Search
Close this search box.

Koroške občine si bodo razdelile dobro polovico zajetnega presežka lekarn

Svet koroške regije se je po petih video konferencah v času epidemije novega koronavirusa danes sestal v Slovenj Gradcu. Potrdil je letni poročili Koroških lekarn in Zdravstveno-reševalnega centra Koroške, ki sta oba lansko leto sklenila pozitivno. Koroške lekarne so ustvarile 348.000 evrov presežka, od tega si bodo občine razdelile 183.000 evrov.

Koroške občine so ustanoviteljice zavodov Koroške lekarne in Zdravstveno-reševalni center Koroške, zato svet regije tudi potrjuje letna poročila in načrte.

Omenjeni del presežka, ki so ga ustvarile Koroške lekarne, si bodo koroške občine razdelile po ključu prebivalcev, sredstva pa morajo skladno z zakonodajo nameniti za zdravstveno dejavnost, je na novinarski konferenci po seji sveta regije povedal predsednik sveta in župan Občine Vuzenica Franjo Golob.

Razveseljivo je, da je lansko leto pozitivno sklenil tudi Zdravstveno-reševalni center Koroške, ki se je v preteklosti soočal s težavami pri poslovanju, je dejal Golob. Direktorici obeh zavodov, Irena Pušnik iz Koroških lekarn in Marijana Kašnik iz centra, sta županom danes predstavili tudi finančna načrta za letos. “Načrti so smeli in za zdaj predvidevajo pozitiven letni rezultat, a ker so okoliščine trenutno nepredvidljive, se lahko načrti tudi spreminjajo,” pa je glede tega dejal Golob.

Po Golobovih besedah so se obema zavodoma danes zahvalili za uspešno delo v času epidemije. Tudi Koroška je doslej epidemijo razmeroma dobro prestala, v treh od 12 koroških občin niso beležili potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom, je izpostavil Golob.

Svet regije je danes skladno s pozivom gospodarskega ministrstva in zakonom o skladnem regionalnem razvoju odločil, da bo objavil razpis za izbor regionalne agencije za novo programsko obdobje 2021-2027. Svet regije je v zvezi s tem imenoval tudi tričlansko razpisno komisijo, v kateri so predstavniki vseh treh koroških dolin.

Trenutno strokovno delo na ravni regije izvaja Regionalna razvojna agencija Koroška, ki se bo po besedah direktorice Karmen Sonjak tudi prijavila na omenjeni razpis. Sonjakova je danes povedala, da se medtem spreminja priprava novega regionalnega razvojnega programa za obdobje 2021-2027.

V okviru priprave je regija že lani oddala strateški del programa, do konca marca pa pričakovala soglasja in mnenja resornih ministrstev. A tega ni dobila, s krizo novega koronavirusa pa se po besedah Sonjakove spreminjajo tudi usmeritve Evropske komisije. “Tako da nas čaka novo vsebinsko opredeljevanje, potrebujemo tudi izhodišča, kam se bodo sredstva in ukrepi usmerjali,” je dejala Sonjakova.

Dogodki