Ali je popolno zaprtje družbe še vedno možno? Tako odgovarja minister Poklukar

Število hospitaliziranih je znova močno naraslo, zato bolnišnice znova povečujejo kapacitete postelj na covidnih oddelkih, je ob današnjem obisku Klinike Golnik povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Zahvaljuje se vsem, ki so priskočili na pomoč v bolnišnicah, za pomoč pa se dogovarjajo tudi s civilno zaščito, Rdečim križem in vojsko.

Kot je povedal Poklukar, je bilo zjutraj kar 212 bolnikov s covidom-19 v enotah intenzivne terapije. Zaradi močnega porasta so se na današnji koordinaciji, ki so jo uvedli v začetku tedna, dogovorili, da se kapacitete intenzivnih postelj povečajo z 213 na 234 postelj. Hkrati so zaradi vse večjega pritiska tudi na navadne postelje za covidne bolnike tudi te kapacitete povečali s 750 na 837 postelj.

“S temi posteljami verjamemo, da ne bomo zdržali do ponedeljka, tako da bo že v petek naslednji koordinacijski sestanek covidnih bolnišnic, kjer se bomo dogovorili o nadaljnjem širjenju kapacitet, da bomo zdržali preko vikenda,” je dejal minister. Izpostavil je tudi aktivnosti, ki so vezane na večanje kapacitet za bolnike, ki prebolijo covid-19 in jih ni mogoče odpustiti v domačo okolje.

V tem tednu so v covidnih bolnišnicah uvedli koordinatorje, ki so zadolženi za beleženje in spremljanje potreb po kadru, ki jih javljajo na ministrstvo za zdravje. Trudijo se aktivirati vse zdravstvene delavce v državi, “da bi zmogli zadostiti zdravljenju vseh covidnih in tudi necovidnih bolnikov ter preprečiti zlom duha našega zdravstva”, je dejal minister.

Tega so se lotili na način, da so postavili šest koordinacijskih enot, ki pokrivajo vse segmente zdravstva. To so covidne bolnišnice, necovidne bolnišnice, psihiatrične bolnišnice, zdravstveni domovi, koncesionarji in zasebniki ter skupina inštitutov.

“Poleg tega se dogovarjamo še z ostalimi deležniki v zdravstvu,” je dejal minister. Vlada je danes na seji sprejela sklep s katerim se za pomoč bolnišnicam in socialno-varstvenim zavodom aktivira civilna zaščita. “Dogovarjamo se z Rdečim križem Slovenije in računamo tudi na aktivacijo vojaške zdravstvene enote v naslednjih dneh,” je napovedal minister.

Pojasnil je, da skušajo aktivirati tudi zdravstvene delavce, ki so prijavljeni na zavodu za zaposlovanje. Zahvalil se je srednjim šolam, ki prilagajajo svoje kurikulume in spreminjajo način praktičnega izobraževanja. “Močno aktivni so tudi študentje, ki se vključujejo v redno delo covidnih bolnišnic,” je dejal Poklukar.

Vesel sem odziva, kajti dobili smo ga iz vseh delov družbe – civilna zaščita, Rdeči križ, študentje, dijaki, koncesionarji, zasebniki, vsi so se pomembno odzvali in verjamem, da v naslednjih dneh tudi s pridružitvijo vojaške zdravstvene enote praktično mobiliziramo vse, kar imamo v tem trenutku v Sloveniji, da popolnimo ekipe v zdravstvu,” je poudaril.

Pojasnil je, da bi pri 1200 zasedenih covidnih posteljah potrebovali vsaj toliko medicinskih sester, za 300 bolnikov na intenzivni terapiji pa vsaj 600, torej skupaj 1800, da bo poskrbljeno za bolnike s covidom-19, in sicer ob znižanih standardih. Trenutno je na covidnih oddelkih bolnišnic ob 920 hospitaliziranih okoli 1000 medicinskih sester.

Premeščanje kadrov poteka glede na obremenitve in potrebe. Kadri, ki niso vešči dela na bolnišničnih oddelkih, večinoma prihajajo na pomoč na redne oddelke, k enostavnejšim opravilom in manj verjetno na covidne oddelke, kamor bolnišnice praviloma premeščajo svoj, usposobljen kader, ostali pa prevzemajo lažja delovišča, je pojasnil Poklukar.

Minister ima po interventnem zakonu tudi možnost odrejanja premestitev, denimo iz primarnega zdravstva v bolnišnice. Kot je poudaril Poklukar, si tega ne želi. Njegov apel je, naj si zavodi med seboj vzajemno pomagajo. “Verjamem, da se vsi zdravstveni delavci in vsi Slovenci ta trenutek zavedamo, da nismo v lahki situaciji in da mora vsak prispevati svoj del,” je dejal.

O tem, ali je popolno zaprtje družbe še vedno možno, je Poklukar izpostavil, da so razmere v bolnišnicah kritične. “Če bomo vsi skupaj in vsak posebej odgovorni ter bomo pristopili k cepljenju, hkrati pa izvajali ukrepe, verjamem, da današnja manjša številka novo okuženih ni bila samo prva lastovka, ampak bo iz tega sledilo pomembnejše znižanje epidemioloških številk v naslednjih dneh, kajti samo to je tisti trend, ki bo zmanjšal dnevni priliv v bolnišnice in od tega bo odvisno, kakšni bodo nadaljnji pogledi na epidemijo covida-19 in ukrepe,” je izpostavil.

Glede samotestiranja otroka v šolah pa je poudaril, da lahko samo na ta način šole ostanejo odprte. Dnevno je med okuženimi namreč več 100 otrok, ki prenašajo okužbo v družine. “Če hočemo zamejiti epidemijo, če hočemo ohraniti odprte šole, potem je to nuja in v imenu zdravstva prosim starše, ravnatelje, učitelje, vzgojitelje, da se maksimalno potrudite in da pomagate zdravstvu, da bomo zmogli zamejiti epidemijo,” je pozval.