškem.

Sv. Miklavž oziroma sv. Nikolaj, ki je bil škof v Mali Aziji in je umrl v prvi polovici 4. stoletja, je vse od 11. stoletja postajal zelo priljubljen svetnik tako na območjih, kjer se je razširilo vzhodno krščanstvo, kot na območjih z zahodnim krščanstvom. Po legendah je bil velik čudodelnik in učinkovit zavetnik šolarjev in študentov, mornarjev in brodnikov, ponekod tudi splavarjev, mlinarjev, žagarjev in drvarjev.

Po ljudskem izročilu Miklavž na predvečer svojega godu obišče otroke in jim pustil drobna darila. Po izročilu so otroci darila prejeli zvečer, ko so odmolili. Kot njegovi najpogostejši spremljevalci nastopijo liki angelov in parkljev, poleg njih pa lahko na posameznih območjih in v različnih obdobjih tudi drugi likii.

Ponekod otroci na predvečer svetnikovega godu po izročilu pustijo na mizi peharčke ali krožnike in verjamejo, da jim bo sv. Miklavž ponoči v njih pustil pomaranče, suho sadje in sladkarije.

Na Koroškem pa so menda najmlajši tako zelo pridni, da se je prvi izmed treh decembrskih dobrih mož odločil, da se bo na Ravnah na Koroškem in v Črni ustavil že podnevi. V nedeljo, 05. 12. 2021, se bodo lahko otroci z njim tudi fotografirali.

Brezplačno fotografiranje z Miklavžem in parklji bo potekalo ob 16:00 v kavarni Senica4You, v Črni na Koroškem, ob 17:30 pa v kavarni Senica na Čečovju. Miklavž Slaščičarstva Senica bo vsakega po slikanju nagradil z majhnim darilcem, so navedli na družbenih omrežjih kavarne Senica4You.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije